Alçakça yalan söylediler!

Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ni vuran İsrail, saldırıyı direniş güçlerine yıkmaya çalıştı. Önce 'uyarmıştık' mesajı veren İsrail, sonra direniş güçlerini hedef aldı. O yalanlar, kendi açıklamalarındaki hatalarla kanıtlandı. İsrailli yetkililer yalan paylaşımlarını silmek zorunda kaldı.

Geceden beridir yalan söylediler! İşte İsrail'in yalanları ve gerçekler

Gazze'deki hastanelerin boşaltılması için süre veren ve tehditte bulunan İsrail, dün akşam el-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurdu. İsrail kaynaklı yalanlar sosyal medyada ardı ardına paylaşılmaya başladı. Özellikle Gazze'deki hastane vurulması olayını yalan bilgilerle Filistinlilerin üzerine yıkmaya çalışan bu hesapların iddiaları çürüdü.

SÖZCÜ 'UYARMIŞTIK' DEDİ, SONRA İFTİRA ATTI

Bölgedeki gazeteci Mehmet Akif Ersoy'un aktardığına göre, İsrail Ordu Sözcüsü önce "Hamas'ın sığınak olarak kullanmaması için Mamedani (Al Ahli) Hastanesi ve diğer 5 hastanenin boşaltılması konusunda uyarmıştık." açıklaması yaparak saldırıyı üstlendiklerini ima etti. Sözcü daha sonra “Hastanedeki patlamanın sorumlusu Filistin İslami Cihad'ıdır." açıklaması yaptı. İsrail ordusu, İslami Cihat’ın hastaneye yakın bir noktadan İsrail’e roket attığını, bu sırada yanlışlıkla hastaneyi vurduğunu ima etti.

İĞRENÇ PAYLAŞIM

İsrail Ordusunun resmi hesabında bugün de benzer bir paylaşım yapıldı. Gazze'deki direniş güçleri hedef alındı. Paylaşımdaki görselin üst kısmında "İnsanlarınızı korumak için yapılması ve yapılmaması gerekenler" yazıyor. Solda "yapılması gerekenler" kısmında "Onların hayatlarına değer verin" deniyor. Sağda "yapılmaması gerekenler" bölümünde de "Nüfusun yoğun olduğu bölgelerden roketlerin defalarca kez yanlış yeri hedeflemesi ve Gazzeli sivilleri öldürmesi" yazıyor.

NETANYAHU'NUN ADAMI 'VURDUK' DEDİ

Yalanları Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de tespit etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun eski dijital medya sorumlusu Hananya Naftali de İsrail'in saldırısının hemen ardından, "İsrail Hava Kuvvetlerinin, Gazze'de hastane vurduğunu" duyuran bir paylaşım yaptı. Naftali, kısa süre sonra bu paylaşımını silerek, "Hastaneyi vuran füzenin, Gazze'den ateşlendiğini" iddia etti.

DEVLETİN RESMİ HESABINDA YALAN SÖYLEYİP SİLDİLER

İsrail devletinin, resmi X platformu hesabında, Türkiye saati ile 22.42'de bir video paylaşarak el-Ehli Baptist Hastanesinin bombalanmasından Hamas'ı sorumlu tuttuğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Hastanenin vurulma saati yaklaşık 19.27 olmasına rağmen hesaptan paylaşılan videonun 19.59'da kayda geçtiği ve ciddi bir dezenformasyona imza atıldığı tespit edilmiştir. Videonun yanlış dakikalara ait olduğunu fark eden İsrail hesabı, Türkiye saati ile 23.04'te videoyu paylaşımdan kaldırmıştır."

HAMAS'TA O FÜZELERDEN YOK

GERÇEK: Gazze'nin El Zeytun Mahallesi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesi'nin vurulmasıyla ilgili, "Saldırıyı İsrail değil, Hamas yaptı" iddiası doğru değildir. Gazze'nin kuzeyinde bulunan El Zeytun Mahallesi, günlerdir İsrail'in yoğun bombardımanında yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği bir bölgedir. Hastanenin bombalanmasıyla ilgili görüntüler incelendiğinde, alanı harabeye çevirecek etkiye sahip mühimmatın, Hamas'ın bugüne kadar kullandığı türden bir mühimmat olmadığı açıkça görülmektedir. Ayrıca İsrail propagandası yapan hesaplar tarafından, "Hastaneyi Hamas füzesi vurdu" iddiasıyla paylaşılan görüntülerin, 2022 yılına ait olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca İsrail ordusu tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada, hastanelerin sığınak olarak kullanıldığı iddia edilerek, "Hastaneleri derhal boşaltın" tehdidinde bulunulmuştur.

İDDİA: GAZZE HAMAS'IN VURDUĞUNU KABUL EDİYOR

GERÇEK: Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Gazze'nin resmi hesabı Hastane saldırısını Hamas'ın yaptığını kabul ediyor" iddiası doğru değildir. İddiaya dayanak olarak gösterilen "Gaza Report" hesabı Gazze'nin veya herhangi bir Filistin kurumunun resmi hesabı değildir. Hesabın manipülasyon amaçlı kullanıldığı tespit edilmiştir.

ESKİ GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADILAR

GERÇEK: İsrail yanlısı propaganda hesapları tarafından paylaşılan bazı görüntülerle ilgili, "Hastaneyi vuran füze Gazze'den ateşlendi" iddiası doğru değildir. İddiaya konu görüntülerin, 2022 yılından beri sosyal medyada dolaşımda olduğu tespit edilmiştir.

İDDİA: AL JAZEERA CANLI YAYINDA BELGELERLE İSPAT ETTİ

İsrail, HAMAS'ın Gazze'deki hastaneyi yanlışlıkla bir füzeyle vurduğuna dair "kanıt" olarak yayınladığı videoyu sildi.

GERÇEK: Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Al Jazeera'nin canlı yayınındaki belgelerde, İsrail'e roket ateşi açıldığı ve roketlerden birinin başarısız olarak hastaneye düştüğü görülüyor." iddiası doğru değildir. İddiaya dayanak olarak gösterilen haberde, İsrail'in Gazze bombardımanından söz edilmektedir. Haberin iddialarla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.

İDDİA: GAZETECİ 'FÜZELER GAZZE'DEN DÜŞTÜ' DEDİ

GERÇEK: Kendini Al Jazeera'da çalışan bir gazeteci olarak tanıtıp, "Hastaneyi vuran füze Gazze'den ateşlendi" iddiasında bulunan hesabın sahte hesap olduğu tespit edilmiştir. "Farida Khan" ismiyle açılan hesabın Al Jazeera ile bir ilişkisi olmadığı, manipülasyon amacıyla kullanıldığı belirlenmiştir.

Sonraki Haber