AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Âlâ: Yeni anayasa için zemin yaratıyoruz

Efkan Âlâ, Devlet Bahçeli’nin DEM Parti ile tokalaşması ve Öcalan’a çağrısıyla başlayan süreci çok kıymetli bulduğunu belirtti. Yeni anayasanın konuşulabileceği iklimin oluştuğunu anlatan Âlâ, önceki açılım sürecini savundu: 'Reformlar yapılmasaydı Türkiye Ortadoğu’ya çevrilecekti.'

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanvekili Efkan Âlâ, Devlet Bahçeli’nin DEM Parti ile tokalaşması ve Öcalan’a çağrıyla başlayan sürecin çok kıymetli bulduğunu belirtti. Yeni anayasanın konuşulabileceği bir iklim oluştuğuna dikkat çekti. Geçmişteki açılımı savunan Âlâ, “O reformlar yapılmasaydı Türkiye’yi Ortadoğu’ya çevireceklerdi.” dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Âlâ, Sinan Burhan’ın başkanı olduğu Anadolu Yayıncılar Derneği’nin buluşmalarına katıldı. Dün Hamamönü’nde gazetecilerle sohbette konuşan Âlâ, ikinci açılım adımları, yeni anayasa tartışmaları, ekonomik gidişat ve AK Parti kurultay süreciyle ilgili görüşlerini paylaştı.

‘EKONOMİK HEDEFLER İLE UYUMLU ANAYASA OLMALI’

Efkan Âlâ, anayasalarla milletin cebi arasında bağ olduğunu savundu. Hukuki güven ile ekonomi arasındaki ilişkiye işaret etti. “Siyasal iklimi oluşturmanın en temel kaynağı anayasadır.” ifadelerini kullandı.

“Ekonomik hedefleri yakalayabilmek için anayasanın bu hedeflerle uyumlu iklim oluşturması lazım.” ekini yapan Âlâ şunları dile getirdi:

“Bizim hedefimiz gelişmekte olan ülke statüsünden gelişmiş ülkeler ligine çıkmak. En önemli kaldıraç anayasa. Her seçimde anayasanın ve kurumların tartışıldığı bir ülkeye siz yatırım yapmayı düşünür müsünüz? Dışarıdan ya da içeriden yatırımların yapılması için hukuk düzenini sağlamamız lazım.”

‘ÖNCE YÖNTEM BELİRLENMELİ’

Âlâ, “AK Parti’nin anayasa öneri metni neden yok?” eleştirilerine öncelikle yöntemi belirlemek gerekir cevabını verdi. Bazı fikirleri sahada test ettiklerini ifade eden Âlâ sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurumlar arasında ayrı ayrı kararlar ortaya çıkıyor ve çözüm yolu belirsiz ise sorun var demektir. Muhalefet ile ayrı ayrı düşünmüyorsak zaten bir masa etrafında bir araya gelmeye ne gerek var? Anayasayı değiştirmezsek yarın başka şekilde sorunlar ortaya çıkar.

“Anayasa niyet okuma metni değildir. Söylenenleri yazarsınız. Önce yöntemi belirlemeniz gerekir. Sivil toplum kuruluşları, sendikalar, odalar, vakıflar… Herkes sözünü söyleyecek ki anayasa metni oluşturacaksınız. Bazı fikirleri sahada test edeceksiniz, bazılarını eleyeceksiniz, bazılarını tahkim edeceksiniz. Örneğin, anayasayı tek başına gerçekleştirecek durumda olsak bile bu süreçleri işletmemiz lazım. Anayasalar, siyasal uzlaşma metinleridir.”

‘DİYALOG İKLİMİ ÇOK KIYMETLİ’

AK Parti Grup Başkanvekili “Yeni anayasa Meclis’ten çıkabilir mi?” sorusuna “İhtiyatlı bir iyimserlik içindeyim. Heyecanlıyım.” cevabını verdi.

Partisinin ilk dört madde yaklaşımını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sergilediğini vurguladı.

“Sayın Cumhurbaşkanı açıklamalar yaptı ve tavrımızı ortaya koydu.” cümlesini kurdu. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Parti’ye seslenmesine ilişkin değerlendirmede bulundu:

“Diyalog iklimindeki gelişmeleri çok kıymetli buluyorum. Yeni anayasa çalışmalarını mümkün kılacak diyalog iklimi oluştu. Türkiye için önemli. Temel meseleler konuşulmaya başlıyor. Bu iklimde yeni anayasa sürecini konuşabiliyoruz. Merhabalar, tokalaşmalar, diyaloglar çok önemlidir.

‘O ADIMLAR ATILMASAYDI ORTADOĞU’YA DÖNERDİK’

Efkan Âlâ, Öcalan’la ilgili yorumlardan kaçınırken ikinci açılım söylentileri ve geçmişteki açılım tecrübesiyle ilgili şunları kaydetti:

“Bizim masamızda böyle bir şey (İkinci açılım) yok. Geçmişte yaşandı, oldu, bitti. O günden bugüne çok şey yaşandı. Şimdi sorun da farklı. Bizim temel meselelerimizi konuşmamız lazım. Sürekli aynı şeyleri konuşmaya ihtiyaç yok. Arada dikiz aynasına bakılır ama sürekli takılıp kalınmaz. Hatıraları anlatmaya niyetim yok.

“Reformlar yapıldı. Kürtçe televizyon var artık. O reformlar olmasaydı, demokratik adımlar atılmasaydı; Suriye’de, Irak’ta, Libya’da ne yaptılarsa Türkiye’de onu yapacaklardı. Türkiye’yi Ortadoğu’ya çevireceklerdi. Demokratik tedbirler alındı. Milleti kazanarak devam ettik. O zamanki siyaset yapıcılar olumlu gelişmelere katkı sunsaydı daha çok mesafe alınırdı. O süreç sabote edildi... Masayı bir kuralım, yöntemde bir anlaşalım. Sonra sözümüzü masada söyleyelim.”

EKONOMİK GİDİŞAT VE AK PARTİ’DE DEĞİŞİM

AK Parti’nin 31 Mart seçimlerinden sonra kapsamlı saha araştırmaları yaptığını belirten Âlâ, partide ve bakanlıklarda değişim için kurultayı işaret etti:

”Asgari ücretin daha fazlasını verelim tabi. Ama daha fazla verince enflasyonu yükseltmeyecek bir seviyede olsun. Orta Vadeli Program uyguluyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşları 2 puan yükseltti. Programa sabırla sahip çıkarsak başarırız. Enflasyon en kötü vergilendirme sistemidir. Fakir fukaranın aleyhinedir.

“Son kongreden bu yana Merkez Karar Yönetim Kurulu üyelerinin çoğu değişti. Seçimler oldu, bazı il ve ilçe başkanları değişti. Meclisin üçte ikisi değişti. Değişim yapılırken daha önce görevi olan arkadaşların örselenmemesine dikkat ediyoruz. Yeri geldiğinde değişiklikler yapılacaktır.”

Sonraki Haber