Alman ordusu ABD ‘İHA’sına ateş açtı

Kızıldeniz’de NATO müttefikleri ilginç anlar yaşadı. Alman fırkateyninden ABD İHA’sına füzeler fırlatıldı. Füze isabet bile bulamadı. Yapılan açıklamada İHA’nın tanımlanamadığı, bu yüzden hedef alındığı belirtildi

Almanya Savunma Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada, bir AB misyonu kapsamında Kızıldeniz'de konuşlandırılan Alman fırkateyni Hessen'in bu hafta başında yanlışlıkla bir Amerikan insansız hava aracına müdahale ettiğini belirtti. Berlin daha önce Hessen'in ilk başarılı angajmanını açıklamış ve geminin salı günü 15 dakika arayla iki Yemen insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü duyurmuştu. Ancak pazartesi akşamı, Alman Savunma Bakanlığı sözcüsü Michael Stempfle'ye göre, fırkateyn tanımlanamayan bir insansız hava aracını hedef almak için iki SM-2 füzesi kullandı, ancak her ikisi de hedefi vuramadı. Stempfle, "Dava, bunun düşman bir insansız hava aracı olmadığı anlamında çözüldü ve bu da ancak daha sonra netleşti." dedi. 2018 yılında da Norveç açıklarındaki bir eğitim sırasında SM-2 füzesinin ateşlenmesi sırasında yangın çıkmıştı ve gemi zarar görmüştü.

‘TEKNİK’ NEDENLERLE AÇIKLANDI

Savunma Bakanı Boris Pistorius çarşamba akşamı Bavyera'daki bir askeri üssü ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada Stempfle'nin açıklamasını doğrulayarak "ateş açılan bir olay olduğunu ancak hiçbir hedefin vurulmadığını" söyledi. Alman askeri blogu Augen geradeaus'a göre, ABD yapımı füzeler "teknik nedenlerle" başarısız oldu ve bu da Hessen'i salı günü 76 mm'lik ana silahını kullanarak Yemen İHA’larına saldırmaya sevk etti. Alman savaş gemisi daha sonra kısa menzilli RAM füzelerini kullanarak çarşamba sabahı bir başka Yemen İHA’sını düşürdü. Hessen, Kızıldeniz'deki diğer dost gemilere ulaşarak İHA'yı tespit etmeye çalışmış, ancak hiçbir ülke İHA'yı sahiplenmedi. Daha sonra bunun "bildirilmemiş" bir Amerikan MQ-9 Reaper olduğu ve transponder'ı kapalı olarak uçtuğu ortaya çıktı. Washington müttefik savaş gemilerini görevinden haberdar etmemişti.

ASPİDES’İN BİR PARÇASI

Hessen, AB'nin Kızıldeniz'de "Aspides" (Yunanca "kalkan") adı verilen ve en az dört fırkateynin yer alması öngörülen misyonunun bir parçasıdır. Bu görev, yine ticari gemileri korumayı amaçlayan ABD liderliğindeki Refah Muhafızı Operasyonu’ndan ayrıdır. ABD ve bazı müttefikleri, Yemen ordusunun İsrail bağlantılı gemilere saldırmasını engellemek amacıyla Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ne gemiler gönderdi. Yemen’in ticari gemilere yönelik saldırıları Ekim ayı sonunda başladı ve grup İsrail Gazze'deki Filistinlilere saldırmaya devam ettiği sürece bu saldırıların süreceğini söyledi. Yemen başlangıçta sadece "İsrail bağlantılı" gemileri hedef alırken, ocak ayında bu iki ülkeye ait gemi ve uçakların Yemen'i bombalamaya başlamasının ardından engellemelerini ABD ve İngiltere bağlantılı kargo gemilerini de kapsayacak şekilde genişletti. Çoğu büyük küresel nakliyeci, artan risk nedeniyle sigorta primleri yükseldiği için gemilerinin rotasını Afrika çevresine çevirdi.

Sonraki Haber