Alman NATO subayı: Ukrayna her gün 800 asker kaybediyor

Batılı yetkililerden yapılan açıklamalar Ukrayna ordusunun zor durumunu ortaya koyuyor. Eski NATO Başkomutanı’nın Özel Kalemi, kayıpların yerine her ay 20 bin kişinin askere alınması gerektiğini söyledi. Alman subay, Kiev’in karşı saldırısının yüksek bir bedelinin olduğunu belirtti.

Emekli Alman Hava Kuvvetleri Albayı ve önde gelen askeri uzmanlardan Ralph D. Thiele, Rusya ile çatışmalar sırasında her gün yaklaşık 800 Ukrayna askerinin öldüğünü ve yaralandığını belirtti.

Diğer görevlerinin yanı sıra NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı'nın Özel Kalemi olarak da görev yapmış olan Thiele, Focus dergisi için bir makale kaleme aldı. Thiele, Ukrayna'nın cephe hattındaki birliklerini rotasyona tabi tutabilmek için ek personele ihtiyacı olduğunu, böylece "yorgun askerlerin" iyileşebileceğini ve birliklerin malzeme ikmalini yapabileceğini yazdı.

Ralph D. Thiele

Alman uzman, şu anda Political-Military Society, EuroDefense (Almanya) ve StratByrd Consulting düşünce kuruluşlarının başında bulunuyor.

‘BATI SİLAHLARI YIPRANIYOR’

Kiev'in ölü ve yaralılarının yerini doldurmak için her ay 20 binden fazla asker alması gerektiğini vurgulayan Thiele’ye göre “yüksek motivasyonlu savunma” ve “geçmişte kaldı” diye tanımladığı karşı saldırı, Ukrayna için “yüksek bir bedele” mâl oldu.

Kiev'in insan gücü ve donanımının "önemli ölçüde yıpranmış durumda" olduğunu söyleyen eski NATO subayı, "Batılı silah sistemleri mucize silahlar değil ve yıpranıyor." ifadelerini kullandı.

‘ORDUNUN MORALİ TÜKENDİ’

Thiele, savaş alanında kötüleşen durumun ve Batı'nın Kiev'e verdiği desteğin azalmasının, "yıpratma savaşında mühimmat tasarrufu yapmak ve cephede dinlenmeden ve daha büyük bir başarı duygusu olmadan katliama katlanmak zorunda kalacak" olan Ukrayna birliklerinin "moralini tükettiğini" vurguladı.

Rusya'nın da çatışma sırasında "çok sayıda asker ve büyük miktarda malzeme" kaybettiğini, ancak "her ikisine de Ukrayna'dan çok daha fazla sahip olduğunu" savundu.

Emekli Alman subay, "Rusya'nın Ukrayna ile çatışmadaki üstünlüğü adım adım daha görünür hale geliyor." dedi. Moskova'nın "yıpratma stratejisinin" personel, malzeme, mühimmat ve moral açısından "etkisini gösterdiğini" söyledi.

RUSLARIN SÖYLEDİĞİ SAYIDAN FAZLA

Thiele'nin verdiği günde 800 Ukraynalı asker kaybı rakamı, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun salı günü Savunma Bakanlığı Yönetim Kurulu'nun genişletilmiş toplantısında açıkladığı rakamdan daha yüksek görünüyor. Şoygu'ya göre çatışmaların başladığı Şubat 2022 sonundan bu yana yaklaşık 400 bin Ukraynalı asker öldü ya da yaralandı. Bu da Rus rakamlarına göre Kiev'in günlük kaybının yaklaşık 600 asker olduğu anlamına geliyor.

KARŞI SALDIRIDAKİ BAŞARISIZLIĞI AÇIKLADI

Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov dün yaptığı açıklamada, son dönemin bilançosunu ortaya koydu. Gerasimov, Ukrayna’nın Kırım’ı geri alma amacıyla başlattığı karşı saldırının başarısızlığına vurgu yaptı.

Valery Gerasimov

Üst düzey yetkili, yabancı askeri ataşelere Rusya'nın askeri stratejisinin çeşitli yönleri hakkında bilgi verirken, Ukrayna'nın karşı saldırısını önlemek için atılan adımların bu yıl ülkenin en önemli önceliği olduğunu söyledi.

Gerasimov, "Düşmanın planı taarruzun 15. gününün sonunda Melitopol'ü abluka altına almaktı." dedi. Ukraynalıların daha sonra Azak Denizi'ne, Mariupol şehrine ve Kırım sınırına doğru ilerlemeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

‘UKRAYNA GÜCÜNÜN ÇEKİRDEĞİ BATI TARAFINDAN EĞİTİLİYOR’

Gerasimov, karşı saldırıda kullanılan Ukrayna gücünün çekirdeğinin Batılı ülkeler tarafından eğitilen ve silahlandırılan tugaylardan oluştuğunu kaydetti. Azak Denizi'ne ulaşması beklenen grubun başlangıçta 230'dan fazla tank ve yarısı Batı yapımı binden fazla piyade savaş aracıyla donanmış 50 taburdan oluştuğunu bildirdi. Generale göre bu güç daha sonra 80 tabura çıkarıldı.

Rus birlikleri planlanan saldırıya hazırlanmak için derin savunma hatları hazırladı. Ukrayna 4 Haziran'da saldırıyı başlattığında "muazzam kayıplar pahasına küçük bir ilerleme kaydettiğini" ve "savunmamızın taktik bölgesini bile" geçemediğini vurguladı.

Gerasimov, Batılı silahların ek tedarikinin ve Kiev'in stratejik rezervlerini konuşlandırmasının gidişatı değiştiremediğini de sözlerine ekledi. General, "Dolayısıyla, Ukrayna ve NATO müttefiklerinin çokça lanse ettiği karşı saldırı başarısız oldu" dedi. Rus yetkili Ukrayna'daki çatışmanın "ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya karşı Ukrayna eliyle yürüttüğü hibrid bir vekalet savaşı" olduğunu yineledi. Washington'un Kiev'e askeri yardım sağlayarak çatışmayı uzatmak istediğini iddia etti.

Sonraki Haber