Aile Bakanlığında ‘ek dersli’lere zil çalmıyor

Bakanlığın 'ek derslileri' kimi zaman asgari ücretin altında kalan ücretlere çalışıyor. Özlük hakları olmadığı için birçok izin hakkından ve yan ücretlerden faydalanamayan bakanlık personeli iş güvencesi istiyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında ek ders statüsü altında çalışan personeller, bakanlığın adeta “üvey evladı”. Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda ek ders ücreti karşılığında görev yapan sosyolog, öğretmen, sosyal çalışmacı, psikolog, hemşire vb meslek gruplarından personeller Bakanlığın neredeyse tüm birimlerinde görev alıyor. Ancak özlük hakları olmadığı için çoğu zaman maaşları asgari ücretin altında kalıyor.

Bu personellerin haftalık çalışma saatleri 39 saatken fiili olarak 40 saat çalışıyor. Buna rağmen resmiyette mesai saatlerinin 39 saat görünmesi özlük haklarınının önünde engel oluşturuyor. Ek dersliler, mahrum kaldıkları hakları için seslerini duyurmaya çalışıyor.

İŞSİZLİK TEHLİKESİ

Her yıl Bakanlık Makamı Oluru ile işe başlayan ek ders karşılığı çalışanlar hukuki güvenceye sahip değil. Ek dersliler, tek bir söz ile işlerinden olabileceklerini ifade ederken onaylarının her yıl yenilenmesi işsiz kalma durumu ile karşı karşıya bırakıyor.

ÖZLÜK YOKSA İZİN DE YOK

Ek dersliler, çalışma statülerinin belirsizliği nedeniyle yıllık izin, analık izni, babalık izni, evlilik izni, süt izni, cenaze izni ve bunun gibi hakların hiçbirinden faydalanamıyor. Personellerin maaşı, çalıştıkları gün ve saat baz alınarak hesaplandığından resmi tatillerde, bayramlarda, idari izinlerde ve özel izinlerde çalışmadıkları ve izinli oldukları günlerde maaşları kesintiye uğruyor. Analık izni hakkını kullanamayan ek dersli kadınlar, doğum yaptıklarında işten çıkarıldıklarını ifade ediyor.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

TALEBİ

Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı bünyesinde çalışan kadrolu veya sözleşmeli personeller ile aynı işi yapıp aynı yetki ve sorumluluğa sahip olan ek dersliler, eşit işe eşit ücret için, özlük haklarının verilmesini ve maaş iyileştirmelerinin yapılmasını talep ediyor.

KADRO İSTİYORLAR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bünyesindeki ek derslilerin isteği, maaş ve özlük haklarında ortaya çıkan hak kaybının önlenmesi için daha önce farklı bakanlıkta çalışan ek derslilerin kadroya geçirilmesi sonucu oluşan ayrımın ve eşitsizliğin giderilmesi. Ek ders ücreti karşılığında görev yapan sosyolog, öğretmen, sosyal çalışmacı, psikolog, hemşire vb meslek gruplarından personeller, 4A sigortalı ya da 4B sözleşmeli kadro statüsüne geçmek istiyor.

Sonraki Haber