Alacaklılar kapıya dayandı: Kiev her yıl 500 milyon dolar zarar edebilir

Bir grup yabancı tahvil sahibi, Ukrayna'yı borçlarını gelecek yıl içinde geri ödemeye zorlamak için harekete geçti. Eğer anlaşma sağlanmazsa Ukrayna temerrüde düşebilir. Bu durum ülkenin kredi notunu olumsuz yönde etkileyecek

Ukrayna’nın savaşta kazanım elde edebileceği beklentisiyle borç veren kurumlar artık paralarını geri istiyor. Wall Street Journal'ın pazar günkü haberine göre, yabancı tahvil sahipleri Kiev yönetimine baskı oluşturmak için girişimde bulundu. Eğer başarılı olurlarsa, Kiev sadece faiz ödemeleri nedeniyle her yıl yarım milyar dolar zarar edecek.

Aralarında yatırım devleri Blackrock ve Pimco'nun da bulunduğu grup, Rusya ile çatışmanın şimdiye kadar sona ermiş olacağı kumarını oynayarak Kiev'e 2022'de iki yıllık bir borç tahvili tanımıştı.

ANLAŞMA YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR

Wall Street Journal'a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen kaynaklar, anlaşa yapılması için yetkililere görev verildiğini belirtti. Kaynaklar çatışmaların sona ermemesi üzerine kredi verenlerin Weil Gotshal & Manges avukatlarını ve PJT Partners bankacılarını Ukraynalı yetkililerle görüşmek ve borcunun önemli bir kısmının silinmesi karşılığında Ukrayna'nın gelecek yıl faiz ödemelerine devam etmesini sağlayacak bir anlaşma yapmak üzere görevlendirdiğini söyledi.

20 MİLYAR ÖDENMEMİŞ BORÇ

Gazetenin haberine göre paralarını isteyenler, Ukrayna'nın 20 milyar dolarlık ödenmemiş Eurobond'larının yaklaşık beşte birini elinde bulunduruyor. Tahvil sahipleri, bu rakamın Ukrayna'nın 161,5 milyar dolarlık toplam dış borcunun çok küçük bir kısmını temsil etmesine rağmen, bu tahvillerin faizini ödemenin ülkeye yıllık 500 milyon dolara mal olacağını söyledi.
Tahvil sahipleri ağustos ayına kadar Kiev ile bir anlaşma yapamazsa, Ukrayna temerrüde düşebilir. Bu da ülkenin kredi notuna zarar verecek ve gelecekte daha fazla borçlanma imkanını kısıtlayacaktır.

KİEV’İN UMUDU

Gazeteye göre Ukraynalı yetkililer ABD ve diğer Batılı hükümetlerin tahvil sahipleriyle yapılacak görüşmelerde kendi taraflarını tutacaklarını umuyor. Ancak bu ülkelerden bir grubun Ukrayna'ya 2027 yılına kadar yaklaşık 4 milyar dolar değerinde kredi için borç ertelemesi teklif ettiği ve tahvil sahipleriyle yapılacak herhangi bir anlaşmada özel kreditörlere kendilerinden önce geri ödeme yapılmasından endişe ettikleri bildiriliyor.

Ukrayna halihazırda devlet dairelerini açık tutmak ve kamu çalışanlarına maaş ödemek için dış yardıma muhtaç. Ülkenin ordusu neredeyse tamamen dış finansmana bağımlı; Kiev ve Batı'daki yetkililer, ABD Kongresi geçen ay Ukrayna ve çatışmaya dahil olan ABD hükümet kurumları için 61 milyar dolar içeren bir dış yardım tasarısını onaylayana kadar yakın bir yenilgi öngörüyorlardı. Tasarı, Ukrayna'ya silah alımı için yaklaşık 14 milyar dolar sağlıyor ve 9 milyar dolarlık yeni "affedilebilir kredi" içeriyor.

DONDURULMUŞ RUS VARLIKLARINA GÖZ DİKTİLER

Wall Street Journal'a göre, bazı tahvil sahipleri ABD ve AB'nin Ukrayna'nın borçlarını ödemek için dondurulmuş Rus varlıklarını kullanabileceğini öne sürdü. Rusya Merkez Bankası'na ait yaklaşık 300 milyar dolarlık varlık 2022'den bu yana Amerikan ve Avrupa bankalarında dondurulmuş olsa da ABD bu varlıklara el konulmasına izin veren yasayı ancak geçen ay kabul etti ve bu varlıkların büyük çoğunluğunun tutulduğu Avrupa'da benzer bir yasal mekanizma bulunmuyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) hükümetleri bu parayı çalmamaya çağırırken, ECB başkanı Christine Lagarde geçen ay bu şekilde davranmanın "korumak istediğiniz uluslararası düzeni bozma" riski taşıdığı uyarısında bulundu.

Sonraki Haber