1 yılda 2,2 milyon işsiz daha
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı işsizlik verilerini açıkladı. Türkiye'de işsizlik oranı, ağustosta bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 8,5 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 55 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 8,5 seviyesinde açıklandı. Buna karşı, iş bulma ümidini kaybeden işsizleri, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan işsizleri, mevsimlik ve zamana bağlı eksik çalışanları da kapsayan geniş tanımlı işsizlik oranında 0,7 puanlık artışla yüzde 27,2’ye yükseldi.
İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI DÜŞTÜ
İstihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 78 bin kişi artarak 32 milyon 776 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 49,7’ye ulaştı. Bu oran erkeklerde yüzde 67,1 iken kadınlarda yüzde 32,6 oldu.
İş gücü de bir önceki aya göre 10 bin kişi azalarak 35 milyon 831 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,1 puan azalarak yüzde 54,3 olarak açıklandı. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,1 iken kadınlarda yüzde 36,8 oldu.
DAR İŞSİZLİK GERİLERKEN GENİŞ İŞSİZLİK ARTIYOR
TÜİK’e göre dar tanımlı işsizlik oranında düşüş yaşanırken geniş tanımlı işsizlik oranı bir yılda 4,2 puan arttı.
DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı 11 milyon 4 bin kişi oldu. TÜİK’e Ağustos 2023’te yüzde 9,2 olan dar tanımlı işsizlik Ağustos 2024’te yüzde 8,5’a geriledi. Ancak aynı dönemde geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 23’ten yüzde 27,2’ye yükseldi. Son 1 yılda geniş tanımlı işsiz sayısı 2,2 milyon kişi arttı.
POTANSİYEL İŞ GÜCÜNDE ÖNEMLİ ARTIŞ
DİSK-AR’ın raporunda, geniş tanımlı işsiz sayısındaki artışın sebebi olarak zamana bağlı eksik istihdam ve ümitsiz işsizler ile iş aramayıp çalışmaya hazır olanları, iş arayan ancak hemen çalışmaya başlayamayacak olanları kapsayan potansiyel işgücü sayısındaki artışa işaret edildi. Âtıl işgücündeki yükselişin temel sebebinin ise zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısındaki ciddi artış olarak belirtildi. DİSK-AR raporunda, şunlar yer aldı:
“Zamana bağlı eksik istihdam kapsamındaki artış çok çarpıcı. Haftalık 40 saatten daha az çalışan ve imkânı olması durumunda daha çok çalışmayı isteyenleri kapsayan zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısı son bir yılda 2,1 milyondan 3,5 milyona yükselerek 1,4 milyon kişi arttı. Zamana bağlı eksik istihdamdaki artış geçim sıkıntısının sonucu olarak ortaya çıkıyor. Potansiyel iş gücü sayısı son bir yılda yaklaşık 1 milyon artarak 3,5 milyondan 4,5 milyona yükseldi.”
ÇALIŞMA SAATLERİ ARTTI
İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,1 saat artarak 42,7 saat olarak gerçekleşti.
GENÇ İŞSİZLİK YÜZDE 16,5
Öte yandan 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 16,5 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 13,8, kadınlarda ise yüzde 21,4 olarak tahmin edildi.