AK Parti’nin, Filistin Konferansında neler oldu?

AK Parti Konferans Salonu'nda, Dış İlişkiler Başkanlığı ve İnsan Hakları Başkanlıkları tarafından Filistin'in Geleceği Konferansı düzenlendi. Konferansta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in bölgede yarattığı gerilimin tehditlerine dikkat çekerken uluslararası camiaya çağrı yaptı

Konferansta Batı’nın çöküşü de konuşuldu, İslam ülkelerinin Gazze’deki katliama yeterli tepkiyi vermediği de… Uluslararası camianın kılını kıpırdatmadığından yakınılsa da yine Birleşmiş Milletlere çağrı yapıldı. ABD’ye destek verdiği İsrail’in getireceği risklerin anlatılması gerektiği de söylendi!

Filistin'in Geleceği Konferansında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in bölgede yarattığı gerilimin tehditlerine dikkat çekti.

Fidan, "ABD ve diğer bazı Avrupa ülkelerinin mevcut krizin gerçek risk ve tehlikesini anlamasını sağlamalıyız.” çağrısı yaptı. Fettuh, bütün Filistinli grupların bir araya gelmesi temennisini dile getirdi. Son şekli yakın zamanda verilecek bir anlaşma imzalayacaklarını duyurdu. Ulusal birlik hükümeti kurulması amacından bahsetti.

AK Parti Konferans Salonu'nda, Dış İlişkiler Başkanlığı ve İnsan Hakları Başkanlıkları tarafından Filistin'in Geleceği Konferansı düzenlendi. Konferansta konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, bugün sınırları aşan bir krizle karşı karşıya olduklarını belirtti. Doğu ile batı arasında bir köprü olan Türkiye'nin tarihinin, tüm tarafların hak ve beklentilerini gözeten bir çözümü savunma sorumluluğu verdiğini vurgulayan Sırakaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu vizyon, Filistinlilere kendi kaderlerini tayin etme ve güvenlik haklarını sağlarken, İsrail'in güvenlik ihtiyaçlarına da saygı göstermeyi içeriyor. Stratejik konumda bir ülke olarak, Türkiye sadece diplomatik kaynaklar sunmakla kalmaz, adil bir arabuluculuk taahhüdünü de sunar. Diyalogları kolaylaştırmaya, uluslararası hukuka saygıyı teşvik etmeye ve müttefiklerimizle birlikte şiddeti durdurmak ve devam eden insani krizi ele almak için hazırız."

FİDAN’DAN ULUSLARARASI SİSTEME ÇAĞRI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay'ın yönettiği "Küresel Diplomasi ve Filistin'in Geleceği" başlıklı birinci oturumunda hitap etti.

Uluslararası, Arap ve İslam camiasının maalesef güçsüz kaldığını ve devam eden bu trajediyi sonlandırma konusunda başarısız olduğunu kaydeden Fidan, son 70 yıldan bu yana bölgede yaşayan insanların ızdırap çektiğini vurguladı. Fidan, uluslararası sistemin Gazze'deki soykırımı durdurma konusunda adım atmadığını belirtti. Fidan, “Şu anda biz uluslararası camianın tamamına bir çağrı yapıyoruz. İki devletli çözümü lütfen benimseyin ve iki devletli çözüm için bastırın. Bunu elinizden gelenin en iyisiyle yapın." ifadelerini kullandı.

ABD İŞLERİ ZORLAŞTIRIYOR

Fidan, üzerinde çalıştıkları bir konu olduğunu belirterek, "ABD'nin bölgedeki İsrail gündemini körü körüne ve yüzde 100 destekliyor olması tüm işlerimizi çok ama çok zorlaştırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

KUZEY GÜNEY BÖLÜNMESİ

ABD'de İsrail politikalarına ilişkin iki görüş olduğunu kaydeden Fidan, bunlardan biri aşırı sağ, İsrail sınırlarının genişletilmesini savunuyor. Ne olursa olsun destek veriyorlar. Ancak iki devletli çözüm destekleseler de soykırımın durdurulması için bir şey yapmıyorlar.

Fidan, öte yandan bazı büyük Avrupa ülkelerinin de ABD'nin İsrail politikasını sorgusuz sualsiz desteklediğine dikkati çekti.

