Akdeniz ve Marmara için acil önlem zamanı

ODTÜ ve İş Bankasının deniz ekosisteminin korumak için başlattığı proje devam ediyor. İki kurumun işbirliği bir yıl önce başlamıştı.

İş Bankası ve ODTÜ'nün deniz ekosisteminin korunması amacıyla başlattığı iş birliği, bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Bu kapsamda, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne sunulan insansız su altı planörü “Deniz Kâşifi” Marmara ve Akdeniz’de önemli veriler topladı. Verilere göre, Doğu Akdeniz’de deniz suyu sıcaklıkları dünya ortalamasının üzerinde, Marmara Denizi ise endüstriyel ve evsel atıklarla hızla kirleniyor ve oksijen seviyeleri düşüyor.

MARMARA OKSİJEN YÖNÜNDEN FAKİR

Deniz Kâşifi, geniş bir alanda sürekli veri toplayarak Marmara’da oksijen seviyelerinin düştüğünü, özellikle İzmit Körfezi’ne doğru oksijen fakirliği yaşandığını tespit etti. Bu durum, Marmara’daki canlı hayatı üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Marmara’da evsel ve endüstriyel atıkların kontrol altına alınması gerektiği vurgulanıyor.

Deniz Kâşifi’nin Karadeniz’deki çalışmaları da devam ediyor. ODTÜ’nün araştırma gemisi Bilim-2 ile yürütülen bu çalışmalar, Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesine kadar ulaştı. Bu veriler, Karadeniz oşinografisi üzerine yapılan ilk kapsamlı araştırmaların temelini oluşturacak.

‘KİRLETİCİLER KONTROL ALTINA ALINMALI’

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Marmara Denizi’nin hem iklim değişikliği hem de insan kaynaklı kirlilikle karşı karşıya olduğunu belirtti. Salihoğlu, denizlerin daha fazla zarar görmesini engellemek için acil önlemler alınması gerektiğini, özellikle atık suların ve kirleticilerin kontrol edilmesinin kritik olduğunu ifade etti.

SICAKLIK ARTIŞI DENİZ EKOSİSTEMİNİ ETKİLİYOR

Akdeniz’de ise küresel ısınmanın etkisiyle su sıcaklıklarının arttığı, bu durumun deniz ekosistemini ve canlıları olumsuz etkilediği görülüyor. Süveyş Kanalı’ndan giren yabancı türlerin bölgedeki biyoçeşitliliği tehdit ettiği de vurgulanıyor.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, deniz ekosisteminin korunmasının, herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirterek, sürdürülebilirlik adına bu projelere katkı sağlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Sonraki Haber