AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir: Grip aşısı başvuruları yetersiz kaldı

AHEF Başkanı Dr. Nehir, grip aşısı döneminin başladığını belirterek, ASM’lere yapılan başvuruların geçen yıla kıyasla olması gereken düzeye ulaşmadığını ifade etti. Dr. Nehir, 'Grip aşısı yaptırmak, sağlıklı ve daha risksiz bir kış geçirmelerini sağlayacaktır' diyerek vatandaşı uyardı.

Her yıl, Eylül ayı itibarıyla okulların açılması ve hava koşullarındaki değişikliklerle birlikte grip ve benzeri solunum yolu enfeksiyonlarında artış görülüyor. Tatil sezonu bitiminde, özellikle yurtdışı dönüşlerde bulaşıcı hastalıkların yayılma riski artıyor. Gribe karşı en etkili korunma yöntemi ise grip aşısıdır. Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, grip aşılarının hastalığın şiddetini hafifletme gücüne dikkat çekerek, "Aşılanan bireyler grip olsalar bile belirtilerini çok daha hafif atlatır" dedi.

HİJYEN SORUNU VAR, AŞI YAPTIRAN YOK

Dr. Nehir, grip aşılarına olan talebin geçen yıla göre düşük olduğunu vurgulayarak, bunun geçen dönem yaşanan reçeteleme problemlerine bağlı olduğu bu sene reçeteleme problemlerinin azaldığını; Aile Sağlık Merkezlerinin (ASM) birincil görevleri arasında aşılama hizmetlerinin yer aldığını ve vatandaşların randevu alarak aşılarını ASM’lerde yaptırabileceklerini belirtti. "Toplum sağlığı için grip aşıları büyük önem taşıyor. Özellikle okullarda hijyen koşullarının gündemde olduğu bu dönemde, grip ve Covid-19 gibi hastalıklar çok hızlı yayılabiliyor. Hijyen kurallarına dikkat ederek ellerimizi sık sık yıkamalı, vitamin açısından zengin sağlıklı bir beslenme düzeni benimsemeli, sıcak içecekler ve bitki çaylarını tercih etmeli, tokalaşma ve öpüşme gibi yakın temaslı selamlaşma türlerinden bir süre uzak durmalıyız" diye ekledi.

AŞI HASTALIĞIN YAYILMA HIZINI DÜŞÜRÜYOR

Grip ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın birincil yolunun bağışıklık sistemini güçlü tutmak olduğunu belirten Dr. Nehir, "Bunun yanında grip aşısı, salgın hastalıkların yayılmasını önlemede ve semptomların hafif seyretmesinde en etkili yöntemlerden biridir. Büyük şehirlerde grip aşısı, hastalığın yayılma hızını düşürmekle birlikte bireylerin günlük yaşam kalitesini ve iş gücünü korumaya yardımcı olur" dedi.

AHEF’TEN AŞI ÇAĞRISI

Dr. Nehir, grip aşısının önemine dair farkındalık oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, kamu spotlarıyla toplumun ve okullarda çocukların bilgilendirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Bu süreçte Sağlık Bakanlığı’na büyük sorumluluk düştüğünü de belirtti. Nehir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aile hekimleri, birincil sağlık hizmetleri kapsamında aşılama ve izlemleri yapmak için büyük bir gayretle çalışıyorlar. Ancak aşı yaptırmak istemeyen ya da bu konuda ihmalkâr davranan bireyleri teşvik edecek bir mekanizma olmadığı için aile hekimleri ne kadar uyarıda bulunsalar da bu konuda yeterli talep oluşmayabiliyor. Bu da toplum sağlığını riske atan ve bazı salgınların tetiklenmesine neden olan bir durumdur. Bu nedenle vatandaşlarımızın ASM’lere başvurarak grip aşısını talep etmeleri, bireysel ve toplumsal sağlığın korunması açısından kritik önemdedir.”

Sonraki Haber