Alman gazeteci Jürgen Elsasser: Sahte darbe operasyonu AfD’ye karşı cadı avı

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz önceki gün darbe planı operasyonunda göz altına alınan sanıkların AfD partisi ile ilişkilerine dikkat çekti. Türkiye’de kitapları ile tanınan Alman gazeteci Jürgen Elsässer, operasyonların bir kurgu ve vatanseverlere karşı cadı avı olduğunu söyledi

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, eyalet hükümeti başkanlarıyla yaptığı görüşmenin ardından darbe planı operasyonu (Reich vatandaşları) ile ilgili konuştu. Scholz tutuklananların arasında eski AfD milletvekili ve hakim Malsack Winkemann’ın da yer almasına atıfta bulunarak “Burada bir şeyler döndüğü çok açık. Burada asıl söylenmesi gereken, suçlananlar arasında Alman Federal Meclisi’nin eski bir AfD üyesi olmasıdır. Elbette bu çok dikkat çekici ve çok kötü bir olaydır.” dedi. Alman güvenlik güçlerinin bu tür ihlalleri engelleyebileceğini söyleyen Scholz, “Diğer en önemli sonuç, bu tür (darbe) planları güvenlik makamlarıyla engelleyebilecek ve tüm gücüyle reddedebilecek savunulabilir bir devlete, savunulabilir bir demokrasiye sahip olduğumuzu herkesin bilmesidir.” diye konuştu.

Olaf Scholz

SPD: AfD PARLEMENTODA OLMAMALI

Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Lars Klingbeil ise bir haber ajansına verdiği demeçte “AfD parlamentoda, mahkemelerde veya kamu hizmetlerinde değil, Anayasayı Koruma Dairesi’nin izleme listesinde yer almalı.” dedi. Operasyonun “şiddet yanlısı aşırı sağcı” çevre ile AfD arasındaki bağlantıyı bir kez daha kanıtladığını ileri süren Klingbeil, “Bunun AfD için sonuçları olmalı.” diyerek AfD’nin cezalandırılmasını istedi. Klingbeil AfD’yi nefret söylemi ve şiddet için parlamento arayüzü görevi gören anayasaya aykırı bir parti olarak nitelendirdi.

AfD ise internet sitesinden yapılan açıklamada “bu tür çabaları kınıyor ve kesinlikle reddediyoruz. Vatandaşların çoğu gibi biz de olayı medyadan öğrendik. Şimdi soruşturmayı beklemek zorundayız. İlgili makamlara güvenimiz tam.” ifadelerini kullandı.  Tutuklanan AfD üyesi hakim Malsack Winkemann hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı açıklandı. Senato Adalet İdaresi sözcüsü yaptığı açıklamada disiplin soruşturmasının Berlin Bölge Mahkemesi Başkanı tarafından acil olarak başlatıldığını, hakimlik yapmasının geçici olarak yasaklanması, maaşların geçici olarak durdurulması veya kesilmesi gibi cezaların gündemde olduğunu ifade etti.

‘SAHTE DARBE’

Alman basınında ise SPD’li İçişleri Bakanı Nancy Faser’in gülünç bir “Reich vatandaşları darbesi” ile vatanseverlere yönelik baskıyı kitlesel olarak arttırmak istediği yorumları yapıldı. Jürgen Elsässer’in yayın yönetmenliğini yaptığı Alman Compact haber sitesi operasyon için “sahte darbe” başlığını kullandı. Frankfurt Allgemeine Zeitung ise operasyonu “fantezi” olarak yorumladı. Stuttgarter Nachrichten ise operasyonda ele geçirildiği iddia edilen silahlarla ilgili “hırsız tabancası” yorumunda bulundu. Çoğu 60 yaş üstü olan 25 kişinin göz altına alındığı operasyonda üç bin güvenlik personelinin görev almasını ise “devlet komedisi” olarak nitelendi.  Türkçeye çevrilmiş kitapları ile de tanınan Alman gazeteci Jürgen Elsässer katıldığı bir programda operasyona ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. İşte Elsasser’in değerlendirmelerinin bazıları:

‘BU BİR MEDYA ŞOVUDUR’

“Bu bir medya şovudur. Alman medyası bir gün önceden bu operasyondan haberdardı. Basına yansıyan haberlerden anlıyoruz ki basın güzel görüntüler almak için hazır beklemiş. Bu gerçek bir tehdit değil bu kocaman bir medya şovu.”

“Bu operasyonlara en iyi yorumu AfD milletvekili Petr Bystron getirdi. Bystron ile aynı fikirdeyim.  Bu operasyonun Federal Almanya tarihindeki en büyük güç suistimallerinden birisidir. İktidar gücünün istismar edilmesidir. Bütün muhalefetin bastırılması hamlesidir.”

