Akdeniz’de 10 kuyunun sondajı tamamlandı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bütçesi görüşülürken, Bakan Alparslan Bayraktar’a, doğal gaz ve petrol arama çalışmalarına ilişkin bilgilerin aktarılması istemiyle soru yöneltti.

Gürer, “Doğu Akdeniz’de İsrail ve Mısır fiilen üretime başladı. Pazara gidecek en kısa ekonomik yolun Türkiye’den geçeceği ifade edilmiş ve kamuoyuna Akdeniz’deki doğal gaz arayışı çok farklı biçimde sunulmuştu. Şu anda sekiz tane kuyuda da çalışma yapıldı. Orada çıkan sonuç nedir? Yani orada gaz bulundu mu, böyle bir çalışma var mı? Çünkü ben Taşucu’na gittim, baktım limanda gemiler bağlı duruyor. Bununla ilgili bir çalışma var mı?” şeklindeki sorusunun yanıtlanmasını istedi.

ESKİ VE YENİ BULGULAR YORUMLANIYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Gürer’e verdiği yanıtta, Türkiye’nin milli petrol şirketi olarak TPAO’nun, Mavi Vatan konsepti çerçevesinde oluşturulmuş olan derin deniz arama filosu ile birlikte tüm deniz alanlarındaki petrol ve doğal gaz aramacılık faaliyetlerine aralıksız devam ettiğini belirtti. Akdeniz’de 2017 yılında Fatih sondaj gemimizin envantere eklenmesi ile başlayan süreçte bölgede petrol ve doğal gaz aramaları kapsamında sondaj çalışmalarına başlandığını anımsatan Bakan Bayraktar, “Bugün itibarıyla 10 derin deniz kuyusunun sondajı maliyet etkin olarak tamamlanmış, Abdül Hamid Han Sondaj gemisi ile 1 kuyunun sondajı ise devam etmektedir.” açıklamasında bulundu.

Bakan Bayraktar, Akdeniz’deki sismik veri toplama çalışmalarının yanı sıra önceki dönemlerde yapılan sondaj ve sismik çalışmalarda elde edilen bulguların yorumlama çalışmalarına da devam edildiğini belirtti. Yürütülen faaliyetler çerçevesinde yüksek keşif başarı potansiyeli sunan yeni prospektler ortaya konulduğuna işaret eden Bayraktar, belirlenen çalışma takvimleri çerçevesinde operasyonların yürütüldüğünü kaydetti.

DOĞU AKDENİZ’DEN AÇIKLAMA YOK

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Bayraktar’ın yazılı cevabı üzerine, “Nisan 2022’de dönemin Bakanı Fatih Dönmez, ‘Çok yakın zamanda Doğu Akdeniz’de de doğal gaz ile ilgili önemli gelişmeler yaşanacak.’ demişti. Geçen sürede bugüne kadar kapsamlı bir açıklama iktidardan gelmedi.” değerlendirmesini yaptı.

Sonraki Haber