Akşener, AK Parti kuruculuğundan FETÖ talimatıyla vazgeçti
İyi Parti Genel Başkanı Akşener,2001’de Ak Parti kurucusu olmayı kabul etti, ama son anda vazgeçti. Aydınlık'a bilgi veren güvenilir bir kaynak Abdullah Gül’ün Akşener’in kurucu olması için ısrar ettiğini hatırlattı. Kaynak, 'Saptamamıza göre,FETÖ son anda Akşener’i vazgeçirdi' dedi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Ak Parti kuruculuğundan son anda FETÖ marifetiyle vazgeçtiği öğrenildi. Aydınlık'a bilgi veren güvenilir bir kaynak, Akşener’in durumu ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Meral Akşener ile görüşmeler yapıldı. Akşener, Ak Parti kurucusu olmayı kabul etti. O dönem bu konuda Abdullah Gül çok ısrar etti. Fakat Akşener son anda, kurucular partinin kuruluş açıklamasının yapılacağı Afyon’a doğru yoldayken telefon ederek toplantıya katılmayacağını bildirdi.”
‘FETÖ ENGELLEDİ’
O dönem DYP’den istifa ederek bağımsız milletvekili olan Akşener, Ak Parti kurucusu olacağını kamuoyu önünde de açıklamıştı. Parti’nin kuruluş çalışmalarının yapıldığı, Abdullah Gül’ün denetimindeki Politik Araştırmalar Merkezi’nde 4 Temmuz 2001’de Gül ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Ak Parti’yi kuranlarla birlikte olduğunu açıkladı.
Peki ne olmuştu da Akşener kurucu olmaktan vazgeçmişti? Aydınlık’a bilgi veren kaynak, “Her şey iyi gidiyordu. Akşener, Abdullah Gül’ün girişimleriyle Erdoğan ile de görüşmüş ve anlaşmıştı. Fakat son anda kurucu olmadı. Bizim saptamamıza göre son anda FETÖ vazgeçirdi” diye konuştu.
MHP’Yİ BÖLME GÖREVİ
Akşener’in bir buçuk ay önce katıldığını açıkladığı Ak Parti 14 Ağustos 2001’de Afyon’daki toplantıyla kuruluşunu ilan etmişti. Ama Akşener yoktu. Akşener, 3 Kasım 2001’de MHP’ye katıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı zamanında Emniyet içindeki FETÖ’cüleri kilit görevlere getiren Akşener’in önüne daha büyük bir görev konulmuştu. Kasım 2015 genel seçimlerinden sonra MHP yönetimine bayrak açarak partiyi bölme hareketini başlattı. Düzenlediği basın toplantısında kurultay istedi ve "Üzerime düşen her görevi yapmaya hazırım" diye konuştu. Mahkeme kararıyla yapılacak olan MHP olağanüstü kongresi için Meral Akşener genel başkan adayı oldu. Olağanüstü Kongre tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıklandı. MHP Genel Merkezi ise bu kararı tanımadığını bildirdi. Eylül 2016 tarihinde partiden ihraç edildi. Daha sonra MHP’den ayrılanlarla İyi Parti’yi kurdu ve genel başkanı oldu.
NİHAT ERGÜN İLE GÖRÜŞME
Akşener, Milli Gazete’den Adnan Öksüz’ün belirttiğine göre, Ak Parti kurucularının oluşacağı günlerde telefonla eski Ak Partili Bakanlardan Nihat Ergün’ü aramış ve Afyon’daki toplantıya gitmeyeceğini söylemiş. Öksüz, Nihat Ergün’ün “Adım Adım Siyaset” adlı kitabından şöyle aktarıyor: “Abla yanlış yaparsın. Bu talepler önemli değil. Siz burada yer alırsınız. Önerdiğiniz diğer kişiler de partinin başka kademelerinde görev alır. Kalsaydı iyi olurdu. Çünkü Meral Hanım kadın siyasetçi olarak iyi bir kişilikti.”
ARINÇ: AKŞENER’İ ÇOK SEVERİM
2015 yılında katıldığı bir televizyon programında Bülent Arınç, Akşener ile ilgili şu bilgileri vermişti:
“Ben Meral Akşener’i çok severim. AKP’nin kurucusu olacaktı, Afyon’daki toplantıya gelecekti gelemedi. Saygı duyduk. Lojmanlardan da komşumuzdur. Aile hayatı da çok düzgündür. Son zamanlarda edepsizin birisi kötü bir şey deyince ona sahip çıkan da birisiyim. Bir yerde oturmuş ve sohbet etmiş değiliz. Bugün itibariyle telefon konuşmalarımız çok oldu.”
AKŞENER: BENİM EVİMDE KURULDU
Meral Akşener pandemi öncesinde gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine öğle yemeği verdi. Göksu Lokantası'nda verilen yemekte Akşener, “Ak Parti benim evimde kuruldu. O günlerin mahremi açılmak isteniyorsa ben varım” dedi. Akşener’in bu sözlerle ne anlatmak istediği tam anlaşılamadı. Ancak gazeteciler arasında “Akşener bu yemeği bu sözleri söylemek ve bir yerlere mesaj vermek için düzenlemiş olmalı” yorumları yapıldı.
CLİNTON İLE GÖRÜŞME
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Türkiye ziyaretinde görüştüğü üç siyasetçiden biri de Akşener’di. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Clinton, 16 Temmuz 2011’de İstanbul Conrad Hotel’de önce Demirtaş, ardından Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener ile görüştü. Görüşmelere, ikisi de ABD derin devletinin operasyon görevlileri olarak bilinen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de katıldı.
Devlet Bahçeli, Clinton’ın davetini kabul etmemişti. Akşener toplantıya Bahçeli’nin emri ile katıldığını söylemişti ama MHP kaynakları bunu yalanladı. O dönem, Akşener’in görüşmeye katılmasını, Hillary Clinton’ın Başkanlık seçimlerinde kampanyasına milyonlarca dolar bağış yapan Fetullah Gülen’in istediği yönündeki iddia basına yansımıştı. Yaklaşık 30 dakika süren görüşme sonrasında Meral Akşener gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.
Akşener, Clinton görüşmesine daha sonra FETÖ’den gözaltına alınan Ali Serim adlı kişiyi de götürmüştü. Ali Serim, Ergenekon ve Balyoz davalarının tetikçisi, FETÖ’nün kapatılan gazetesi Taraf’ta yazdığı bir yazıda PKK açılımına destek vermişti.
Ali Serim’in adı 15 Eylül 2016’daki FETÖ soruşturmasına da karıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün MHP’ye sızma girişimi iddiasıyla ilgili soruşturma açtı, 33 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Gözaltına alınan isimlerden birisi de Ali Serim’di. Serim daha sonra serbest bırakıldı.