"ABD ve diğer bazı Avrupa ülkelerinin mevcut krizin gerçek risk ve tehlikesini anlamasını sağlamalıyız. Bölgesel kriz küresel ayrışmaya da sebebiyet verebilir." diyen Bakan Fidan, Ukrayna'daki bölünmenin Filistin'de de benzer bir bölünmeye yol açtığını gördüklerini ve bunun kuzey güney küresel bölünmesini daha da artırdığını anlattı.

EKONOMİK ÇIKARLAR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın ise konuşmasında mevcut uluslararası politikaları düşünürken, liberal uluslararası düzenin Filistin ve Gazze'deki acil sorunlara yanıt verme konusundaki başarısızlıklarını göz ardı etmenin imkansız olduğunu vurguladı.

AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ise "İsrail'in ekonomik çıkarları bu krizin çözümü için bir kaldıraç olarak kullanılmalıdır. Alınacak yaptırım kararlarıyla İsrail hükümetine uluslararası hukuka uyması gerektiği açıkça gösterilmelidir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu meseledeki sorumluluğu büyüktür. Konsey, barışın tesis edilmesi ve korunması konusunda İsrail'in bu pervasız saldırganlığına karşı harekete geçmelidir." ifadesini kullandı.

‘BATI ÇÖKTÜ ANI YAKALAYALIM’

Uluslararası Asya Siyasi Partiler Konferansı (ICAPP) Eş Başkanı ve Pakistan Senatosu Savunma Komitesi Başkanı Mushahid Hussain ise Batılı ülkelerin İsrail-Filistin konusunda "çifte standart ve iki yüzlülük gösterdiğini" ve yeni bir uluslararası düzenin vaktinin geldiğini ifade etti. Erdoğan ve Putin’in BRICS toplantısında buluşacağına işaret ederek, “Biz Batı’nın çöküşünü görüyoruz. Ekonomik siyasi güç odakları kayıyor. Artık yeni güç odakları var. Biz de bu anı yakalamalıyız.” dedi.

AMAÇ GÖÇE ZORLAMAK

Filistin Ulusal Meclis Başkanı Ruhi Fettuh da İsrail'in topraklarını genişletme politikasına karşı uyarıda bulundu. Fettuh, ABD'nin İsrail'e sonsuz destek verdiğini ve dokunulmazlık sağlandığını kaydetti:

“Amaç Filistin halkını, Mısır ve Ürdün’e göçe zorlamak. Eğer İsrail durdurulamazsa ve sorgulanmazsa sistem yıkılacak. Dünya sistemi despot bir sisteme dönüşecek ve faşistler yönetecek. Bağımsız Filistin devletinin inşa edilmesi gerekiyor. Ulusal diyalog devam etmekte bütün bölünmeler sona erdirilsin. Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı kalmaları, yeniden imarın sağlanması gerekli. Savaşın durdurulması, Filisin topraklarından çekilmesi gerekmektedir. Meşru temsilci Filistin Kurtuluş Örgütü etrafında toplanılmalı. Demokratik seçimlere gidilmeli.”

GRUPLAR BİR ARAYA GELMELİ

Fettuh, ABD ve İsrail'in yönettiği siyasi programa karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, aksi takdirde bütün dünyanın savaşa sürüklenebileceği değerlendirmesinde bulundu. Fettuh, bütün Filistinli grupların bir araya gelmesi ve demokratik seçimlere girilmesi gerektiğini kaydetti.

Fetih Hareketi ve Hamas'ın Mısır'da verimli toplantılar gerçekleştirdiğini aktaran Fettuh, yakın zamanda tekrar bir araya geleceklerini ve anlaşma imzalayabileceklerini bildirdi. “Son şeklini vereceğiz büyük grup arasında anlaşma imzalayacağız. Bütün gruplara çağrı yapacağız. Bir ulusal birlik hükümeti kurulsun.” ifadelerini kullandı.

İRAN’A İHTİYATLI

Eski Portekiz Avrupa Bakanı Bruno Maçaes de İsrail'in İran'a yönelik olası saldırısının gecikmesinin "stratejik ihtiyatın bir işareti" olduğunu belirterek, "İran'ın İsrail'e yönelik saldırısı aslında savunmayı deldi. İsrail, İran'a yönelik bir saldırı başlatma konusunda çok ihtiyatlı." ifadesini kullandı.

Sonraki Haber