Alman istihbaratına telefonları izleme yetkisi verildi
Alman devleti güvenlik birimleri içerisindeki aşırı sağcıların gruplaşmalara karşı bir adım daha attı. Hükümetin teklifiyle kabul edilen yasaya göre istihbarat birimleri, vatandaşların telefonlarına virüs yazılımı yükleyebilecek.
Koalisyon partileri CDU/CSU ve SPD’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen yasa, Federal Emniyet Biriminin de yazışmalara erişebilmesini öngörüyor.
Frankfurt Emniyeti’ne bağlı özel kuvvet birimi, aşırı sağcı mesajların paylaşıldığı bir Whatsapp grubundan dolayı geçenlerde feshedilmişti.
İNTERNET OPERATÖRLERİ
DESTEK OLACAK
Almanya’nın 19 istihbarat örgütü var. Bunların 16’sı eyaletler bazında, biri federal düzeyde iç istihbarat, bir diğeri Federal Haberleşme Teşkilatı (Bundesnachrichtendienst – BND) ile Askeri Haberleşme Teşkilatı (MilitärischerAbschirmdienst – MAD). Yasa, söz konusu birimlerin yanı sıra yasa, Federal Emniyet güçlerine de izleme yetkisi veriyor.
Yasa teklifinin ilk hali, tüm telefon ve internet operatörlerinin ve tüm tarayıcı şirketlerinin, virüsün yayılmasında yardımcı olmalarını öngörülüyordu. Ancak komisyon tartışmaları sırasında bu hüküm değişti. Kabul edilen yasaya göre artık sadece internet operatörleri virüsün yayılmasına yardımcı olmakla yükümlü.
SPD BAŞKANINDAN TEPKİ
Tasarının parlamentoda tartışıldığı oturum sırasında önemli ayrıntılar öne çıktı. Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Milletvekili Mathias Middelberg, yeni yasa ile birlikte istihbarat birimlerine, bugüne kadar sahip olmadıkları bir imkan verildiğini söyledi. Middelberg, istihbaratın daha önce telekomünikasyon izlemelerini sadece kaynağından takip edebildiğini, yeni yasayla ise doğrudan haberleşme uygulamalarına erişilebileceğini vurguladı. Middelberg’e destek SPD’li İçişleri Komisyonu Üyesi Uli Grötsch’ten geldi. Koalisyon ortağı SPD’nin vekili Grötsch, Almanya’nın anayasal yapısını tehdit edenlere karşı istihbaratın güçlendirilmesini savundu.
Aynı partinin Eş Genel Başkanı Saskia Esken ise bir sosyal medya paylaşımında, yeni yasayı hürriyet haklarının engellenmesi olarak nitelendirdi, ekonomi için de güvenlik tehdidi olduğunu iddia etti.
HERKES İZLENEBİLECEK
Çıkan yasa aslında yetki açısından yeni değil. Daha 2017 yılında istihbarat birimlerine “somut şüphe olması durumunda virüs kullanma” yetkisi vermişti. Ancak yeni yasada şüphe şartı aranmıyor. Yasa sayesinde güvenlik birimleri, tüm vatandaşları izlemeye alabilecek.
2017 yılında kabul edilen yasa bile büyük tartışmaya yol açmıştı. Muhalefetin Federal Anayasa Mahkemesine yaptığı itiraz henüz karara bağlanmış değil. Yeni yasanın da ilerleyen günlerde daha yoğun bir gerginliğe sebep olması bekleniyor. Yeni yasaya karşı da Anayasa Mahkemesi’nde dava açılma olasılığı yüksek.