Alman komedyen ‘gizli’ NSU belgelerini ifşa etti

Alman komedyen Jan Böhmerann 8'i Türk 10 kişiyi öldüren ırkçı NSU’ya (Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü) ilişkin "gizli" olarak sınıflandırılan belgeleri kamuoyuna açıkladı

Böhmeraann "Kamuoyunun, yüz yıl boyunca 'gizli' kalması gereken bu belgelerde ne olduğunu bilmeye hakkı olduğuna inanıyoruz” dedi.

"ZDF Magazine Royale" programı sunucusu Jan Böhmerann ile "Frag den Staat” (Devlete Sor) isimli şeffaflık amaçlı çalıştığı belirtilen platform tarafından açıklanan belgelerde Hessen eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi tarafından yürütülen incelemenin sonuçları yer alıyor. Böhmermann, Twitter hesabından belgeleri edindikleri kaynaklarını korumak için belgelerin tamamen deşifre edildiğini ve dijital iz kalmaması amacıyla yeni bir belge oluşturulduğunu belirtti.

Hessen Anayasayı Koruma Dairesi’nin NSU belgeleri önce 120 yıl "gizli" olarak sınıflandırılmış, fakat belgelerin açıklanması için imza kampanyalarının başlatılması ve oluşan kamuoyu üzerine süre 30 yıla indirilmişti.

Hessen İçişleri Bakanı Peter Beuth ise 2021 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, belgelerin açıklanmaması kararını savunmuş ve "İstihbarat servislerimiz için çalışma şekillerinin herkes tarafından bilinmemesi büyük önem taşıyor" demişti.

 BELGELERDE NE VAR?

İfşa edilen belgelerde, Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk, 1'i Yunan, 1'i de Alman polis olmak üzere 10 kişiyi öldüren NSU hakkında Hessen eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi tarafından yürütülen incelemenin sonuçları yer alıyor. Almanya'nın iç istihbarat örgütü olan Dairenin hazırladığı raporun tamamlanma tarihi 20 Kasım 2014 olarak belirtiliyor.

Belgeleri kamuoyuna açıklayan Jan Böhmerann ile "Frag den Staat” platformu Almanya’da ırkçı şiddetin özellikle 90'lı yıllarda yükseldiğini belirtiyor. Bazıları, 2019 yılında ırkçı bir cinayete kurban giden Kassel Valisi Walter Lübcke'nin ölümünün NSU ile bağlantılı olabileceği ve belgelerin bunu aydınlatmada katkı sunabileceğini düşünüyor.

 KAYIP BELGELER

Komedyen Jan Böhmerann ile "Frag den Staat” platformu hazırlanmış olan raporda Anayasayı Koruma Dairesi'nin aşırı sağla mücadele birimine ait 500'den fazla belgenin ortadan kaybolduğu ifadesi yer aldığına dikkat çekiyor: "Kaybolan belgelere ne oldu? Bu belgelerde ne vardı? Bilinmiyor.”


TEHDİT MEKTUPLARI DEVAM EDİYOR

NSU’nun faaliyetlerinin 1990’lara kıyasla düştüğü belirtilse de çeşitli adreslere NSU ve benzeri adlarla tehdit mektupları gönderilmeye devam ediyor.

2018 yılında Hessen’de NSU 2.0 imzasıyla tehdit mektupları gönderildiği ortaya çıkmıştı. Ayrıca geçtiğimiz aylarda birçok camiye de tehdit mektupları gönderilmişti.

Almanya’da birçokları NSU ve benzeri ırkçı örgütlerin devlet içinde de yapılanmaya sahip olduğunu düşünüyor. 2021 yılında Hessen eyaletinde görevli 49 polisin de aşırı sağcı sohbetlere  katıldığı ortaya çıkmıştı.

Sonraki Haber