Allianz raporu: Rusya ve Avro bölgesine ihracat 480 milyar dolar düşecek

Allianz Trade’nin yayınladığı Küresel Ticaret Raporu’na göre savaşa bağlı olarak ortaya çıkan güven ve talep şoku nedeniyle, 2022 yılında Rusya ve Avro Bölgesi ülkelerine yapılan ihracatta 480 milyar dolar kayıp yaşanacak. Bundan en çok etkilenen ise Doğu Avrupa'daki şirketler olacak.

KÜRESEL TİCARET İKİ PUAN DÜŞÜK KALACAK

Rapora göre Ukrayna'nın işgali ve Çin'de yeniden başlayan Kovid-19 salgını, 2022’de küresel ticaret hacmini düşürecek ve fiyatları yükseltecek. Bu nedenle küresel ticaret hacmi, Ukrayna’nın işgali öncesine göre, beklenenden 2 puan daha düşük kalacak ve yüzde 4 büyüyecek. Allianz Trade ekonomistlerine göre 2021 yılının üçüncü çeyreğindeki daralmanın ardından, yalnızca tedarik zinciri darboğazları değil, aynı zamanda azalan talep de 2022 yılının ilk yarısında küresel ticaret hacminde dip yaşanma riskini iki kat artırdı. Ukrayna'daki savaş nedeniyle dünya çapında GSYH büyümesinin yavaşlaması, özellikle Avrupa ekonomilerinde bu durumun daha fazla hissedilmesi bekleniyor.

İLK DÖRT EKONOMİNİN YÜZDE 0,4 KÜÇÜLMESİ OLASI

Avro Bölgesinin en büyük ihracatçılarının Rusya ile ilişkilerinin tamamen dondurulduğu varsayımında, Almanya ve İtalya en olumsuz etkilenebilecek ilk 20 ülke arasında yer alıyor. Küresel ve bölgesel katma değer zincirlerindeki tedarikçi rolü bakımından ele alındığında ise Rusya’nın durumu, yine öncelikle en fazla Doğu Avrupa bölgesi ülkeleri için risk yaratacak. Rapora göre Rusya ile ilişkilerin tamamen kesilmesi durumunda Avro Bölgesi'nin en büyük ilk dört ekonomisinin toplam GSYH’sinin yüzde 0,4 ve toplam ihracatının yüzde 1,1 azalma olası.

Rapora göre Çin’in sürdürülebilir ‘Sıfır Kovid’ politikası sebebiyle yaşanabilecek kapanmalar da 2022 yılı boyunca teslimat sürelerinin yüksek kalmasına neden olabilecek. Ancak bekleme süreleri ve demirleyen gemi sayısı, salgının limanların geçici olarak kapanmasına neden olduğu 2021 yazında görülen seviyelerin altında.

NAVLUN FİYATLARINDA REKOR OLUR

Raporda Brent petrol fiyatı ve konteyner navlun fiyatları arasında, salgından sonra yüzde 90'lık bir korelasyon oluştuğuna dikkat çekiliyor. Bu ilişki ise navlun fiyatlarının, 40 feet’lik konteynerler için 14 bin dolar gibi yeni bir zirveye tırmanarak rekor kırabileceğine işaret ediyor.

İNGİLTERE VE ABD’DE SADECE BİR AYLIK STOK VAR

Rapora göre küresel ekonomi motorin/benzin piyasasında da kritik bir durumla karşı karşıya: küresel olarak stoklar azalıyor, rafinaj kapasiteleri zorlanıyor ve Nijerya gibi rafine edilmesi daha kolay ham petrol tedarik eden üreticiler piyasaya daha fazla ürün sunmakta zorlanıyor. Dizel yakıtla bağlantılı sıkıntılar da karayolu taşımacılığı sektörü üzerinden küresel tedarik zincirlerinde daha fazla aksaklık yaşanmasına neden oluyor. Raporda tahmini stoklar şöyle sıralandı: Finlandiya gibi ülkelerde 200 günlük, Fransa, İspanya veya Macaristan’da üç aylık, Almanya ve İtalya’da iki aylı. İngiltere ve ABD’de ise sadece bir aylık stok bulunuyor.

Sonraki Haber