Akıncı Üssü davası başlıyor

Darbe girişiminin merkez üssü olan ve derdest edilen komutanların tutulduğu Akıncı Üssü'ndeki davada 486 sanığın yargılandığı duruşmanın ilk günü tamamlandı.

Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu içerisindeki duruşma salonunda, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmada sanıkların tek tek kimlik tespiti yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, TBMM, Maliye Hazinesi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı, CHP, bir grup CHP’li milletvekili, HDP ve Olçok ailesi Akıncı Üssü davasına müdahillik talebinde bulundu. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın da avukatı aracılığıyla müdahillik talebiyle verdiği dilekçe, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı.

DURUŞMADA GERGİNLİK YAŞANDI

Duruşma salonunda ise şehit yakınları ve gaziler ile sanıklar arasına adeta etten duvar örüldü. Şehit yakınları ve aileler sık sık sanıklara tepki gösterirken, sanık avukatlarına da sinkaflı sözler sarf etti. Bu olaylar üzerine sanık avukatları oturdukları masalara vurarak tepki gösterdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı herkesin mahkeme düzenine uymasını istedi”

DAVAYA MÜDAHİL OLMAK İSTEYENLER

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), iç İşleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Maliye Hazinesi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı ve eşi Nursel Aksakallı, bir grup CHP’li milletvekili, Olçok ailesiyle birçok kurum ve kişinin müdahillik talebi için mahkemeye gönderdiği dilekçeleri okudu.

YARIN DEVAM EDİLECEK

Mahkemeye gelen diğer yazı ve talepleri de okuyan mahkeme başkanı, yarın saat 09.30’da devam etmek üzere duruşmaya ara verdi.



Sivil imam Kemal Batmaz en önde getirildi

ŞEHİT YAKINLARINDAN SANIKLARA TEPKİ

Davada sanıklar salona tek sıra halinde getirildi. Sanıklara şehit yakınları ile vatandaşlar saldırmak istedi. “İdam isteriz” şeklinde sloganlar atılırken bazılar kişiler tel örgülerden atlayarak sanıklara saldırmak istedi. Ancak alanda görevlendirilen polis vatandaşların sanıklara saldırmasını önledi.

AKP HEYETİNE İDAM İPİ ATTILAR

Davayı AKP’den, Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı önderliğindeki bir heyeti takip etti. Hayati Yazıcı da duruşma esnasında dışarıya çıkarak gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yazıcı konuşurken; protesto amaçlı atılan bir idam ipinin de onun üzerine düştüğü gözlendi.


Akın Öztürk, Genelkurmay Çatı Davası'nda da hakim karşısına çıkmıştı

İlgili haber: Erdoğan Akıncı Üssü davasına müdahillik talebinde bulundu

AKP DE MÜDAHİL OLACAK

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Akıncı Davası'na ilişkin Sincan Cezaevi önünde açıklama yaptı.
Yazıcı, şunları söyledi: "Bu davayla alakalı 444 müşteki ve müdahil var. Ayrıca AKP, bu davaya müdahil olarak katılma isteminde bulunacak. Bu davanın bir diğer özelliği de şu; FETÖ örgütünün başı birinci sırada sanık."

İlgili haber: 'AKP Akıncı davasına müdahil olacak'

CHP'Lİ LEVENT GÖK'TEN TEK TİP KIYAFET UYARISI

Akıncı Üssü davasını takip eden CHP heyeti mahkemeye ara verilince açıklama yaptı. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün açıklamalarından satır başları;

"Biz de davayı takip edeceğiz. Geniş bir avukat ordusu ile beraber davayı müdahil olarak takip ederek davayı canlı tutmaya çalışacağız. İdam cezası konusunda iktidarın da halka doğruyu söylemesi gerekir. Türkiye hukuk sisteminden 2004 yılında AK Parti iktidarında ortadan kaldırılmıştır. Getirilse bile uygulanamaz. Duygusal davranmamak gerekir, gerçekçi olmak gerekir."

FETÖ üyelerine tek tip giysi uygulamasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Gök, "Bu konularda dikkatli olunmasında yarar var. Ben geçtiğimiz yıllardan şunu hatırlıyorum. Daha önce de bir tek tip uygulaması yapılmıştı. Tek tip uygulaması yapılan sanıklar, daha sonra AİHM'e tazminat başvurusunda bulundular ve kazandılar. Dikkatli olmak gerekir. Sorunları duygusal açıdan değil de daha dikkatli, hukuki düzlemde çözmek gerekir; diye düşünüyorum. Türkiye, bir başka sorunla da karşılaşabilir" dedi.

SANIKLAR DURUŞMA SALONUNA GETİRİLİRKEN ŞEHİT YAKINLARI PROTESTO ETTİ

Darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin Sincan'da yargılanmasına başlanacak sanıklar, duruşma salonuna getirildi. Tek sıra halinde duruşma salonuna alınan sanıklar, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki şehit yakınları tarafından protesto edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada hakim karşısına çıkacak 486 sanık, duruşma salonuna tek sıra halinde getirildi. En önde, darbe girişimi sonrası Akıncı Üssü'nde yakalanan sivillerden olan ve Adil Öksüz'le birlikte darbeyi planladığı belirtilen Kemal Batmaz, ikinci sırada ise Genelkurmay davasında da yargılanan ve darbe girişiminin bir numaralı sanığı olan Hava Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral Akın Öztürk yer aldı.

Sanıklar duruşma salonuna getirildiği sırada, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi'nde toplanan şehit yakınları, 'İdam isteriz' sloganları attı. Bazı şehit yakınları, güvenlik çemberini aşarak, sanıkların getirildiği bölüme geçmek istedi. Polis ekipleri engel olmak isterken, bu sırada arbede yaşandı.

İlgili haber: 15 Temmuz'un komuta merkezi Akıncı Üssü davası başlıyor


Sonraki Haber