‘Aile Hekimleri ve çalışanlarına da kadro verilmelidir’

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis konuşmasında aile hekimlerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti ve aile hekimlerinin başta kadro hakkı olmak üzere yaşadıkları tüm hak kayıplarının giderilmesini istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda, aile hekimlerinin sorunlarıyla ilgili konuştu.

2005 yılında başlatılan aile hekimliği sürecinde hemşire ve hekimlerin kamu dışı çalışan olarak istihdam edildiğini anımsatan Gürer, birinci basamak sağlık hizmetinin kamu gücüyle sunulması ve tüm aile hekimliği çalışanlarının kamu çalışanı kadrosuna alınması gerektiğini belirtti. Aile hekimlerinin, aynı işi yapan meslektaşlarından daha düşük maaş aldıklarına dikkat çeken Gürer, “Aile hekimlerinin yer değiştirme hakları kısıtlıdır; emeklilik ve kıdem tazminatı hakları kesintiye uğramaktadır; işsizlik maaşı kesintisi yapılmasına rağmen o haktan faydalanamamaktadır” diye konuştu.

Aile hekimleri ve çalışanlarının bir an önce kamu kadrosuna alınarak mağduriyetlerin önlenmesini isteyen Gürer, çözüm bekleyen sorunların bazılarını şöyle sıraladı: “Aile Sağlı Merkezlerinin tamamının kamu binalarında hizmet vermesi gerekir Tadilat, bakım, onarım, tıbbı malzeme, eşya ihtiyaçları bakanlık tarafından karşılanmalıdır. Bine yakın hekim ve 3 bine yakın hemşirenin taşeron olarak çalıştığı ülkemizde kadro çalışmalarına aile hekimliği de dahil edilmelidir. Boş olan Aile Hekimliği kadroları hemen doldurulmalıdır. Asgari ücretin altında bile maaş alan hekim, ebe ve hemşirelerin ücretleri en azından açlık sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Ebe ve hemşirelerin teşvik ödeme üst sınırı artırılmalı ve bu sorun çözülmelidir. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan 18 bine yakın sözleşmeli sınıflandırma çalışanı bakanlık kadrosuna alınmalıdır. 3 yıla yakındır 1.basamak kurumlarında üreme sağlığı ve doğum kontrol yöntemleri malzemeleri gönderilmemektedir. Malzeme dağıtımı daha etkin hale getirilmeli ve üreme sağlığı hizmetleri yeniden uygulanabilir hale gelmelidir. Aile hekimliğinde reçete ücreti ve ilaç katkı payı kaldırılmalıdır. HPV, Rota virüs, Meningokok gibi toplum sağlığını etkileyen aşılar aşı takvimine alınarak, ücretsiz olarak yapılması sağlanmalıdır.”

Sonraki Haber