AK Parti Grup Başkan vekili Akbaşoğlu İstanbul Sözleşmesi'ne dair açıklamalarda bulundu

AK Parti Grup Başkan vekili Akbaşoğlu, TBMM'de İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının hukuka aykırı olmadığını anlattı.

AK Parti Grup Başkan vekili Emin Akbaşoğlu, TBMM'de İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasında hukuka aykırı bir durum olmadığını belirterek, "Söylediğim çok sarihtir, açıktır. Bazı Antlaşmaların Yapılması İçin Cumhurbaşkanına Yetki Verilmesi Hakkında Kanun 1963 tarihlidir, 244 sayılı Kanun'dur, bu kanun İnönü zamanında kanunlaşmış bir yasadır." ifadelerini kullandı.

Hükümetin yürütme organının uluslararası bir sözleşmeye imza attığını belirten Akbaşoğlu, "Sonuç itibarıyla, burada, hükûmet, yürütme organı bir uluslararası sözleşmeye imza atar. Bunu, uluslararası sözleşmenin uygun bulunduğuna dair kanunu Meclis kanun olarak çıkartır, izin veriri." dedi.

AK Parti Grup Başkan vekili Emin Akbaşoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Yürütme ister bunu imzalar, bu izni alır... Bunun birçok örneği vardır -63 dâhil- Bakanlar Kurulu imza attığı gibi, yine Bakanlar Kurulu, yürütme organı bunu sona erdirme noktasında yetki sahibidir. Yürütme organının yetkisinde olan işlem yürütme organı tarafından geri alınır. Daha önce, yürütme organı parlamenter sistemde Bakanlar Kuruluydu; Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminde yürütme organı Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanı kararıyla bunun sona erdirileceği açık hükümdür. Bu Meclisin yapmış olduğu uygun bulma kanunu ise yürürlüktedir zaten. Yürütme, Meclisin yapmış olduğu kanunu yürürlükten kaldırmamıştır, o bir izin verme sürecidir, izni vermiştir. (CHP sıralarından gürültüler) Bu kararı, sona erdirme kararını veya katılma kararını verecek olan yürütmedir.”

Sonraki Haber