Aile hekimlerine ikinci mesai
Tokat’ta aile hekimlerine devlet hastanesinde Kovid-19 için burundan sürüntü alma nöbeti verildi. Gündüz aile sağlığı merkezinde hizmet veren aile hekimleri gece de nöbete çağrıldı
Tokat’ta aile hekimleri, hekim eksikliği olduğu gerekçesiyle Tokat Devlet Hastanesi’nde pandemi servisinde görevlendirildi. Tokat Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Fatih Sercan Dere, “Eylül ayı itibari ile Aile hekimlerine sürüntü testi alma nöbeti verildi. Aile hekimi gündüz mesaisinde aile sağlığı merkezinde hastalara bakmakta, akşam mesaisinde ise pandemi polikliniğinde nöbet tutmaktadır” dedi.
Tokat’ta aile hekimleri bir süredir devam eden uygulamalara karşı basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. Dere yaptığı açıklamada, “Yeterli hekim varken, usul ve esaslar hiçe sayılarak aile hekimleri pandemi polikliniklerinde görevlendirildi. 1. Basamağa bulaşı engellemek adına hiçbir önlem alınmadan ve devletimizin çıkardığı 2016/16 sayılı sağlık bakanlığı genelgesi göz ardı nöbet yazıldı. Gece gündüz çalıştırılarak yıpratılan hekimin verimliliğini düşünmek zor değil” dedi.
Kovid-19 salgınına karşı Tokat’ta aile hekimlerinin üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını söyleyen Dere koruyucu sağlık hizmetlerinin yanı sıra takip, tarama ve rutin poliklinik işlemlerine devam ettiklerini ifade etti. Dere, “Kovid-19 hasta ve temaslıların günlük aranarak filyasyon takibi bu süreçte yaptığımız işlere eklendi. Hastalarımızın hastanelere başvuru oranının azalması ve MHRS sisteminden randevu almalarında sıkıntı yaşamalarından ötürü ASM’lerimizde poliklinik sayılarımız artarak devam ediyor” dedi.
TEST SONUÇLARI ASM’DEN ALINIYOR
Dr. Dere, sağlık çalışanlarının salgınla mücadele sırasında Tokat’ta yaşadığı sorunları anlattı:
“Kovid testi yaptıran vatandaşlarımızın özellikle uzak durması gereken aile sağlığı merkezlerine test sonuçlarını öğrenmeye yollanması ise sadece angarya bir görev değil aynı zamanda toplum sağlığını açıkça tehlikeye atmaktan farksızdır. Defaatle müdürlüğümüz konu hakkında bilgilendirilmesine rağmen bulaşı azaltmada çözümü basit olan bu uygulamaya dahi çözüm bulunamamış hem vatandaşlarımız hem de biz birinci basamak sağlık çalışanları risk altında bırakılmıştır.
KORUYUCU EKİPMAN DAĞITILMADI
“Devletimiz pandemi sürecinde kişisel koruyucu ekipmanlar temin etmiş ve il sağlık müdürlükleri vasıtası ile sağlık çalışanlarına ulaştırmayı hedeflemiştir. Tokat’ta birinci basamak sağlık çalışanları bu malzemelerden mahrum bırakılmıştır. Sağlık bakanımız bazı taşra teşkilatlarındaki bu duruma dur demiş ve telefon numarası vererek malzeme sağlamaya çalışmıştır.
Devletimizin bize tesis ettiği bu koruyucu ekipmanları, bizler bu numarayı arayarak temin etmek zorunda bırakıldık. Devletimizin ve milletimizin her daim yanında olan Türk hekimleriyiz. Birinci basamağı ötekileştirerek yok sayarak pandeminin önüne geçilebileceğini düşünmek bilime aykırıdır. Devletimizin kanunları ve uyguladığı pandemi politikası ile bu işin çözüleceği kanaatindeyiz.”