4 bin FETÖ’cüyü daha aklayacak

Üç bini aşkın FETÖ hükümlüsü için aklama kararı çıkaran Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 4 bin örgüt mensubunun başvurusunu değerlendirmek için Türkiye’den savunma istedi. AİHM’in daha önce verdiği kararlarda, ‘FETÖ’ diye bir örgüt olmadığı savunulmuştu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 4 bin FETÖ hükümlüsünü dah aklamaya hazırlanıyor. Türkiye’den savunma isteyen Yüksek Mahkeme, daha önce de toplamda 4 bin kişilik liste iletmişti.

Son olarak 12 Kasım 2024’te 499 FETÖ’cüyü aklayan AİHM, 26 Eylül 2023’ten beri toplamda 3 bini aşkın FETÖ hükümlüsünü akladı. Yüksek Mahkeme, Türkiye’deki yargılamalarda FETÖ üyeliği için gösterilen delilleri reddetmişti.

26 Eylül 2023’te FETÖ hükümlüsü Yüksel Yalçınkaya için verilen aklama kararının, yaklaşık 100 bin FETÖ’cü için emsal olacağı yorumları yapılmıştı.

İLETİLEN LİSTELER

AİHM, Yüksel Yalçınkaya kararının ardından Türkiye’ye çok sayıda FETÖ hükümlüsünün ismini ileterek savunma istedi.

Yüksek Mahkeme, 18 Aralık 2023’te bin kişilik liste, 29 Nisan 2024’te bin kişilik liste, 25 Haziran 2024 tarihinde 2 bin kişilik liste, 12 Kasım 2024’te de yine bin kişilik liste gönderilmişti. Hükümetten, bu listelerin iletildiği tarihlerden itibaren 6 ay içinde savunma yapması istenmişti.

AİHM, 26 Eylül 2023’te Yüksel Yalçınkaya v. Türkiye davasında, Bylock kullanma, Bank Asya’ya para yatırma, F serisi 1 dolar bulundurma ve örgüt kuruluşlarına üye olmanın terör örgütü üyeliğine gerekçe gösterilemeyeceği kararını vermişti.

Yüksek Mahkeme, Türkiye’nin gönderdiği bütün savunmalara rağmen tüm FETÖ hükümlüleri hakkında aklama kararı çıkardı.

TAZMİNAT ÖDETMEK İSTİYORLAR

AİHM kararlarında, FETÖ hükümlüsü isimlerin Türkiye’de, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre “adil yargılanmadığı” ileri sürülerek hak ihlaline hükmedilmişti.

Davalarda Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum eden AİHM, 10 milyon Euro’yu aşan bir bedelin ödenmesi kararını vermişti.

TÜRK YARGISI AİHM’YE BOYUN EĞMİYOR

AİHM’de aklanan ilk FETÖ hükümlüsü Yüksel Yalçınkaya, Nisan 2024’te Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanmaya başlamıştı.

Mahkeme, davanın 12 Eylül 2024’te görülen 2. duruşmasında Yalçınkaya’yı yine FETÖ üyeliğinden mahkum etmişti.

FETÖ’nün Türkiye’deki savunucuları ve yurt dışındaki firariler, mahkumiyete hükmeden Türk hakimlerine göz dağı vererek tehditler yöneltmişti. Ancak Türk yargı mensupları, AİHM’nin tüm baskılarına rağmen FETÖ’yü hapisten çıkaracak karara imza atmadı.

STRARZBURG’DA MİTİNG YAPMIŞLARDI

FETÖ firarileri, 2 Ekim’de Fransa’nın Strazburg şehrindeki AİHM binası önünde miting düzenleyerek Türkiye’yi hedef almıştı. FETÖ mensupları, Avrupa Konseyi ve AİHM’e “Türkiye üzerinde siyasi baskı yapın” çağrısında bulunmuştu.

Mitinge çok sayıda FETÖ mensubunun yanı sıra hakkında yakalama kararı bulunan Enes Kanter, Hilal Nesin, FETÖ’den tutuklanan Ceyda Eroğlu, botla Meriç nehrinden Yunanistan’a kaçan FETÖ mensubu Neslihan Yılmaz, yine Yunanistan üzerinden firar eden KHK’lı Kürşat Alçı, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklanan askeri okul öğrencisi Taha Furkan Çetinkaya’nın Melek Çetinkaya da yer aldı.

AİHM Başkanı Marko Bošnjak’a hitaben mektup ileten FETÖ’cüler, AİHM’nin FETÖ hükümlüsü Yüksel Yalçınkaya hakkındaki kararının, Türkiye’deki örgüt üyeleri için “umut ışığı” olduğu vurguladı. Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamadığı ve yerel mahkemelerin Yalçınkaya kararını göz ardı ettiği belirtilen mektupta Türk yargısı hedef alındı.

Mektupta Türkiye’nin insan haklarını uygulamadığı ileri sürülürken Avrupa’ya “artık bunu göz ardı etmeyin” denildi. FETÖ’cüler, Avrupa Konseyi’nden “güçlü bir tepki vermesi için” çağrı yaptı.

Sonraki Haber