AK Parti, 750 liralık ek vergiden geri adım mı atacak?

AK Parti'nin hazırlamış olduğu yeni kanun teklifinde yer alan, kredi kartı limiti 100 bin liranın üzerinde olanlardan alınacak 750 liralık 'savunma sanayi' vergisinin iptal edilebileceği iddiaları gündeme geldi. Diğer bir seçenek ise limitin 100 bin liranın üzerine çıkarılması.

Kredi kartı limiti 100 bin liranın üzerinde olanlardan alınacak 750 liralık ek vergi ödemesinde yeni bir gelişme yaşandı. Söz konusu düzenlemeye gelen tepkilerin ardından AK Parti'nin ya düzenlemeden vazgeçeceği ya da 100 bin liralık limitle ilgili düzenleme yapabileceği iddia edildi.

'TEPKİLERİ GÖRÜYORUZ'

Türkiye Gazetesi'ndeki habere göre; AK Parti kaynakları “Şu anda Türkiye’de 126 milyon 450 bin adet kredi kartı var. Bu kartların 17,5 milyonunun limiti 100 bin ve üstü. Yıllık 13 milyar lira civarında bir kaynak bekleniyor. Yılda bir kere alınacak bu katılım payı, ayda 60 liraya denk geliyor. Savunma sanayiimizin harcamaları çok külfetli. Ama tepkileri de görüyoruz. Belki yeni bir değerlendirme yapılabilir” dedi.

LİMİT DEĞİŞİKLİĞİ DE GÜNDEMDE

Düzenlemeden tümden vazgeçmek yerine, 100 bin lira limit sınırının artırılabileceği seçeneğinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

SAVUNMA SANAYİ KATKI PAYI NEDİR?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM'de yaptığı açıklamada yeni vergi paketiyle ilgili ayrıntıları paylaştı. Güler, "Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na katkı alınmasına ilişkin düzenleme yapıyoruz" dedi. Bu açıklama, vatandaşlar arasında büyük yankı uyandırdı.

Vergi paketi sadece kredi kartlarıyla sınırlı kalmıyor. Yasa teklifi ile getirilen bazı önemli düzenlemeler şöyle:

  • Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na katkı payı alınacak.
  • Vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar fon payı kesilecek.
  • Gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750’şer lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 liralık kesinti yapılacak.
  • Noterlerde yapılan sıfır araç tescillerinde 3.000 lira, ikinci araç alım satımında 1.500 lira, diğer işlemlerden 75 lira alınacak.

Motosiklet, kol saati, dronelar da vergi kapsamında

Tahsil edilirken Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na pay ayrılan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde de yeni düzenleme yapılıyor.

Buna göre halen vergilendirilmeyen motor silindir hacmi 100 cm³’ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletler de motorlu taşıtlar vergisinin kapsamına alınacak.

Teklif yeni vergiler de öngörüyor. Buna göre askeri amaçlar dışında kullanılanlar hariç olmak üzere dronelar, ÖTV matrahı 5 bin liranın üzerinde olan kol saatleri de vergi kapsamına alınacak.

Sonraki Haber