Alarm: İsrail İran'ın yanıtını bekliyor

Tel Aviv yetkilileri, Şam saldırısından sonra İran ve direniş güçlerinden yükselen tehditler karşısında 'alarm' durumuna geçerek askeri ve sivil önlemleri arttırıyor. Tahran'ın nasıl bir cevap vereceğini tartışan uzmanlar, tüm olasılıkları değerlendiriyor

Saldırıda ölen Tuğgeneral Zahedi'nin portresinin altında İbranice "Cezalandırılacaksınız" yazıyor, Tahran.

İsrail ordusu çarşamba günü hava savunma düzenini güçlendirdiğini ve yedek askerleri göreve çağırdığını açıkladı. Bu yeni askeri etkinliğin gerekçesi ise İsrail'in Şam'daki İran Konsolosluğuna yaptığı saldırıdan sonra Tahran ve direniş cephesine karşı hazır duruma geçmek. Saldırıda aralarında iki tuğgeneralin de bulunduğu İranlı üst düzey yetkililer yaşamını yitirmişti.

SIĞINAKLAR AÇILDI

İsrail'de yayın yapan Kanal 12'nin konuya ilişkin haberine bakılırsa Tel Aviv'in en büyük endişesi İran'ın vekil gruplarından herhangi biri yerine “doğrudan kendi topraklarından füze fırlatarak” karşılık verme olasılığı. Kanala konuşan bir askeri yetkili İsrail'de “alarm durumunun zirveye çıktığını” söyledi. İsrail merkezli Walla sitesi de Büyük Tel Aviv Bölgesi'nde birçok yerel yetkilinin bu gece sığınakları açmayı düşündüğünü bildirdi.

SAVUNMADAKİ BOŞLUKLAR

Önümüzdeki günlerin çok gergin geçecek diyen TV kanalı KAN'a konuşan eski Mossad yetkilisi Sima Shine, İran'ın İsrail'in hava saldırısına karşılık verme kabiliyetine ve motivasyonuna sahip olduğuna dikkat çekti. Rusya merkezli Dzen sitesinden uzmanlar, İran'ın yanıtının "yenilikçi, pratik ve dengeli" olacağı tahmininde bulundu. Dzen'e göre İran, İsrail'in savunma sistemlerindeki boşluklardan ve Tahran yetkililerinin “iyi bildiği zayıflıklardan” yararlanacak.

PAKİSTAN ÖRNEĞİ

Bazı analistlere göre Tahran'ın doğrudan kendi topraklarından karşılık vermesi İsrail ordusunu muhtemelen ciddi bir misilleme yapmaya itecek ve bu da gerilimi geri dönüşsüz olarak tırmandıracak. Eski Askeri İstihbarat Başkanı Amos Yadlin basına verdiği demeçte "İran doğrudan İsrail'e ateş açarsa şaşırmam." dedi ve İran'ın ocak ayında komşu Pakistan'a düzenlediği füze saldırısının bu tür bir eylem için emsal teşkil ettiğini de ekledi. Adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li yetkililer, İsrail saldırısından sonra İran’ın müttefiklerinin Orta Doğu’da bulunan ABD üslerine saldırıp saldırmayacaklarını yakından izlediklerini ancak bunu yapacaklarına dair herhangi bir istihbarat almadıklarını söyledi.

ELÇİLİKLER HEDEFTE Mİ?

Bir başka diplomatik kaynak ise Tahran'ın karar verme aşamasında olduğunu belirterek, "Eğer karşılık verirlerse istemedikleri bir çatışmaya davetiye çıkarmış olacakları için gerçek bir ikilemle karşı karşıyalar. Tepkilerini gerilimi çok fazla tırmandırmayacak şekilde ayarlamaya çalışıyorlar." dedi. Kaynağa bakılırsa İran, İsrail elçiliklerine ya da yurtdışındaki Yahudi kurumlarına saldırmayı tercih edecek. ABD düşünce kuruluşu Council on Foreign Relations'ın Orta Doğu uzmanı Elliott Abrams, "İran şu anda büyük bir İsrail-Hizbullah savaşı da istemiyor, bu nedenle herhangi bir yanıt büyük bir Hizbullah eylemi şeklinde gelmeyecektir." dedi ve o da İsrail elçiliklerine dikkat çekti.

Lübnan'da yayın yapan Al-Akhbar gazetesine konuşan Hizbullah uzmanı Dr. Shimon Shapira'ya göre ise İsrail’in amacı Hizbullah'la olan çatışmayı genişletmek ve İran'ı da bu çatışmanın içine çekmek. Beyrut'tan gelen mesaj açık: Tahran'ın seçeceği yer ve zamanda mutlaka bir karşılık verilecek.

‘SURATINA TOKAT YİYECEK’

İran basınında yer alan haberlere göre İran İslam Devrimi Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, Şam saldırısı hakkında değerlendirmede bulunarak, “İsrail bu iğrenç suçtan dolayı suratına bir tokat yiyecek” dedi. Hamaney ayrıca "Siyonist rejimin Gazze'deki yenilgisi devam edecek ve rejim çöküşe yaklaşacak." diye ekledi. İran’da yayın yapan Kayhan gazetesi çarşamba günkü sayısında, dünyanın herhangi bir yerindeki tüm İsrail temsilciliklerinin artık saldırı için meşru hedefler olduğunu ilan etti.

Sonraki Haber