Akar'dan Akşener'e 'Güney Ordusu' tepkisi

Milli Savunma Bakanı Akar, Akşener'in 'güney ordusu' söylemine tepki göstererek, 'Nereden çıktı bu? Burada müesses bir nizam var. Anayasa çerçevesinde görev yapan bir Silahlı Kuvvetleri var, Genelkurmay Başkanı var. Onlar ne düşünüyorlar bilmiyorlar mı?' dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CNNTürk televizyonunda katıldığı programda, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, “Hem terörle etkin bir mücadele gerçekleştirmek hem de sınırlarımızı korumak için Güney Ordusu'nu kuracağız.” ifadeleri hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan Akar, “Komedi, mizah gibi!” dedi.

Bu tür konuların, bir yerde çay, kahve içerken ortaya atılacak türden konular olmadığını belirten Akar, şunları söyledi:

“Ordumuzun mevcudu aşağı yukarı 500 bin kişi. Karargahlardaki generallerimiz, amirallerimiz, subaylarımız, astsubaylarımız hepsi her konuyu inceliyor. Bir şey yapılırken 'pat' diye yapılmıyor ne Bakan ne Genelkurmay Başkanı kendi başına bir şey söylüyor. İhtiyaçlar vardır, sorunlar vardır. Hangi ihtiyaç, hangi sorun var diye bakılır. Bizim 2'nci Ordumuz, 7'nci ve 6'ncı Kolordularımız var, bunlar görevlerini yapıyorlar. Nerede aksaklık var, nerede yanlışlık var, ne olmuş? 'Güney Ordusu' ne demek, nereden çıktı bu? Kim yapacak, kim söylüyor? Burada müesses bir nizam var. Anayasa çerçevesinde görev yapan bir Silahlı Kuvvetleri var, Genelkurmay Başkanı var, Kara Kuvvetleri Komutanı var. Onlar ne düşünüyorlar, onlar bilmiyorlar mı?”

Milli Savunma Bakanı Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi ile sürekli bölgede inceleme ve denetlemelerde bulunduğunun hatırlatılması üzerine, “Gidiyoruz, konuşuyoruz, inceleme ve denetlemelerde bulunuyoruz. İnteraktif çalışmalarımız var. İhtiyacımız nedir? Sürekli değişiyor ona göre de bakıyoruz.” diye konuştu.

'SURİYE'DE MERKEZ OLACAK'

Bakan Akar, Suriye'deki gelişmelere ilişkin de bilgi verdi. “Tek derdimiz terörle mücadele, biz işgalci değiliz. Hiç kimsenin toprağında gözümüz yok.” diyen Akar, şöyle devam etti:

“Diğer taraftan da hudutlarımızın güvenliğini başkasının insafına bırakamayız. Suriye’nin takriben üçte biri teröristler tarafından kontrol edilmekte. ‘TSK oradan çekilsin’, o teröristler ne olacak sonra? Biz bir anlamda Suriye’nin toprak bütünlüğüne katkı sağlıyoruz. Suriye tarafına da bunu söyledik. Terörle mücadele tamamlandıktan sonra, orada sulh ve sükûn sağlandıktan sonra oturulur konuşulur, onun gereği yapılır. 4 milyon Suriye vatandaşının takriben 600 bini tekrar döndü. Gönüllü, güvenli, saygın bir şekilde evlerine topraklarına kavuşacaklar. Suriyeli makamlarla yaptığımız görüşmeler çerçevesinde bunları açıkça ortaya koyduk. Arazideki gelişmeleri yakından takip etmek için de Suriye topraklarında bir ortak merkez kuralım, orada bizzat askerler bulunsunlar, anlık olarak faaliyetleri takip etsinler ve gelişmelere karşı tedbirleri alsınlar dedik. Bunda mutabık kaldık, görüşmelerin devam etmesi konusunda da mutabık kaldık. Dört ülkenin birlikte olacağı bir merkez olacak. Suriyeli muhataplarımızın da gerçekleri anlaması lazım, aksi halde gerçekçi olmayan talepler görüşmeleri uzatıyor ve sonuç alınamıyor.”

Sonraki Haber