Alaska'ya hazırlanıyorlar!

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Çinli mevkidaşı ile görüşmesi, Blinken’ın Japonya ve Güney Kore’ye ilk yurt dışı ziyaretinden sonra yapılacak.

Blinken, “Çin ile yapılacak toplantı ABD’nin Pekin’in eylemleriyle ilgili pek çok endişesini açık bir şekilde ortaya koymak için önemli bir fırsat” olarak nitelendirdi.ABD ve Çin, Biden yönetiminin ilk en yüksek zirvesini önümüzdeki hafta Alaska’da yapılacak. ABD Dışişleri Bakanlığı önümüzdeki hafta 18-19 Mart tarihlerinde Alaska’nın Anchorage kentinde Çinli yetkililer ile buluşacaklarını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Çin’in en üst düzey dış politika yetkililerinden Yang Jiechi ile “bir dizi konuyu” görüşmek üzere bir araya geleceklerini ifade etti

Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, gazetelere verdiği demeçte “Bu yönetimin Asya ve Avrupalı müttefikleri ile görüşüp onlarla bilgi alışverişi gerçekleştirdikten sonra Çinli yetkililer ile ilk toplantısını Amerika topraklarında yapması bizim için önemli.” ifadelerinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Çinli mevkidaşı ile görüşmesi, Blinken’ın Japonya ve Güney Kore’ye gerçekleştireceği ilk yurt dışı ziyaretinden sonra gerçekleşecek.

Temsilciler Meclisi Dışişleri komitesindeki bir oturumda Blinken, Çin ile gerçekleşecek toplantıyı “ABD’nin Pekin’in eylemleriyle ilgili pek çok endişesini açık bir şekilde ortaya koymak için önemli bir fırsat” olarak nitelendirdi.

ÇİN: ABD SOĞUK SAVAŞ ZİHNİYETİNİ BIRAKMALI

Dün gerçekleştirdiği basın toplantısında ABD ile görüşme sorusuna Çin Başbakanı Li Keqiang:

“Çin ve ABD'nin çok yönlü ve çok katmanlı diyaloga gireceğini umuyoruz. Şu an için uzlaşmaya varılamasa bile, görüş alışverişinde bulunabilir, güveni artırabilir ve kafa karışıklıklarını açıklayabiliriz. Bu da farklılıkların yönetilmesine ve çözülmesine yardımcı olur” dedi.

Öte yandan dün gerçekleşen günlük basın toplantısında Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian yaptığı açıklamada, Çin'in ABD'den ülkeyi ve ikili ilişkileri objektif ve akılcı bir şekilde görmesini, Soğuk Savaş ve sıfır toplamlı oyun zihniyetinden vazgeçmesini istediğini söyledi.

BİDEN İLE Xİ TELEFONDA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Biden, ABD Başkanı seçildikten sonra Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping ile ilk telefon görüşmesini haftalarca bekledikten sonra 10 Şubat’ta gerçekleştirmişti. Görüşmede Xi’nin, çatışmanın her iki ülke için de “felaket” olacağı uyarısı öne çıkmıştı.

Blinken, Çin Komünist Partisi’nin Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Yang Jiechi ile telefon görüşmesinde ise ABD’nin Tibet, Hong Kong ve Sinciang’ta insan hakları ve demokrasi için ayağa kalkacağını söylemişti. Yang Jiechi ise Blinken’a “Hong Kong, Sincang ve Tibet ile ilgili meselelerin tamamı Çin'in iç meseleleridir ve herhangi bir dış kuvvetin müdahalesine Çin izin vermez. Çin’e iftira ve karalama girişimleri başarılı olmayacak ve Çin, egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını sağlam bir şekilde korumaya devam edecek.” şeklinde cevap vererek ABD’nin geçmişte yaptığı hataları devam ettirmemesini umduğunu belirtmişti.

BLİNKEN: PEKİN, ABD DIŞİŞLERİNE EN BÜYÜK MEYDAN OKUMA

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, daha önce yaptığı bir açıklamada Pekin’i, “ABD Dışişleri politikasına en büyük meydan okuma” olarak nitelendirmişti.

Gelecek hafta Alaska’da gerçekleşecek görüşmeler, sekiz ay önce Mike Pompeo ve Yang Jiechi arasında gerçekleşen ve oldukça sert geçen görüşmelerden bu yana ilk üst düzey görüşme olacak.

Ayrıca görüşmenin gerçekleşeceği Anchorage şehrinin Çin ile ABD ilişkileri açısından tarihte simgesel bir yeri var. Geçmişte, Pekin'den New York’a veya ABD anakarasındaki Washington’a doğrudan uçuşlar Anchorage’da durmak zorundaydı. Bu nedenle bu şehir bazılarına göre Çin-ABD ilişkilerinin tarihi.

YENİ 2+2 TOPLANTI MEKANİZMASI

Geçmişte 2+2 toplantıları, her iki ülkenin dışişleri ve savuma bakanlarının katılımı ile yapılırdı. Bu sefer ise her iki ülkenin dış politikasındaki en yetkili iki ismi arasında bir 2+2 toplantı gerçekleşecek. Uzmanlar karşılıklı birçok görüş ayrılığı ve suçlamanın yer aldığı diplomatik ilişkilerde bu iki ülkenin ilk üst seviye görüşmesinden etkisi hemen sonuçlanacak bir sonuç çıkmayacağı beklentisinde. Bu görüşmenin seyrinin ise yakın gelecekte iki ülkenin liderlerinin bir araya gelebileceği belirtiliyor.

ABD’DE ‘ÇİN EN BÜYÜK TEHDİT’ ALGISI ARTIYOR

Öte yandan, ABD’de geçtiğimiz günlerde Ronald Reagan Vakfı’nın da desteklediği bir anketin sonuçları açıklandı. Anket sonuçlarına göre her üç Amerikan vatandaşından biri Çin’i ABD için en büyük tehdit olarak görüyor. Yüzde 30’u aşan bu oran, 2018’de ise yüzde 21 civarındaydı. Aynı ankette Rusya’yı ABD için bir tehdit olarak görenlerin sayısı ise yüzde 16 civarında. Rusya’nın ABD için en büyük tehdit olduğu görüşü 2018’de yüzde 30 oranındaydı. Benzer bir ankette ABD’nin askeri kaynaklarını Asya’ya kaydırması gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 28’e yükselmiş durumda. Aynı soruya Orta Doğu cevabı verenler ise yüzde 21 ile ikinci sıraya geriledi.

Sonraki Haber