Alman Başbakan Scholz: ‘Rusya’yla gerilimi artırmamak için Ukrayna’ya tank göndermeyeceğiz’

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin’in Rusya ile gerilimin tırmanmasını önlemek için Ukrayna’ya tank göndermeyi planlamadığını ve bu konuda tek taraflı olarak hareket etmeyeceğini söyledi.

Süddeutsche Zeitung gazetesine demeç veren Scholz, Berlin’in Kiev’i desteklediğini ve bu nedenle IRIS-T hava savunma sistemleri ve obüs gibi modern silahlar sağladığını, ancak aynı zamanda bu konuda üç ilkeye bağlı kaldığını belirterek şunları ifade etti: “Birincisi, Ukrayna’yı mümkün olduğunca destekliyoruz. İkinci olarak, NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışmayı önlüyoruz. Üçüncüsü, Almanya tek başına hareket etmeyecek.” Bu konudaki tutumunu kararlı ama dengeli olarak nitelendiren Scholz, Almanların bundan memnun olduğunu öne sürdü.

‘MÜZAKERE ZAMANI ÇOKTAN GELDİ’

Scholz, iki taraf arasındaki “farklılıklar” ne kadar büyük olursa olsun, Batılı ülkelerin Moskova ile görüşmelerden asla çekilmemesi gerektiğini söyledi. Şansölye, Moskova ile herhangi bir görüşmeden çekilmenin Ukrayna’da devam eden çatışmayı sona erdirme görevini daha da zorlaştıracağını düşünüyor. “Önemli olan, pozisyonlarımızdaki büyük farklılıklara rağmen, Rusya ile görüşmelerin kopmasına izin vermememizdir.” diyen Scholz, “Eğer konuşmazsak, Rusya’nın savaşı sona erdirme olasılığı daha da azalacaktır.” diye ekledi.

Askeri bir çözümden ziyade müzakere edilmiş bir çözümü savunan Scholz, “Bunun için konuşmak gerekecek.” ifadelerini kullandı. Scholz’a “müzakereler için ne zaman bir pencere açılabileceği” sorulduğunda, “aslında zamanın çoktan geldiğini” söyledi. Şansölye ayrıca “bu savaş sona erdiğinde ve barış yapabilecek farklı bir Rusya ile karşı karşıya olduğumuzda, yeniden birlikte yaşayabileceğimiz” umudunu dile getirdi. “Farklı bir Rusya” ile ne kastettiğini ise ayrıntılı olarak açıklamadı.

Sonraki Haber