Akdenizli balıkçılar mavi sulara açıldı
Av yasağının sona erdiği 15 Eylül'de ‘Vira bismillah’ diyen balıkçılar, mavi sularla buluştu. İskenderun körfezinde düzenlenen törende konuşan balıkçılar, gemilerin av sahalarını işgal ettiğini belirttiler, avlanma sahalarının genişletilmesini talep ettiler.
Akdeniz’de av yasağının sona ermesinin ardından Hatay'da balıkçılar, törenle mavi sulara açıldı. İskenderun Körfezi’nde düzenlenen törene Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, milletvekilleri ve balıkçılar katıldı.
Törende konuşan Vali Mustafa Masatlı, 6 Şubat 2023'teki depremlerde 80 santimetre çökme yaşanan İskenderun Limanı'nın onarımının tamamlandığını söyledi. Denizlerin temiz tutulması ve kaçak avcılarla ilgili duyarlı olunması gerektiğini vurgulayan Vali Masatlı, şunları kaydetti:
"Kaçak avcılıkla ilgili hepimiz çok duyarlı olalım. Çünkü denizlerimizin içinde olan, bizlere katkı sunan, bizleri besleyen bu canlıların tamamı bize emanet. Biz bu emanete iyi bakacağız. Bu sezonun bol ve bereketli geçmesini canı gönülden temenni ederiz. Çünkü geçmişteki acılarımızı da bu şekilde unutmuş olacağız. Bu balıkçılık sezonumuzun İskenderun ve Hatay'ımızdaki balıkçılara hayırlı olması dileğinde bulunuyor, bol bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum."
1 MİLYON TON ÜRETİM
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz da 2023 yılında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 1 milyon ton üretim elde edildiğini anlattı. Yaklaşık 100 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Türkyılmaz, "2023 sonu itibariyle su ürünleri ihracatımız 1,7 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Sektörün gelişmesi için son 22 yılda reel rakamlarla 45 milyar dolar doğrudan nakli destek sağladık. 2024-2025 Su ürünleri av sezonunun hayırlı olmasını temenni ediyor, kazasız belasız bereketli bir sezon diliyorum. Aldığımız emanetin asıl sahibi olan gelecek nesillere bereketli denizleri bırakabilmek için sizlerle birlikte canla başla çalışmaya devam edeceğimizi ifade etmek isterim." diye konuştu.
Konuşmaların ardından mehteran takımı sahne aldı. Kurdele kesildikten sonra balıkçılar, mavi sulara açıldı. Törende, vatandaşlara balık ekmek ikram edildi.
‘4 AY ÇALIŞABİLİYORUZ’
Trol ve gırgır balıkçıları da sorunlarını ve taleplerini Aydınlık’a anlattılar.
Gırgır Balıkçısı ve Kaptan Kadir Akkan, 5 buçuk aylık yasak döneminde hiçbir şey yapamadıklarını belirterek, “Hazıra dağ dayanmaz. Tayfa sorunumuz var. 5 buçuk ay maaş verecek misin, diye soruyorlar. Karadeniz ile bizi bir tutuyorlar, Karadeniz 10 kulaç oldu, Akdeniz halen 13 kulaç olarak duruyor. Çapa sahaları daraldı, 7 ayın tamamında çalışamıyoruz, toplasan 4 ay çalışıyoruz. Beş ay gibi yasak nerdeyse sekiz ay oluyor, biz kalan sürede para kazanamıyoruz. Gırgır tekneleri olanların 500 bin veya 1 milyon borcu var. Büyüklerimizden Akdeniz trol ve gırgır balıkçılarına destek bekliyoruz.” diye konuştu.
‘ÇAPA SAHALARI DAR’
Balıkçı Erdal Boz ise “Bizim ağlarımız açık sularda çalışmıyor, biz kıyılarda yer istiyoruz, yani 8 kulaç alanlarda yer olmasını istiyoruz. Limandan çıktığımız zaman çapa sahaları dar ve gemiler var.” dedi.
Balıkçı Edip Reis de gemilerin av sahalarını işgal ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Sezonu açıyoruz ve heyecanlıyız. Denizden ne çıkar bilmiyoruz, denizden çıkana ‘rastgele’ derler biz de ‘rastgele’ diyoruz. Şu demirleme sahaları o kadar çoğaldı ki gemiler av sahalarımızı işgal ettiler. Liman temizliği yapıldığında döküntüler, 2 milin dışına atılıyor, bizim avlanma sahamızın alanında bulunuyor. Bu döküntülerin daha uygun yerlere dökülmesini talep ediyoruz.”