Alman iş dünyasından ‘enerjide darboğaz’ uyarısı

Almanya'da hükümet, son üç nükleer santrali devre dışı bırakmayı planlarken, Alman iş dünyası, "nükleer santralin kapanması nedeniyle enerji arzında yaşanacak darboğazlar” konusunda hükümeti uyardı.

Söz konusu tesisler Bavyera'daki Isar 2, Baden-Württemberg'deki Neckarwestheim 2 ve ülkenin kuzey batısında yer alan Emsland nükleer santralleri, geçen yıl ülkenin ihtiyacı olan enerjinin yüzde 6'sını karşılamıştı.

Japonya'da 2011'de yaşanan Fukuşima nükleer faciası sonrası Almanya, eski Başbakan Angela Merkel hükümeti döneminde nükleer enerji kaynaklı risklerin güvenli bir şekilde kontrol edilemeyeceği gerekçesiyle nükleer enerjiyi terk etme kararı almıştı.

Söz konusu facia sonrası nükleer enerjiden çıkış yasası uyarınca 2021’de 30 yıldır aktif olan 3 nükleer santrali kapatılmış ve aktif durumdaki son üç nükleer enerji santralinin de 2022 sonuna kadar kapatılacağı duyurulmuştu. Ancak yaşanan enerji krizi Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrası derinleşince, hükümet kapatma kararını ertelemişti.

‘RİSKLER HALEN DEVAM EDİYOR’

Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DHIK) Başkanı Peter Adrian, Alman hükümetinin nükleerden aşamalı olarak vazgeçme planını eleştirerek, enerji de arz darboğazları ve yüksek fiyatlar konusunda uyarıda bulundu.

Adrian, “Doğal gaz fiyatlarındaki düşüşe rağmen Almanya'daki çoğu şirket için enerji maliyetleri yüksek olmaya devam ediyor. Aynı zamanda, arz güvenliği kaynaklı riskler halen devam ediyor." dedi.

Söz konusu risklerin sadece gelecek kış ayları için değil, uzun vadede de devam ettiğini belirten Adrian, şunları kaydetti:

"Bu nedenle, enerji arzını genişletmek için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam etmeliyiz ve hiçbir koşulda onu daha fazla kısıtlamamalıyız. Almanya mevcut tüm enerji kaynaklarına bağımlıdır. Arz darboğazlarını ve önümüzdeki aylarda enerji fiyatlarında bir başka büyük artışı önlemenin veya en azından azaltmanın tek yolu bu." 

NÜKLEER ENERJİDEN VAZGEÇMEK İSTEMİYORLAR

Almanya son üç nükleer enerji santralini kapatmaya hazırlanırken yapılan bir anket, yüzde 59'luk kesimin bu kararı yanlış bulduğunu ortaya koydu.

Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARD'nin yaptırdığı ankete göre, Almanların yüzde 59'luk çoğunluğu nükleer enerjiden vazgeçilmesinin yanlış bir karar olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 34'ü ise bu adımı desteklediğini belirtti.

ARD'nin 11-12 Nisan tarihleri arasında telefon ve internet üzerinden yaptığı ankete bin 204 seçmen katıldı.

Sonraki Haber