AK Parti seçim işleri başkanı Ali İhsan Yavuz açıkladı: HÜDA PAR'a kaç vekil verilecek?

AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz katıldığı programda HÜDA PAR'a ortak listede kaç milletvekili verileceği sorusunu da yanıtladı. Üç dönem kuralıyla ilgili ise Yavuz "değişim beklentisi" olduğunu vurguladı.

Seçim gündemine ve AK Parti'nin adımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali Yavuz, 14 Mayıs'ta seçimlere AK Parti listelerinden girecek olan HÜDA PAR'a listede kaç milletvekili verileceğini açıkladı.

Yavuz'un CNN Türk'te katıldığı canlı yayındaki açıklamalarından satır başları şöyle:

** YRP ile bir noktaya gelmiştik. Son geldiğimiz noktada bir parça kopar gibi oldu, sonra tekrar bıraktığımız noktaya geldik ve çok net bir anlaşma zemini oluştu. Hepimizin cumhurbaşkanı adayı aynı olacak. Cumhurbaşkanımız YRP'yi tekrar ziyaret edecek.

** Kendi partinizde bile olan şeylerin başka partiyle görüşürken olmamasını bekleyemezsiniz. Bütün mesele bunu pazarlığa çevirmemek.

HÜDA PAR'A KAÇ MİLLETVEKİLİ VERİLECEK?

** Kendi logonuzla ayrı şekilde 81 ilde gitmenin mantığı da var ama bir yandan da o oyların boşa gitme ihtimali var.

** HÜDA PAR'la çok kolay oturduk, hızlı şekilde ne yapacağımıza karar vereceğiz. Bugün de görüşeceğiz. Bizim listemizde yer vereceğiz, uygun bir sayıda olacak. 8-9 değildir. Türkiye'nin her tarafı için geçerli.
HÜDA PAR çok net şekilde terörün her haline karşı olduklarını dile getiriyor.

ÜÇ DÖNEM KURALI

** Değişim beklentisi var. Bunu çok iyi yöneteceğimizi düşünüyorum. Bunun karar mercii ben değilim, MKYK'dir. Sayın cumhurbaşkanımız MKYK hangi kararı verirse o en doğru karar olacak.

HÜDA PAR'IN BÖLÜCÜ PROGRAMI VE SÖYLEMLERİ

HÜDA PAR'ın AK Parti listelerinden seçime girecek olması büyük eleştirilere de sebep oldu. HÜDA PAR'ın programında Cumhuriyetin, kurucu değerlerin hedef alınması ve bölücü ifadelerin geçirilmesi tepki çekiyor. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türk bayrağı isminden rahatsızlığını dile getiren Yapıcıoğlu, "Biz, eşit vatandaşlık istiyoruz. Bu bayrak hepimizin bayrağı olsun istiyoruz, bizim bayrakla problemimiz yok. Ama bu bayrağın ismi ‘Türk Bayrağı’ dediğinizde Kürt diyecek ki benim bayrağım nerede? Niye Türk bayrağı… Benim bayrakla kavgam yok, herhangi bir problemim yok. Ama, bayrağın ismi bana problemli geliyor. Neden Türkiye bayrağı değil de Türk Bayrağı deniyor?" demişti.

HÜDA PAR'ın programından bazı maddeler ise şu şekilde:

** Başta Şeyh Said olmak üzere Kürtlerin büyük bir saygı ile andıkları Kürt âlimlerine zulmedildiği resmen kabul edilmeli, yakınlarından ve bütün halktan özür dilenmelidir.

** İlköğretim öğrencilerine okutulan, ırkçılık kokan ‘Andımız’ ve benzeri metinler kaldırılmalıdır. Muhtelif yerlerde yazılan ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ gibi yazılar silinmeli, "Bir Türk dünyaya bedeldir." şeklindeki ırkçı söylemlere son verilmelidir.

** Başta vatandaşlık tanımı olmak üzere, anayasa ve sistemin bütün resmi literatürüne hâkim olan Türklük esaslı dışlayıcı ve ayrımcı söylem terk edilmelidir.

** Mevcut yapının tabu olarak kabulünden vazgeçilerek olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile eyalet sistemi, özerklik, federasyon gibi yönetim modelleri üzerinde serbestçe tartışılabilmelidir.

** Devleti oluşturan halkların dilleri resmi olarak tanınmalıdır. Herkesin kendi ana diliyle eğitim yapması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

** Zorunlu karma eğitimden vazgeçilmeli, isteyen aileler çocuklarını yüksek öğrenim dâhil eğitimin her kademesinde erkek veya kız okullarında okutabilmelidir.

** Eski medreselerimiz restore edilip onarılmalı, medrese eğitiminde geçen süre zorunlu eğitim süresinden sayılmalıdır.

** Profesyonel ordu oluşturularak, askerlik hizmeti zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır. Geçiş sürecinde askerlik hizmetini asker olarak yapmak istemeyenler için vicdani red hakkı, insani temel bir hak olarak tanınmalıdır.

** Yeni anayasanın değiştirilemez nitelikte hiçbir maddesi olmamalıdır.

Sonraki Haber