AK Parti'den DEM'li anayasaya yeşil ışık: 'Geniş katılımla uzlaşacağımız anayasa istiyoruz'

AK Parti'nin yeni anayasa çalıştayı öncesinde açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 'En geniş katılımla uzlaşacağımız bir anayasa istiyoruz.' ifadeleriyle DEM'li anayasa yapım sürecine yeşil ışık yaktı.

AK Parti Genel Merkezi'nde Yeni Anayasa Çalıştayı'nın ilki düzenlendi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında düzenlenen çalıştaya akademisyenler ve siyaset bilimciler katıldı.

DEM'Lİ ANAYASAYA YEŞİL IŞIK

Basına kapalı gerçekleştirilen çalıştay öncesi açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "En geniş katılımla uzlaşacağımız bir anaysa istiyoruz. Sadece içerik değil hazırlanma yöntemi de demokratik ve sivil olmalı." ifadeleriyle DEM'li anayasa yapım sürecine yeşil ışık yaktı.

BÖLÜCÜ ANAYASA GİRİŞİMİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ

2011 yılındaki Bölücü Anayasa girişiminden örnekler de veren Yazıcı, "2007de bir anayasa çalışması yaptık. 2008'deki kapatma davasının başat gerekçesi buydu. Anayasa çalışmalarımız çeşitli enstrümanlarla engellendi. En önemli girişim 2011'dekiydi. Mecliste anayasa komisyonu kuruldu. Fedakarlık içeren önemli bir demokratik süreç yaşadık. Mevcut anayasanın 59 maddesini değiştirdik. O zaman mutabakat sağlandı. Şimdi niye sağlanmasın diyoruz." ifadelerini kullandı.

'YENİ ANAYASA VAZGEÇİLMEZ HEDEFİMİZ'

Hayati Yazıcı'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Yeni bir anayasa yapılması vazgeçilmez hedefimizdir. En geniş katılımla uzlaşmaya dayalı bir anayasa istiyoruz. Bir anayasanın sivil ve özgürlükçü olarak nitelendirilebilmesi için hazırlanma yönteminin de demokratik ve sivil olması gerekmektedir.

En geniş katılım ile uzlaşmaya dayalı yeni bir anayasanın hazırlanması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Yeni anayasanın kodları; yüksek standartlı demokrasi, güvenceli özgürlükler ve hukukun üstünlüğüdür."

2011 YILINDAKİ BÖLÜCÜ ANAYASA GİRİŞİMİ

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 2011 yılındaki "bölücü anayasa" girişimiyle ilgili geçtiğimiz aylarda basın açıklamasında bulunmuştu. AK Parti, CHP, MHP ve BDP’nin uzlaştıkları 64 maddenin hikâyesini özetleyen Perinçek'in açıklamaları şöyleydi:

2011 yılı sonbaharında TBMM’de Sayın Cemil Çiçek Başkanlığında bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Komisyon ilk toplantısını 19 Eylül 2011 günü yaptı ve 26 ay çalıştı. Bu çalışmalarda üzerinde uzlaşılan Anayasa Maddelerini, Taylan Barın’ın SETA Yayınları tarafından yayınlanan Analiz Dergisinin Ocak 2016 tarihli 147. sayısında bulduk.

“Anayasa Uzlaşma Komisyonu Tecrübesi Uzlaşılan Maddeler ve Anayasa” başlıklı yazıda yer alan uzlaşılmış maddelere göre:

◾️ Türk vatandaşı kavramı anayasadan çıkartılıyor, yerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kavramı konuyordu. Böylece Türk kavramı Anayasa dışına sürülüyordu.

◾️ Kişinin dokunulmazlığı maddî ve manevî varlığı kapsamında, AK Parti, CHP ve BDP tarafından “kültürel kimlik hakkı” kabul ediliyordu. MHP, bu uzlaşmanın dışında kalmıştı.

◾️ Mülkiyet hakkının millî güvenlik nedeniyle sınırlanması, yalnız yabancılar içindi. Türk vatandaşlarının hakkı millî güvenlik nedeniyle bile olsa sınırlanamayacaktı. 1982 Anayasasında bu kapsamda yer alan millî güvenlik gerekçesi kaldırılıyordu.

◾️ Milletlerarası antlaşmalar, kanunun üstüne, hatta Anayasanın üstüne çıkartılıyordu. Milletlerarası antlaşmaların Anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvuru yolu kapatılıyordu.

◾️ Değişikliği uzlaşmaya açılan maddelere baktığımız zaman, Anayasamızın devletin birliği, milletin birliği, vatanın bütünlüğü gibi en temel maddeleri uzlaşma gündemine getiriliyordu.

Sonraki Haber