‘Suriye ile iyi ilişkiler ihracatı artırır’
Türkiye yaş ve sebze üretiminin yüzde 50’sini Akdeniz bölgesi yapıyor. Bölgenin ihracatı 850 milyon doları buldu. Suriye ve Irak ile yapılan görüşmeleri olumlu bulan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, bunun ihracatı daha da artıracağını söyledi
Suriye ve komşularla iyi ilişkilerin Akdeniz bölgesinden yapılan ihracatı artıracağı ve bunun da üreticiye büyük katkı sunacağı belirtildi. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, yaş sebze ihracatının yüzde 50’sinin bölgeden yapıldığını ve bu rakamın 850 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, “Komşularla iyi ilişki ihracatımızı ve üretimimizi artırır. Bu da daha fazla döviz demektir. Bu politikaları destekliyoruz. Umarız bu girişimler sekteye uğramaz ve yeniden eski günlere döneriz.” dedi.
Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman başta olmak üzere Türkiye genelinde 19 bine yakın üyesiyle 8 ana sektörde yapılan üretimi 215 ülkeye satarak değerlendirdiklerini belirten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin sektördeki sorunları ve gelişmeleri Aydınlık’a değerlendirdi.
ANA PAZAR RUSYA
Başkan Nejdat Sin, geniş bir yelpazede ihracat yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’de üretilen yaş sebze ve meyve ürünlerinin ihracatı, Akdeniz Yaş Sebze Meyve Üreticileri Birliği üzerinden yapılmaktadır. İhracatın yüzde 50’sini bizim birlik üyelerimiz gerçekleştirmektedir. Ana pazarımız Rusya, ikinci sırada Irak ve değişmekle birlikte üçüncü, dördüncü sırada Romanya ve Ukrayna takip etmektedir. Çin başta olmak üzere diğer Asya ülkelerine de ihracat yapmaya çalışıyoruz.
Sorunlarımız değişkendir. Örnek, iklimsel şartlar etkilemektedir, uluslararası ilişkiler de etkilemektedir. Bizim ihracatçılar olarak standart bir sorunumuz yoktur. Yine kara ve deniz ulaşımındaki sıkıntılar var, bunlar rutin ve bizim açımızdan aykırı sorunlar değildir.”
DAHA FAZLA İHRACAT
Hedeflerinin daha fazla ihracat, daha fazla istihdam ve ülkemize daha fazla döviz kazandırmak olduğunu belirten Sin, “Devletin bize fuarlar ve yurtdışı gezi incelemeleri gibi destekleri vardır. Bunlarda yüzde 50’sini devlet karşılamaktadır. Yaş sebze ve meyve konusunda sürdürülebilirlik çok önemlidir, kaliteli ürün ürettiğiniz zaman dünya pazarlarında pazarlama gücünüz daha fazla olmaktadır. Amacımız kaliteli ürün ve uluslararasında çeşitlerle ve kabul gören bir yöntemle yolumuza devam etmektir.” dedi.
Deprem bölgelerinin üretim ve ihracat konusunda sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Sin, bu konuda zaman içinde olumlu gelişmeler olduğunu kaydetti. Sin Türkiye- Suriye ilişkilerine de değinerek şunları söyledi: “Depremde bazı tesislerimizin paketleme bölümleri, ambarları zarar gördü. Antakya’da arkadaşlar kendi imkanları ile toparlayan toparladı, bir kısım arkadaş ise Hatay dışında yani Mersin’de iş yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.
KOMŞULARLA İYİ İLİŞKİ
“Komşularımızla iyi geçinmek bizim temel görüşümüz olmalıdır. Bu ticaretimizi de olumlu şekilde etkiler. Şimdi gündemde Türkiye-Suriye devlet başkanları düzeyinde görüşme var. Türkiye-Suriye barışının bizim ihracatımız, turizm ve işlerin açılması dahil her alanda olumlu katkısı olacaktır. Umarız bu girişimler sekteye uğramaz ve yeniden eski günlere döneriz.
Bizim Akdeniz Yaş Sebze Meyve İhracatçılar Birliği olarak yıllık 850 milyon dolarlık bir ihracatımız var. Biz ihracatçılar olarak bunun üzerinde bir rakamla ihracat yaparak, ülkemize daha fazla döviz kazandırmak istiyoruz. Yaş meyve- sebze işlerinde vasıfsız insanlarımız çalışıyor. Çalışanlara bizim ciddi bir manada istihdam katkımız var. Yaş meyve ve sebze alanlarına pozitif ayrım yapılmasını bekliyoruz. Türkiye’nin her yerinde üretim artıyor, kaliteli üretim arttıkça, ülkemize daha fazla istihdam sağlanır ve daha fazla döviz girdisi olur ve bu da bizleri mutlu eder.”