Aile Hekimlerinin sorunlarını sıraladı: Hekim-Sen'den düzenlemeye katılma talebi
Hekim-Sen, mevzuat düzenlemelerinde hekim örgütlerinin de bulunması gerektiğini aksi takdirde sahanın şikayetlerini azaltmayacağını bildirdi. Sendika, aile hekimlerinin taleplerine de işaret etti.
Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimliğinde yeni bir düzenleme yapılacağına ilişkin oraya çıkan gelişmelerin ardından HEKİM-SEN'den açıklama geldi. Sendikadan yapılan açıklamada, yeni mevzuat hazırlığında Hekimsen ve diğer hekim örgütlerinin görüşleri alınmadan yapılacak düzenlemelerin ölü doğacağını, sahanın şikayetleri bitmeyeceğini bildirdi. Düzenlemeye dahil olmayı talep etti.
Açıklamada, aile hekimlerinin sorunları şöyle sıralandı:
"Son dönemde yaşanan enflasyon ile aile hekimliği gider kalemleri fiyat artışı arasındaki büyük fark nedeniyle Aile Hekimlerinin gider kalemleri cari gider ödeneğinin çok üzerinde gerçekleşmiş, ödenek cari giderleri karşılayamaz hale gelmiştir. Cari gider ödeneğiyle beklenmedik bir cihaz arızasının finansmanında dahi güçlük çekilmektedir. Ayrıca İstanbul gibi kiraların pahalı olduğu illerde hizmet veren Aile Hekimleri çok daha ciddi finansal sorunlar yaşamaktadırlar.
Gezici hizmetler için ödenen ödenek önceden zaten, kullanılan aracın yıpranmasını göz önüne almadan sadece yakıt hesabıyla verilmesi nedeniyle düşükken; son yakıt zamlarıyla enflasyon zamları arasındaki fark, ödeneği kullanılan yakıtı dahi karşılayamaz duruma getirmiştir...
'SAYGINLIĞI ZEDELENDİ'
"...Sevk zincirinin oluşturulmaması, vatandaşların aile hekimlerini hiçbir açıklama yapmadan değiştirme özgürlüğüne sahip olması gibi sistemin başlangıcından beri var olan yanlışlıklar aile hekimliğinin saygınlığını zedelemiş, vatandaşın gözünde istediği ilacı yazdırabileceği, istediği raporu alabileceği insanlar olarak görülmesine yol açmıştır.
YERİNE BİRİNİ BULAMAZSAN İZİN YOK
"Hiçbir kurumda bulunmamasına rağmen aile hekimliğinde izin kullanırken yerine bakacak birini bulma zorunluluğu getirilmiş, bulamadığı taktirde ücret kesintisi yoluna gidilmiştir.
Aile Sağlığı Çalışanları ise bağlı bulundukları aile hekimine haber dahi vermeden izine ayrılma hakkına sahiptir. Bu da aile hekimliği biriminin işleyişinde ekip anlayışının ve hekim otoritesinin zedelenmesine yol açmaktadır..."
HER İLDE FARKLI UYGULAMA
"...Mevzuatın net olmayıp yoruma açık olması her ilde farklı uygulamalara neden olmakta, hatta açıkça belirtilen bazı hususlar dahi yaptırım uygulanmaması nedeniyle idarenin keyfi hareket etmesine yol açmaktadır. Aynı şekilde net olmayan mevzuat aile hekimleri arasında da farklı uygulamalarla kendini göstermekte, bu da vatandaşlarda haklarına tecavüz edildiği hissini uyandırarak adalet duygusunu örselemekte ve şiddete eğilimi artırmaktadır. Yeni ihdas edilen aile hekimliği birimleri ciddi maliyeti olan yatırımlardır. Yeni birimlerin Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulmaması aile hekimlerinin kısa bir süre sonra sistemden çıkmasına neden olmaktadır.
EN KORUMASIZ SAĞLIK KURUMLARI
"Aile Sağlığı Merkezleri şiddete en açık, en korumasız sağlık kurumlarıdır. Bu yüzden buralarda da şiddete karşı özel önlemler geliştirilmelidir.
Tüm bu olumsuz örneklerin ışığında hazırlanacak yönetmeliğin geniş istişareler yapılarak sahada çalışan hekimlerin görüşleri alınarak ve iyi düşünülerek ortaya konması gerektiği çok açıktır.
Yıllardır vatandaşın en memnun olduğu kamu birimi olan aile hekimliği sisteminde bu hatalardan dönülmez ise kaçışların başlayacağından ve vatandaşın memnuniyetinin azalacağından endişe edilmelidir."