Akıllı ve sürdürülebilir mahalle modeli

Dünyadaki enerjinin önemli bir bölümünü tüketen ve sera gazı oluşumuna neden olan binaların emisyonlarının azaltılarak, sürdürülebilirliğinin artırılması için Yaşar Üniversitesi’nde, ‘Sürdürülebilir Akıllı Mahalle Modeli’ geliştirildi.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde, yürütücülüğünü Doç. Dr. Ebru Alakavuk’un yaptığı ‘Sürdürülebilir Akıllı Mahalle Modeli’ projesi, iklim değişikliği ile mücadelede önemli rol oynayacak. Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) olarak yürütülen çalışmanın bilimsel çıktıları aynı zamanda Yaşar Üniversitesi, Bornova Belediyesi, Almanya’dan Heidelberg Belediyesi ve Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA)nın ortakları olduğu, AB destekli Bornberg Projesi’nde de kullanılacak. Proje ile oluşturulacak akıllı mahallelerde, sıfır atık ve sürdürülebilir yeşil enerji kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

BİLİMSEL BAKIŞ AÇISI

Emisyonların azaltılarak sıfıra indirgenmesinin amaçlandığı proje ile Akdeniz ve Ege bölgeleri ile benzer iklim tiplerine sahip kentlerin sürdürülebilir ve akıllı bir çehre edinebilmeleri sağlanacak. Ayrıca, bilimsel veriler, proje bursiyeri olarak çalışmada yer alan Yaşar Üniversitesi Mimarlık Doktora Öğrencisi Duygu Çınar Umdu’nun doktora tezinde kullanılarak, sürdürülebilir ve akıllı kentsel alanların oluşturulmasına katkı sağlayacak. Projenin aynı zamanda konuyla ilgili kaynak arayışında olan araştırmacılara ve topluma kılavuz olması da hedefleniyor. Öte yandan projenin çıktıları, 1 Kasım 2023’de başlayacak ve Avrupa Birliği IPA (BORNBERG) Projesi’nde ve BORNOVA SECAP (Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı) çalışmasında kullanılacak. BORNBERG projesi ve BORNOVA SECAP çalışmalarının enerji analizleri Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği ve Makine Mühendisliği bölümlerinin destekleri ile gerçekleştirilecek ve diğer sürdürülebilirlik kriterleri için ise Mimarlık Bölümü’nün BAP projesi çıktısı olan bu modelden yararlanılacak.

Sonraki Haber