Komando 3 saatte köye yardıma geldi

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanı Ali Arif Özzeybek, askerin sahaya çıkarılmadığı ve ayrımcılık iddialarını yalanladı. Özzeybek, Adıyaman'da ziyaret ettiği bir köye, depremin hemen ardından dağ komandolarının ulaştığını belirtti.

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanı Ali Arif Özzeybek, Alevi yerleşim yerlerine yardımların gitmediğine yönelik iddiaları reddetti. Özzeybek, deprem bölgesindeki cemevlerinin, yardımların dağıtımında lojistik üs olarak kullanıldığını anlattı. “Örneğin, Adıyaman’da yıkılan bir cemevini ziyaret ettim. Depremden 3 saat sonra o bölgeye yakın olan dağ komando birliği hemen oraya intikal etmiş.” dedi.

YIKILAN CEMEVLERİNİ DEVLET YAPACAK

Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanı Ali Arif Özzeybek 10 ildeki ziyaretlerini tamamlayarak Ankara’ya döndü. Gittiği cemevlerini sosyal medya hesabından paylaşan Özzeybek, yıkılan ve hasar gören cemevlerinin devlet tarafından yapılacağı ve onarılacağı sözünü tekrarladı. Alevi köylerine ayrımcılık yapıldığıyla ilgili iddiaların gerçek dışı ve siyasi olduğunu dile getiren Özzeybek, ordu birliklerinin hızla ayrım yapmaksızın köylere yardıma gittiğini anlattı.

'İLK GÜN FAZLASIYLA YARDIM BIRAKILDI'

Özzeybek depremin hemen ardından cemevleri ile ilgili kuruluşlar arasında doğrudan irtibat kurduklarını aktardı. Özzeybek önceki gün TRT Haber yayınında şöyle konuştu:

“10 il ve buradaki pek çok cemevini ziyaret ettim. Alevilere yardım yapılmadığı görüşü doğruyu yansıtmıyor. Tersine fazlasıyla yapılıyor. Örneğin, Adıyaman’da yıkılan bir cemevini ziyaret ettim. Depremden 3 saat sonra o bölgeye yakın olan dağ komando birliği hemen oraya intikal etmiş. Hatırlarsanız askerin sahaya inmede geciktiğiyle ilgili söylemler vardı. Orada 105 cenaze olmuş. Cemevi yetkilileri ve köylülerle konuştuğum zaman çok hızlı bir şekilde hareket edilmiş, ilk gün fazlasıyla yardım bırakılmış.

268 CEMEVİ LOJİSTİK ÜS OLMUŞ

“Bölgede 4 cemevi yıkılmış. Onun dışında kalan bölgedeki 268 cemevi lojistik üs işlevi görmüş… Depremin hemen sonrasında bölgedeki tüm cemevlerimizi aradık. Yarısından fazlasına da ulaştık. İhtiyaç tespitleri yaptık ve ilgili koordinatör valilerimize ve AFAD başkanımıza ilettik. Süreç içerisindeki de sürekli iletişim halindeydik. Hatta arama kurtarma çalışmaları için nokta hedefler de paylaştık. Yaraların sarılması konusunda çok güzel bir işbirliği ve dayanışma örneği oldu. Yardımların gitmediği noktasındaki söylemler siyasi söylemlerdir.”

05.45'TE MEHMETÇİK MALATYA'DA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kahramanmaraş merkezli depremlerden birliklerin de etkilendiğini belirterek, “Şu ana kadar 100 silah ve mesai arkadaşımızı kaybettik. Bir üsteğmen ile bir astsubayımıza daha ulaşılamadı. Ayrıca 66 yaralımız var.” dedi.

Akar, Mehmetçik Çadırkenti'nde TRT Haber'in sorularını yanıtladı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin deprem bölgelerindeki çalışmalarının devam ettiğini aktaran Akar, ortaya atılan "Mehmetçik kışladan geç çıkarıldı" iddiasına ilişkin şunları söyledi:

“Bu yaklaşım akılla, mantıkla izah edilemez. Görüntüler de ortaya çıkmaya başladı. Örneğin Malatya'da saat 05.45'ten itibaren Mehmetçiğin sokaklarda olduğu, enkazlara müdahale ettiği, vatandaşla beraber olduğu açıkça görülüyor. Bunun çok örnekleri var. Şunu bilmek lazım, ilk andan itibaren Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Mehmetçik vatandaşıyla beraber, seferber oldu. Sadece deprem bölgesindekiler değil, bütün Silahlı Kuvvetler hatta Kıbrıs'taki unsurlarımızdan dahi buraya destek oldu.

'TİMLER HIZLA BÖLGEYE DAĞILDI'

“İlk andan itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugayı'na bağlı arama kurtarma timleri başta olmak üzere, istihkam taburlarımızın arama kurtarmaya müsait olan ekiplerimiz var. Toplam 57 tim süratle plan dahilinde deprem bölgesine dağıtıldı. Ayrıca teknik personelimiz ve işçilerimizden 80 tim oluşturarak bölgedeki arama-kurtarma faaliyetlerine ilk andan itibaren ciddi katkı sağladılar. Arama kurtarma timlerimiz, 304 vatandaşımızı sağ olarak enkazdan çıkarmayı başardı. Timlerimiz, maalesef 2 bin 250 vatandaşımızın cenazelerine ulaştılar."

Türk Silahlı Kuvvetlerinin sadece arama kurtarma değil, yaşam destek faaliyetlerine de önemli katkılar sağladığını dile getiren Akar, "Başlangıçtan itibaren 4 milyon 400 bin kumanya dağıttık. Daha sonra 108 sahra mutfak ile 41 sahra fırınını bölgelerde kurduk. Şu anda günlük 160 bin kişilik sıcak yemek ile yine günlük 385 bin civarında ekmek üretiyoruz.” bilgisini paylaştı. Akar, Suriye'ye dönen sığınmacı sayısının 30 bine çıktığını söyledi.

Sonraki Haber