Akaryakıta büyük zam:Avrupa ile eşitlendik

Yılbaşında benzinin litresi 21.14 TL, motorinin litresi de 23.50 TL'den satılıyordu. Son akaryakıt zammının ardından motorin fiyatı 32 TL'nin benzin fiyatı da 34 TL'nin üzerine çıktı. Türkiye avro bazında Rusya ve Belarus'tan sonra Avrupa'daki en ucuz akaryakıtı kullanıyordu.

Benzinin litre fiyatına 15 Temmuz Cumartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 32 kuruş zam yapılmasının ardından bütün akaryakıt ürünlerinde ÖTV ayarlamasına gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre kurşunsuz 95 oktan benzinde ÖTV tutarı 2.52 TL’den 7.52 TL’ye çıktı. Motorinde ise ÖTV tutarı 2.05’den 7.05 TL’ye çıkarıldı. LPG'de de ÖTV 4 TL artırıldı. ÖTV artışlarının ardından fiyatlara otomatik zam geldi.

30 TL'Yİ AŞTI

Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallara İlişkin ÖTV Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, cumartesi gecesi yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Yılbaşında benzinin litresi 21.14 TL, motorinin litresi de 23.50 TL'den satılıyordu. Son akaryakıt zammının ardından motorin fiyatı 32 TL'nin benzin fiyatı da 34 TL'nin üzerine çıktı. Türkiye avro bazında Rusya ve Belarus'tan sonra Avrupa'daki en ucuz akaryakıtı kullanıyordu. Benzin Almanya'da 1.76 avro, komşu Yunanistan'da 1.83 ve Bulgaristan'da 1.3 avro idi. Bu nedenle sınıra yakın Bulgarlar akaryakıtı Türkiye'den alıyordu. Avrupa'da en pahalı benzin ise 2.04 avro ile İzlanda'da. Zamlar sonrası Türkiye'de de benzinin litresi 1.18 avroya yükseldi.

HER ŞEYE ZAM GELECEK

Akaryakıt ÖTV maktu vergisine en son 2019'da bir düzeltme yapılmış, Eşel mobil kalkınca 2021'de de bir güncelleme gelmişti. O tarihten bu yana artış yapılmadığı için fiyatlar Avrupa'nın gerisinde kalmıştı. Türkiye'de, Rusya'dan ucuz petrol ithal edildiği halde kanunen Brent petrol fiyatları esas alındığı için rafineri çıkış fiyatı Avrupa'ya göre belirleniyor. Akaryakıta gelen büyük zammın ardından çarşı pazardaki bütün ürünlere lojistik giderlerin artması yüzünden zam gelecek. Geçmiş örneklere bakıldığında ilk yansıma ulaşım giderlerinde olurken, sebze meyveye de akabinde maliyetin yansıtılması söz konusu. Vatandaşlar zamlara sosyal medyadan tepki gösterdi. Akaryakıt şirketlerinin sitelerindeki gösterge fiyatlara saatlerce erişilmedi.

METİN KÜLÜNK TEPKİ GÖSTERDİ

Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Metin Külünk, akaryakıt zamlarının zamanlamasına dikkat çekti. Twitter hesabından bir paylaşım yapan Külünk, "Akaryakıta yapılan ÖTV zammının 15 Temmuz gecesine hem de sala okunmasının hemen ardına denk getirilmesi kirli bir operasyona benziyor. Salalar okunurken ÖTV zammının ilan edilmesine kim veya kimler sebebiyet vermişse derhal görevden alınmalı. Ayrıca bu zammın enflasyonu körükleyeceği gerçeğinin göz ardı edilmesinin üzerinde de düşünmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber