Aile hekimlerinden numune toplamaları istendi: Maske yok, görev var
İstanbul, Ankara gibi salgının merkezi haline gelen illerin de içinde yer aldığı 6 kentte aile hekimleri, antibiyotik direnci için gönüllülerden burun sürüntüsü ve gaita örneği alacak. Koruyucu ekipman sorunu da yaşayan aile hekimleri Kovid-19 riskine dikkat çekti.
Sağlık Bakanlığı 6 pilot ilde antibiyotik direncini ölçmek amacıyla aile hekimlerini görevlendirdi. Gönüllülerden burun sürüntüsü ve gaita örneği alınacak. Aile hekimlerine çubuk, numune kabı gönderildi. Aile hekimleri, Kovid-19 salgınında böyle bir araştırma yapılmasının çok riskli olduğunu söyledi.
Aile hekimleri, ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bu yana koruyucu ekipman istiyor. Maske, eldiven, dezenfektan, siperlik ve gözlük ihtiyacının karşılanması ile ilgili Türkiye genelinde farklı uygulamalar söz konusu. Bazı illerde aile hekimlerinin ekipman talebi yerine getiriliyor. Bazı illerde ise sağlık müdürlükleri aile hekimlerine ekipmanlarını temin etmelerini yazılı olarak bildirdi. Aile hekimleri dağıtım yapılan illerde ekipmanların kalitesinden şüphe ediyor. Aile hekimleri koruyucu katmanlarının eksik olduğu, telsiz maskelerin gönderildiğini söylüyor.
‘BİR AYDIR KORUYUCU EKİPMAN YOK’
Koruyucu ekipman sorunu devam ederken Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine yeni bir görev verdi. Aile hekimleri Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Hatay, Mersin ve Şanlıurfa’da takip ettikleri vatandaşlardan burun sürüntüsü ve gaita örneği alacak. Toplum kökenli antibiyotik direnci araştırılacak. Aile hekimlerinin topladığı örnek kadar aynı illerde göçmen sağlık merkezlerine gelen göçmenlerden de örnek alınacak. Bu çalışma için sağlık müdürlükleri aile hekimlerine çubuk ve numune kapları gönderdi. Bir aile hekimi, “İzmir’de bir ayı aşkın süredir, koruyucu ekipman taleplerimiz karşılanmıyor. Numune almamız için gerekli olan malzeme gönderiliyor ancak yanında ne maske ne de eldiven veriliyor” dedi.
‘ÖZEL KABİNLERDE ALINMALI’
Kendilerine gönderilen ödenekten koruyucu ekipman ihtiyacını gidermeye çalıştıklarını ifade eden aile hekimi sözlerine şöyle devam etti: “Malzeme alımı için normal koşullara göre planlanmış bir ödeneğimiz var. Salgın gibi özel dönemlerde, aile hekimlerinin ihtiyacı olan malzemelerin sağlık müdürlükleri tarafından temin edilmesi gerekir. Yalnızca kendimiz için değil, birlikte çalıştığımız personel için de malzeme ihtiyaç. Hastalar da maske istiyorlar. Maskesi olmayan hastayı içeriye alamıyor, eczaneye göndermek durumunda kalıyoruz. Biz antibiyotik direnci araştırması için hangi maskeyi, eldiveni kullanacak hangi kabinde örnek alacağız? Bu, salgın döneminde hem vatandaşı hem de hekimleri riske atmaktır.”
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen de örnek alımının özel kabinlerde ve eğitim almış kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Sezen, “Örnek aldığınız kişi Kovid-19 belirtisi göstermeyen biri olabilir. Aile hekimini enfekte edebilir. Sürüntünün özel kabinlerde alınması gerekir. Aile sağlığı merkezi içerisinde bunun yapılması riskli olur” dedi.
Aile hekimlerinin koruyucu ekipman taleplerinin karşılanması gerektiğini söyleyen Sezen sözlerine şöyle devam etti: “Kamu hizmeti yapıyoruz. Koruyucu ekipman dağıtımı hekimlerin ihtiyacı olduğu kadar, kaliteli ve dengeli şekilde yapılmalı. Gelen maskeler kağıt gibi. İçinde koruyucu katman yok. Devlet ihalesi ile alınıyor, hem devlete hem de sağlık çalışanlarına yazık.
‘AİLE HEKİMLİĞİ GÜÇLENDİRİLMELİ’
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, filyasyon çalışmasının geçmişteki sağlık ocağı sistemi ile daha kolay yürütüleceği yönündeki taleplere ilişkin de şöyle konuştu:
“Aile hekimliği sistemi eksikleri giderilerek, güçlendirilerek devam etmeli. Herkesin bir aile hekimi var. Aşılama ve takip oranlarımız arttı. Aile sağlığı çalışanı eksiğimiz var. Binaları kendimiz bulmamız gerekiyor. Bazı yerlerde binaların kamu tarafından belirlenmesine ihtiyaç var.”