Aksa Tufanı'nda yalanlar ve gerçekler

Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonunun başlamasının hemen ardından sosyal medyada Filistin'i hedef alan paylaşımlar yapıldı. Bazı iddiaları ve asıllarını derledik...

Aksa Tufanı'nda yalanlar gerçekler

Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'nun başlamasının ardından sosyal medyada Filistin'i hedef alan bir dizi paylaşım yapıldı. Bu paylaşımlar arasında gerçek dışı iddialar ve manipülatif içerikler de yer alıyor. İşte sosyal medyada dolaşan bazı iddialar ve gerçekler...

İDDİALAR VE GERÇEKLER

  • Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan bir posta pulu görseli ile ilgili, “Filistin'in sözde Ermeni soykırım savlarını desteklemek için bastırdığı pul” iddiası Filistinli yetkililer tarafından yalanlandı. İddiaya konu posta pulu görseli, geçen yıllarda da benzer iddialarla servis edilmişti. Filistin’in böyle bir pul bastırmadığını açıklayan Filistinli yetkililer, iddiaları kesin bir dille yalanladı. Yetkililer, posta pulunun dijital ortamda hazırlandığını, Filistin’de bu veya buna benzer bir posta pulu basılmadığını açıkladı. Tematik tebrik kartları ve posta pulları satan bazı Ermeni sitelerinde de iddiaya konu görselle ilgili, “Burada gösterilen resmin ‘Filistin’in resmi pulu olmadığına dair’ Filistin posta yetkililerinden onay aldık” ifadelerine yer erildiği tespit edildi.

  • “Azerbaycan'da bazı binalara İsrail bayrağı yansıtıldı” iddiasıyla paylaşılan görüntülerin güncel olmadığı ortaya çıktı. Görüntüler, Haziran 2015'te Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün ev sahipliğinde düzenlenen, “Bakü 2015 1. Avrupa Oyunları” etkinliği sırasında kaydedildiği öğrenildi.

  • “Hamas güçleri genç bir İsrailli kadını esir aldı” iddiası ile paylaşılan görüntülerin de doğru olmadığı ortaya çıktı. İddiaya konu görüntülerdeki kadının, “Rosey” isimli Filistinli sosyal medya fenomeni olduğu ve çekim yapmak isterken alandan uzaklaştırılmak istediği kaydedildi.

  • “İsrailli kadın ve çocuğu, Hamas tarafından kaçırıldı” iddiası ile paylaşılan görüntülerin aslı ortaya çıktı. İddiaya konu görüntülerdeki kadın ve çocuk, çatışma bölgesinden uzaklaştırılmakta ve kameraya konuşan Kassam Tugayı askerinin, “İnsanlık bizimle, onlarla değil. Örtün, örtün, onun bir bebeği var. Merak etmeyin, kimse size dokunmayacak” ifadelerini kullandığı tespit edildi.

  • “Yaşlı kadını kaçırdılar” iddiası ile paylaşılan görüntüler de Yaşlı kadının korkmaması için ellerindeki silahı yaşlı kadına teslim eden Kassam Tugayı askerlerinin, “Ona zarar vermeyiz merak etmeyin” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

  • Sosyal medyada “Hamas, kadınları da kaçırıyor” iddialarında sivil vatandaş olarak belirtilen kadınların, aslında İsrail askeri olduğu teyit edildi. Kadınların düzenli orduda zorunlu askerlik yaptıkları tek dünya ülkesi olan İsrail, bayan vatandaşlarını 21 ay zorunlu askerlik görevine tabi tutuyor.

Sonraki Haber