Aile hekimleri: Zayiat önlenmeli
Aile hekimleri aşı randevusu alıp gelmeyenlerin zayiata neden olduğunu söyledi. Hekimlerin talebi, mazereti olmadan randevuya gelmeyenlere ceza uygulanması.
Kovid-19 aşı randevusuna gelmeyenler, aşı kampanyasını sekteye uğratıyor. Türkiye son iki günde 1 milyonu aşkın aşı yaptı. Aile hekimleri aşı zayiatını engellemek için randevuya gelmeyenlerin yerine sonraki günlerde randevusu olanları çağırıyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, “Randevuya mazeretsiz gelmemenin bir bedeli olmalı” dedi.
Biontech’in her bir şişesi sulandırılarak 6 kişiye yapılıyor. Sulandırılan şişe belli bir süre sonra kullanılamaz hale geliyor. Aşı zayiatını önlemek için 6 kişinin gelmesinin ardından bir şişe sulandırılıyor. Randevusuna gelmeyenler, hem aşı zayiatına hem de aynı gün randevu alan başka vatandaşların zaman kaybetmesine neden oluyor. Aşı randevusu alan bir vatandaş, “Dört kişi, bir saat, randevu alan iki kişinin gelmesini bekledik. Diğerleri işten zor izin aldım deyip daha fazla beklemeden gitti. 6 kişinin tamamlanabilmesi için bir buçuk saat beklememiz gerekti” dedi.
RANDEVU SAYISI KISITLI
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, aile hekimlerinin aşıların zayi olmaması için çaba gösterdiğini söyledi. Dr. Sezen, “Mümkün olduğunca flakonları 6 kişi tamamlandığı zaman açmaya çalışıyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde başka randevular da olduğu için aşı yapma amacıyla açılabilecek randevu sayısı kısıtlı. Hastanelerde ise aşı odalarında sadece aşı yapılıyor” dedi. Aşı merkezlerinin kurulmasını önerdiklerini hatırlatan Dr. Sezen, sözlerine şöyle devam etti:
“Aile hekimleri, aşı zayiatını önlemek için, randevuya gelmeyenleri ertesi gün randevu alanlardan tamamlamaya çalışıyor. Hiçbir mazereti olmadığı halde randevusuna gelmeyenler aşı zayiatına neden oluyor. Hem de randevu almak isteyen birinin hakkını alıyor. Bunun bir bedeli olmalı. SGK kesintisi olabilir, muayenede ödeyeceği katkı palı artırılabilir, aşıya gitmemenin cezası olması gerekir. Bu, diğerlerinin hakkını almaktır.”
Adını vermek istemeyen bir aile hekimi de, aile sağlığı merkezlerinde güvenlik görevlisi olmadığını hatırlattı. Aile hekimi, “Randevuya gelmeyenler nedeniyle oluşan gerginlik sağlıkta şiddete neden olabilir. Hastanelerde güvenlik görevlileri var ancak aile hekimleri bu konuda endişeli” dedi.
40 YAŞA RANDEVULAR AÇILDI
Kovid-19’a karşı aşı olmak isteyen 40 yaş ve üstü vatandaşlar dün sabah itibari ile aşı randevusu alabiliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından dün sabah yaptığı paylaşımda, "Yaşınız 40 veya üstüyse bu sabahtan itibaren randevu alabilirsiniz. Yüzde yüz katılım bekliyoruz" ifadesini kullandı.
GÜNLÜK 1 MİLYON DOZ NORMALE DÖNDÜRÜR
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Kovid-19'la mücadelede günde 1 milyon doz aşı uygulanması durumunda temmuz sonunda toplumsal bağışıklık hedefine erişilebileceğini söyledi. Balık, "Elbette bu, aşı tedarikinde sorun kalmamasına ve insanların aşı olmak konusundaki uyumuna bağlı" dedi.
BioNTech aşısının, ilk dozun 10 gün sonrasından itibaren etkisini göstermeye başladığına işaret eden Balık, bunun toplum bağışıklığını daha hızlı sağlama açısından önemli olduğunu vurguladı. Aşı kararsızlarına yönelik toplumsal bir kampanya düzenlenebileceğini söyleyen Prof. Dr. İsmail Balık, “Toplumun kanaat önderleri, politikacılar, sanatçılar, sporcular, öğretmenler, din adamları da bu kampanyaya destek vermeli. Sevilen, saygı duyulan kişilerin, kesimlerin bu konuda yapacağı bilgilendirme ve duyarlılık çağrıları olumlu bir etki yapacaktır. Daha önce düzenlediğimiz aşı kampanyasında da böyle sonuçlar aldık. Önümüzdeki günlerde günlük aşılama oranlarını yakalamakta sorun yaşanmaması açısından böyle bir kampanyaya hemen başlamak faydalı olacaktır” dedi.