Ağlamaklı olurum Bakıp da Kordonboyu’na*

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kordon’da su taşkınlarını önlemek üzere “Acil Eylem Paketi” hazırladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 6 aylık yöneticilerinin son marifeti karşınızda.

Şair İzmir hasretini, değişimi “Ağlamaklı olurum / Bakıp da Kordonboyu’na” dizeleriyle anlatmıştı. Bugün öyle bir beton duvar örüldü ki denizle kara arasına, artık değil bırakın ağlamaklı olmayı, gözyaşları sel olsa yeridir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 6 aylık yöneticilerinin son marifeti karşınızda.

FIRTINA DUVARI DENİZİ DURDURACAKMIŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kordon’da su taşkınlarını önlemek üzere “Acil Eylem Paketi” hazırladı. Buna göre Alsancak Limanı’ndan başlayarak Cumhuriyet Meydanı’na doğru 1. 700 metrelik beton bariyerler örülmeye başlandı. Adı, “Fırtına Duvarı”.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, acil eylem planının 180 Günlük hızla uygulanacak bir plan olduğunu vurguladı, bariyerlerin Kordon’da su taşkınlarını önleyeceğini müjdeledi! Öyle bir duvar ki, kıyıya paralel olacak, Kordonboyu’nda sahilde oturunca asla deniz görülmeyecek ki, su taştığında, afet kapıyı çaldığında taşkının etkisini azaltsın!

KAZILAR DEVAM BETONLAR YÜKSELİYOR

Temel kazıları tamamlandıkça her biri 2,40 m genişliğinde 90 cm yüksekliğindeki geçici fırtına duvarı kıyıya yerleştirilmeye başlandı. Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri tarafından 500 metrelik alanda kazı tamamlanırken 350 metre uzunluğunda da beton bariyer döşendi. Çalışmalar temel kazıları tamamlandıkça Cumhuriyet Meydanı’na doğru ilerleyecek. Güzergâh boyunca oluşturulacak 30 sel kapısı acil durum uyarılarında kapatılarak denizden gelen suyun kara tarafına geçişi engellenecek.

Cumhuriyet Meydanı önünde güvenlik (!) için bir adım daha atıldı. Açıklama daha yüksek duvarların habercisi: “Bu noktada denizden gelen dalganın aşma etkisini azaltmak amacıyla kıyı hattına kronman duvarı monte edilecek. Kronman duvarı üzerine 600 ilave tahliye deliği açılarak suyun alandan drenaj süresi hızlandırılacak. Böylelikle hava koşullarının olumsuzlaştığı dönemlerde dalganın tehdit oluşturması engellenecek.”

AB PROJESİ ÇEKMECEDE

Kordonboyu’na yeni seyir platformları kurulacağını da duyuran İzBB Başkanlığı, yürüyüş yollarını, oyun alanlarını da yenileyeceğini ilan etti. Bu işler yapılırken denizi, görmeyi unutun, çünkü fırtına duvarı yerinde kalacak. Bütün bu karartmalar yapılırken, ortaya AB projesi rüyası da atıldı! Yapılan işin “bilimdışı” olduğunu kabul edercesine, “Kordon’un gelecek 50 yılını teminat altına alacak proje çalışmaları bilim insanları ve kıyı mühendisliği uzmanları tarafından büyük bir titizlikle hazırlanıyor. Hazırlanacak bilimsel proje, katılımcı süreçle kent paydaşlarına sunulacak. Böylelikle Kordon’da halihazırda yapımı devam eden geçici düzenleme, hazırlanacak bilimsel projenin oluşum süreci boyunca kıyı güvenliğini sağlarken aynı zamanda adımların kalıcı ve doğru bir şekilde atılmasını sağlayacak. Acil Eylem Paketi düzenlemeleri, görevini tamamladıktan sonra yerini Kordon Projesi’ne bırakacak.” deniliyor.

KARŞIYAKA’DA İŞE YARAMADI

Bir yıl önce İzmir'in Karşıyaka ve Konak ilçelerinde yoğun yağışın ardından denizin taşması sonucu yollar su altında kalmış, çok sayıda iş yeri, apartman ve dükkanı su basmıştı. Kentte dün gün boyu devam eden yağmur, gece geç saatlerde etkisini artırdı. Yine beton bariyerlerle taşkınların önleneceği varsayımı işe yaramamış, Karşıyaka ilçesinde Mavişehir Mahallesi ile Aksoy Mahallesi'nde deniz taşmış, sahildeki sitelerin bahçeleri suyla dolmuş, cadde ve sokaklar sular altında kalmıştı.

İzmir’in İçinde - Atilla İlhan

Ağlamaklı olurum
Bakıp da Kordonboyu’na
Bir çift göz için
Umutlar dolusu yeşil
Balıkçılar oltalarında sessiz
Bu şehir nasıl yaşar sensiz bensiz
Şu koy, azade rüzgârlarından açık denizlerin
Ve bir iklim değişikliği iliklerimde
Ellerimde dost ellerin sıcaklığı
Gene de seni ararım.
Ne olur düşüncelerime dokunmayın
Sevgililer beni çıldırtmayın
Birbirinize böyle sokulmayın.
Kordonboyu palmiye
Kordonboyu sıra sıra meyhane
Barları var aşk evleri misali
Sormayın sormayın bir tuhaf olmuşum
Gözlerim doğduğum şehirdedir
İzmir’in içinde vurmadılar beni
Ben vurulmuş da doğmuşum

Sonraki Haber