Alman istihbaratından PKK raporu Almanya’da 14 bin 500 üyesi var
Almanya’da iç istihbarat servisi Anayasayı Korumu Teşkilatı’nın 2021 raporunda, terör örgütü PKK’ya ilişkin çarpıcı tespitlerde bulunuldu. Raporda ‘PKK ideolojisi için şiddet stratejik bir seçenek olmaya devam ediyor’ değerlendirmesi yer aldı
İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang tarafından Berlin’de tanıtılan Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın 2021 Raporu'nda terör örgütü PKK’ya 10 sayfa yer ayrıldı. Örgütün, 22 Kasım 1993'te Almanya’da yasaklandığı, Avrupa Birliği’nde (AB) ise 2002'den beri terör örgütleri listesinde yer aldığı anımsatılan raporda pek çok ayrıntı bulunuyor.
PKK ŞİDDET YANLISI
Raporda, PKK’nın Avrupa’da yıllardan beri kendisini şiddet yanlısı olmadığını göstermeye çalıştığı ancak örgütün düzenlediği gösteri ve etkinliklerde polis veya Türk gruplarla şiddet içeren olaylar yaşandığına işaret edildi.
"PKK ideolojisi için şiddet stratejik bir seçenek olmaya devam ediyor" ifadesi kullanılan raporda, PKK’nın “gerek gördüğünde Almanya’da da en azından belli yerlerde şiddet kullanma durumunda olduğu” vurgulandı.
Raporda, Federal Yargıtay’ın geçmişte Avrupa’daki PKK yapılanmalarının hem örgütsel olarak hem de karar alma süreçlerinde ana örgütten bağımsız olmadığı kararı verdiğini hatırlatılarak “(Almanya’daki PKK yapıları), PKK yapısına entegredirler. Siyasi ve ideolojik hedefler ve bunların uygulanma şekilleri PKK yönetimi tarafından belirlenir" tespitinde bulunuldu.
ÇATIŞMA POTANSİYELİ BARINDIRIYOR
Raporda, PKK’nın Almanya’da 14 bin 500 üyesi bulunduğu belirtiliyor. Rapora göre bu rakamla PKK, Almanya’daki “aşırılık yanlısı yabancı örgütler” arasında en fazla üyeye sahip örgüt durumunda.
Türkiye'nin, Irak ve Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği operasyonların “Almanya’daki güvenlik durumunu etkileyebileceği” uyarısı da raporda yer alıyor. Almanya’da örgütün düzenlediği gösterilerin çatışma potansiyeli barındırdığına işaret edilerek örnek olarak 17 Haziran 2021’de Bremen kentinde düzenlenen gösteri veriliyor. PKK yanlısı "Birati" derneğinin düzenlediği bir gösteri sırasında çıkan arbedede Türk kökenli bir yayanın bıçakla yaralandığı aktarılarak, Almanya’da Türk devlet kurumlarına karşı eylemlerin yapılma tehlikesinin halen mevcut olduğu kaydediliyor.
ALMANYA’DAKİ PKK YAPILANMASI
Raporda PKK’nın çoğunlukla yerel dernekleri kullandığı, bu derneklerin örgütün destekçilerinin buluşma noktası olduğu tespiti yapılıyor. PKK bağlantılı derneklerin "Almanya'daki Kürdistan Toplulukları Konfederasyonu” (KON-MED) isimli bir çatı örgüt altında birleştirildiği bilgisine yer veriliyor.
Rapordaki verilere göre 2013’ten bu yana 295 kişi Almanya'dan PKK'ya katılmak üzere ayrıldı. Bunların 30'dan fazlası öldü, yaklaşık 150'si de Almanya'ya geri döndü.
PKK 16,7 MİLYON AVRO TOPLADI
Raporda, terör örgütü PKK’nın 2021’de 16,7 milyon avro topladı tahminine yer verilerek bu rakamın bir önceki yıldan daha yüksek olduğu kaydedildi. Avrupa genelinde toplanan para ise 30 milyonun üzerinde.
MEDYA VE PROPAGANDA
PKK’nın medya araçlarına sahip olduğu aktarılan raporda, gazete, televizyon ve ajansın çalışmalarında örgütün kararları, planları ve somut talimatlarının yer aldığı belirtiliyor. Ayrıca raporda, örgütün internet ve sosyal medya çalışmasıyla gençlere ulaşmayı hedeflediği ifade ediliyor.
Raporda Almanya’da PKK’ye üyeleri hakkındaki yargılamalar da yer alıyor. Buna örnek olarak 2021 yılında Almanya’da yargılanarak 1 yıl 3 ay ile 4 yıl 3 ay arasında hapis cezası verilen yargılamalara değiniliyor.