Akile Salih tehlikeli sularda

Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, ülkedeki Türk üslerinin kapatılmasını istedi. Hafter'e yakınlığıyla bilinen Salih'in, bu yıl bitmeden Türkiye'ye gelmesi bekleniyor

Libya'da meşru Trablus Hükümeti'ne paralel faaliyetler yürüten Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih, Türkiye'nin ülkedeki askeri varlığını eleştirdi.

Sputnik'e konuşan Salih, TBMM'nin Libya tezkeresini iki yıl daha uzatmasına ilişkin olarak, Libya'da yabancı ülkeler tarafından askeri üsler kurulmasını kategorik olarak reddettiklerini söyledi. “Ülkemizi kendimiz koruyabiliriz. Siyasi olarak askeri üslerin varlığını kabul etmiyoruz.” diyen Salih, “Eğitime gelince, bu silahlı kuvvetlerle ilgili teknik bir konudur. Uzmanların ve bilim insanlarının davet edilmesi tüm ülkeler için mümkündür ve bunun siyasetle bir ilgisi yoktur.” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Salih, Rusya ile ilişkilerinin en üst düzeyde olduğunun altını çizerek, Moskova'nın Libyalıların iradesine saygı duyduğunu ve ülkedeki meşru seçilmiş organları tanıdığını belirtti. Salih, “Rusya başından beri Libya'da meşruiyeti desteklemiştir ve bu nedenle Libyalıların iradesine saygı duyan ve işbirliği yapan dost ülkelerle olan tüm ilişkiler gibi, Rusya ile ilişkiler de en üst düzeydedir.” dedi.

TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDECEK

Temsilciler Meclisi ile Ankara'nın ilişkilerine yönelik de değerlendirmelerde bulunan Akile Salih, Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinin, Ankara-Tobruk ilişkilerinin gelişmesine de katkı sunduğunu söyledi. Akile Salih, Türk parlamentosundan bir davet aldığını ve yıl sonuna kadar Ankara'yı ziyaret etmeyi planladığını bildirdi. Salih, “Henüz ziyaret için bir tarih yok, ancak önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Türk parlamentosundan bana bir davet gönderildi, bu yüzden Türkiye'yi ziyaret etme ihtimalim var ve önümüzdeki iki hafta içinde, bu yıl bitmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğiz.” diye konuştu. Daha önce de Türkiye'yi ziyaret ederek görüşmeler yaptığını hatırlatan Salih, Türkiye ile aralarındaki ilişkinin önemli ölçüde geliştiğini bildirdi.

'YENİ ÇATIŞMA BAŞLIYOR'

Salih'in açıklamaları, Türkiye'nin Libya'daki varlığından endişe duyan Yunanistan'da da yankılandı. Pentapostagma gazetesi, konuyla ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu. TBMM'ye sunulan Libya tezkeresinin Misrata ve Vatiyye'deki Türk üslerinin varlığını pekiştirdiğini belirten gazete, “Önce Serrac rejimi, ardından da Türkiye yanlısı Dibeybe bu duruma yol açtı. Ancak ülkede Temsilciler Meclisi ile iktidar, ilk kez Türkleri sınır dışı etme planı yapan Salih'in elinde. Her şey değişiyor ve 2014'ten sonra iyice rahatlayan yeni Libya, Türkiye'ye odaklanarak ülkedeki tüm üsleri kapatmak istiyor.” diye yazdı. Temsilciler Meclisi ile Türkiye arasındaki üs çekişmesinin yeni bir çatışmanın başlangıcı anlamına geldiğini belirten Pentapostagma, şöyle devam etti:

“Bunun nasıl başarılacağı; Libya halkını ve iktidara gelecek yeni hükümeti ilgilendiren bir şey. Ancak aynı zamanda ABD'nin, AB'nin ve genel olarak Batı'nın iradesini de ilgilendiriyor. Libyalılar, Türklerin varlığından büyük ölçüde hoşnutsuzlar. Osmanlı geçmişini hatırlıyorlar ve şimdi Türkleri kovmak için bir çatışma başlatıyorlar.”

TEZKERE 24 AY UZATILACAK

Libya'ya asker gönderilmesi için verilen iznin süresinin 24 ay uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, geçen cuma günü TBMM Başkanlığına sunulmuştu. Tezkerede şu ifadeler yer almıştı:

“...Libya'daki gayrimeşru silahlı gruplar ile terör örgütleri tarafından Türkiye'nin Libya'daki menfaatlerine yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek, dönemin Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından talep edilmiş olan ve bilahare kurulan Milli Birlik Hükümeti'nin de gerek duyduğunu bildirdiği desteği sürdürmek, Türkiye'nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde Türkiye sınırları dışında harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanı'nın belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca 2 Ocak 2020 tarihli ve 1238 sayılı TBMM Kararıyla verilen ve son olarak 21 Haziran 2022 tarihli ve 1320 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı'yla uzatılan iznin süresinin 2 Ocak 2024 tarihinden itibaren 24 ay uzatılması hususunda gereğini bilgilerinize sunarım.”

HAFTER’LE BİRLİKTE

Akile Salih'in başkanlığını yaptığı Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, ülkedeki çatışmaların başından bu yana Trablus'taki meşru hükümeti devirmeye çalışıyordu. Darbeci general Halife Hafter ile de yakın işbirliği yapan Temsilciler Meclisi, Trablus Hükümeti'ni devirmeyi başaramayınca paralel bir hükümet kurdu. Bu paralel hükümet Sirte'de bulunuyor ve geçici olarak Usame Hammad tarafından yönetiliyor.

Sonraki Haber