‘Ahşabı terk ettik betoncu olduk’
Prof. Dr. Sinan Mert Şener, ahşap evlerin terk edilerek, betonarme yapılara geçilmesinin yanlış olduğunu kaydetti. Depreme karşı hazırlıklı olma çağrısı yapan Şener, İstanbul’un bir beka meselesine dönüşebileceğini kaydetti.
Ulusal Kanal’da yayınlanan Güneşli Sohbetler programına İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi önceki dönem dekanlarından Prof. Dr. Sinan Mert Şener konuk oldu. Güneş Batum’un sunduğu programda gündem İstanbul, afet, deprem, şehirleşme, kentsel dönüşümdü. Güneş Batum’un “Yerin altında bir canavar belledik, canavar ne zaman kükreyecek diyoruz ve korkuyoruz ama biz neyi eksik yapıyoruz ki yıllardır bu korkuyla yaşıyoruz.” sorusu üzerine Şener, bunun eğitim eksikliğinden kaynaklandığını söyleyerek,
Japonya’da deprem bilincinin anaokul döneminde verilmeye başlandığını, 5 temel kitabın bulunduğunu kaydetti. Eğitimin lise dönemine kadar sürdüğünü de anlatan Şener, medyanın önemine de dikkat çekti:
“Biz sürekli olarak depremin jeolojisi, sismoloji, morfolojisi ile meşgulüz oysa biz yerin üstünde yaşıyoruz ve yer üstünde yaşamayı bilmemiz gerekiyor. Yaşadığımız yerlerin kalitesi, bina performansı, dirençli binaları ihmal ettik.”
USTAYI BULMAK KOLAY
Batum’un “Bir seyahatimde Japonya’da insanların küçük ve hafif evlerde yaşadığını görünce şaşırmıştım acaba biz şaşalı yaşama ve beton kentleşmeye mi yenik düştük.” sorusu üzerine Şener şu değerlendirmede bulundu:
“Biz bir çimento ülkesiyiz ve betonarmeyi seviyoruz, çünkü yerel bir kaynak var ve onunla işlemesi kolay. Düzgün yapıldığında çok da mukavim. Betonarmeyi yapmak için önce bir ahşap kalıp yapmamız gerekiyor. Esasen Suriye’den Balkanlar’a kadar, Kafkasya’ya kadar Türk mimari geleneğinde özellikle sivil mimarimiz tamamen ahşap. Dolayısıyla betonarmenin kalıbını yapacak ustayı kolay bulduk. Ama biz neyi terk ettik? O ahşaptan yapılan iki katlı evleri.”
AHŞAP EVLER
Batum’un “Ahşap yangın tehlikesi barındırıyor. Bunun çözümü nedir?” sorusuna da Şener şöyle yanıt verdi: “Evet doğadaki ahşap yanıyor ama günümüz teknolojisi ile bunun önüne geçmek mümkün.” Şener, İstanbul’un deprem riskine hazırlıklı olması gerektiğini, aksi durumda İstanbul’un bir beka meselesine dönüşebileceğini ulusal yatırımlarımız ve varlığımızın yarısının tehdit altında olduğunu kaydetti.
‘BİNA KİMLİK SİSTEMİ KAÇAK KATI ÖNLEYECEK’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Bina Kimlik Sistemiyle kolon kesme, kaçak kat çıkmanın önüne geçileceğini bildirdi.
Bakan Özhaseki, sosyal medya hesabından Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce 2021’de hayata geçirilen Bina Kimlik Sistemi uygulamasına ilişkin paylaşımda bulundu.
Özhaseki, 144 bin binada “Bina Kimlik Sistemi”ne geçildiğini belirterek, “Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce yapıların kontrolünü sağlamak amacıyla 81 ilde eş zamanlı olarak uygulamaya başladığımız ve belirli periyotlarla denetleyeceğimiz, ‘Bina Kimlik Sistemi’ ile kolon kesme, kaçak kat çıkma gibi durumların önüne geçeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşların telefonlarından QR kodları okutarak o bina hakkında genel bilgi sahibi olabileceğini, bina sakinlerinin ise e-Devlet üzerinden daha detaylı bilgiye ulaşabileceğini belirten Özhaseki, sisteme ilişkin videoya da paylaşımında yer verdi.