‘VATANSEVERLERE KARŞI CADI AVI’

“Nancy Faser (İçişleri Bakanı) ve Thomas Haldenwang (Anayasayı Koruma Teşkilatı ve İç İstihbarat Başkanı) bunlar derin devlet. Bu operasyonlar bilinçli olarak düzenleniyor. Bilinçli olarak aşırı solun, radikal iklimcilerin önü açılıyor. Bir yandan da vatanseverleri avlamaya kalkıyor. Evet olan biten bir cadı avı. 3 bin polisin görev aldığı, yüz elliden fazla mekana baskın yapılan bir sözde darbe planı operasyonunda ikisi uzun namlulu biri kısa namlulu olmak üzere sadece 3 silah ele geçiriliyor. Mesele bu kadar ciddi olmasaydı ‘komik’ olurdu. Almanya’da sıradan yüz elli haneye baskın yapılsaydı daha çok silah bulunurdu.”

‘TERÖR ÖRGÜTÜ AMA ADI YOK’

“Terör örgütüne ne devlet ne de örgütün kendisi bir ad koyamıyor. Böyle terör örgütü mü olur? Geçmişlerinde şiddete dair hiçbir suç kaydı olmayan çoğu 60 yaşından yaşlı insanlar nasıl terör örgütü olabilir. Geçmişte Anti-Fa çekiçle insanları yaramıştı. Devlet o zaman bile terör örgütü tanımlaması yapmaktan imtina etmişti.”

‘BU OPERASYON BİR KURGUDUR’

“Önümüzde Rusya politikasından kaynaklanan bir enerji sorunu var. Almanya’da elektrikler kesilebilir, soğukta kalabiliriz. Enflasyon, mülteci sorunu gibi bir çok sorun var. Derin devlet şimdiden bunlara önlem alıyor. Bu saçma sapan tipleri bahane ederek halkı örgütleyecek öncüleri sindirmeye çalışıyor. Bütün muhalefeti sindirmeye çalışıyor. Reich Vatandaşları ile AfD kesinlikle ayrıdır. Bu operasyon bir kurgudur.”

‘ANAYASA DÜŞMANLARI PARLAMENTOYA GİRMEMELİ’

Bir gazeteye konuşan Yeşiller Partisi Milletvekili Konstantin von Notz AfD milletvekillerinin meclise giriş çıkışlarının kontrol edilmesine değindi. Notz, Federal Meclisin güvenlik konseptinin, “erişim ayrıcalıklarına sahip anayasa düşmanlarının” parlamentoya seçilebilmesi için oluşturulmadığını belirtti, “Demokrat milletvekillerinin günlük yaşamını sabote etmeden Federal Meclis için koruma düzenini artırmalıyız.” dedi.  İçişleri Bakanı Fraser “silahlarla uğraşan yetkililere, federal polise daha dikkatli bakmamız gerektiğini düşünüyorum (...) Bu tür anayasa düşmanlarından daha çabuk kurtulalım diye disiplin yasasını değiştirme sürecindeyiz.” açıklamasında bulunmuştu.

TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYELİKTEN YARGILANACAKLAR

Federal savcılık, baskınlarda göz altına alınan 25 kişiden 22’sini Almanya’nın siyasi sistemini devirmek isteyen bir terör örgütü olmakla suçluyor. Diğer 3 kişi ise teröre yardım ve yataklık yapmakla suçlanıyor. Savcılıktan ele geçirildiği iddia edilen silahlarla ilgili veya dokümanlarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Alman devlet televizyonu ARD’ye konuşan Federal Kriminal Polis Ofisi Başkanı Holger Münch dün yapılan baskınların sayısının 150’den fazla olduğunu, 54 şüpheli hakkında işlem yapıldığını ve 50 silahın ele geçirildiğini söyledi.

OPERASYONLAR SÜRECEK

Operasyonların gelecek günlerde süreceğini paylaşan Münch “Alman devlet sistemi hiçbir zaman tehlike altında olmadı. İki veya üç haneli bir sayıya sahip bir grubun Alman devlet sistemini sorgulayabiliyor. Yine de gerçek dışı inançları takip eden bu grup zararsız değil. Ülkemizdeki sağcı terör tehlikesine karşı saf olmamalıyız.” ifadelerini kullandı. Bu grubun terör örgütü olduğuna dair yeterli delilin toplanmasının aylar sürdüğünü belirten Münch grubun içinde bir konseyin ve silah temin eden bir askeri kolun olduğunu söyledi.

ÇAVUŞOĞLU DA ‘DARBE GİRİŞİMİ’ DEDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen “Girişimci ve İnsani Türk Dış Politikası” başlıklı konferansta konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'da yaşananlara dair açıklamalarda bulundu: “Almanya'da bir darbe girişimi daha başlamadan operasyonlarla önlendi. Avrupa inşallah bizim 2016'da yaşadığımız darbe ve terör saldırıları hatırlar ve ortak mücadele etmemiz gerektiğini anlar. Bu konularda en etkin mücadeleyi veren ülke Türkiye'dir.”

Sonraki Haber