Akademik destekle Bingöl balının kalitesi arttı
Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma" alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi, arıcılığın gelişimine katkı sağlamak için çalışmalar yürütüyor.
Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez Birimi (PİKOM), yaptığı saha araştırmalar neticesinde elde ettiği akademik tecrübeyi Bingöllü arıcılara aktarıyor. PİKOM'da görevli akademisyenler, üreticilere ve bu alanda ticaret yapan firmalara balın kalitesinin artması ve verimli üretim için eğitimler veriyor.
REKOLTE YÜKSELDİ
PİKOM Koordinatörü Doç. Dr. Nusret Özbay, TÜİK rakamlarına göre kentte bal rekoltesinde artışın söz konusu olduğunu, bunun üniversitenin yaptığı çalışmalar neticesinde oluştuğunu belirtti. "Merkezde son 6 yılda yürütülen çalışmalarla Bingöl, Türkiye'de bal üretim sıralamasında 28. sıradan 14. sıraya kadar ulaştı" diyen Özbaş, şöyle konuştu:
"1400 arıcının bulunduğu kentte, 120 bin olan kovan sayısı 146 bini aştı, bal üretimi de 600 tondan 1800 tona ulaştı. 2020 yılında salgın koşullarında bile Bingöl'de kovan sayısında ciddi bir artış olduğunu görüyoruz."
AVRUPA’YA BAL SATIYORUZ
Özbay, coğrafi işaret almalarının Bingöl'ün ekonomisine olumlu katkıda bulunacağını aktararak, "İnsanlar daha fazla paraya ürünlerini satacaklar. Şu anda da kentte ihracat zaten var. Arıcılıkla uğraşan bazı büyük firmaların yurt dışına özellikle Avrupa'ya bal sattıklarını biliyoruz. Bu belki daha da katlanarak devam edecek" diye konuştu.
Gelişmiş laboratuvarların kurulduğunu da bildiren Özbay, bu laboratuvarlarda arıcılık ve bal analiziyle ilgili birkaç parametre hariç her şeye bakabildiklerini kaydetti. Kalıntı analizi cihazı noktasında eksikliklerinin olduğuna işaret eden Özbay, "Onu da alırsak verdiğimiz raporla Bingöl'deki bir üretici, ihracatçı çok rahat bir şekilde ürününü yurt dışına satabilecek" ifadelerini kullandı.