Alman savunma devinden uyarı: ABD’ye güvenemeyiz

Avrupa'nın beşinci büyük silah üreticisi Rheinmetall’ın CEO’su savunma konusunda AB ülkelerine mesaj verdi. CEO Papperger, çatışma çıkması halinde Washington'un Asya'ya odaklanacağı ve Avrupalı NATO üyelerinin ‘tamamen yalnız kalacağı’ uyarısında bulundu

Alman silah üreticisi Rheinmetall’ın CEO’su Armin Papperger, İngiliz Financial Times’a konuştu. Alman savunma devinin CEO’su, Washington'un Avrupalı NATO üyelerine artık askeri korumasına güvenemeyecekleri yönünde açık bir mesaj gönderdiğini savundu. Papperger, AB'nin on yıllardır bir savaş durumunda ABD'nin kendisini kurtarmaya geleceğine kesin gözüyle baktığını ancak "artık bunun olmayacağını" söyledi.

‘AMERİKALILAR AVRUPA İÇİN İSTEKLİ DEĞİL’

Papperger, ABD Kongresi'nin Ukrayna'ya askeri yardımın devam etmesini onaylamamasını, Avrupa'ya Amerikalıların kendi güvenlikleri için ödeme yapmaya istekli olmadıklarının bir işareti olarak gösterdi. ABD, herhangi bir NATO üyesine yönelik bir saldırıyı kendisine yönelik bir saldırı olarak değerlendirmekle yükümlüdür. Bu taahhüt, ABD'nin korunmasının diğer ülkelerin askeri harcama yükümlülüklerini yerine getirmeleri koşuluna bağlı olması gerektiğini savunan ve görevdeyken bir Avrupalı lidere de bunu söylediğini iddia eden eski Başkan Donald Trump tarafından sorgulanıyor. Başkan Joe Biden bu sözleri "tehlikeli" ve "Amerikan karşıtı" olarak kınamıştı.

‘TRUMP SEÇİLİRSE BASKI ARTACAK’

Papperger, Trump'ın kasım ayında yeniden başkan seçilmesi halinde Almanya üzerindeki "baskının daha da artacağını", ancak başkanlığı kim kazanırsa kazansın riskin devam edeceğini söyledi. "ABD, Asya-Pasifik bölgesine Avrupa'dan daha fazla odaklanıyor" diyen Papperger, “Bölgede tam anlamıyla bir silahlı çatışma patlak verirse ABD Asya'ya odaklanacak ve o zaman Avrupa tamamen yalnız kalacak." tespitinde bulundu. Papperger, Avrupa ülkelerine yönelik uyarısının, dünyayı "tehlikeli" olarak algılamasından kaynaklandığını söyledi ve bunun Ukrayna krizine ve AB'nin silah üretimini artırma niyetine verdiği yanıtı şekillendirdiğini belirtti. Financial Times'ın haberine göre, diğer büyük üreticilerin başındaki kişilerin aksine, Papperger genişlemeye yatırım yapmaktan çekinmedi.

HİSSELERİ 5 KAT ARTTI

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de askeri operasyonu balatmasının ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Şubat 2022'de Alman Federal Meclisi'nin özel bir oturumunda "dönüm noktası" terimini kullandı. Alman dış ve güvenlik politikasındaki ilgili değişiklik, Alman ordusu için 100 milyar avroluk özel bir fonu içeriyordu. Papperger, şirketin siparişlerini artırdığını belirterek bundan büyük ölçekte yararlanacağı beklentisini dile getirdi. Haziran 2022'de Rheinmetall, Eurosatory silah fuarında en yeni KF51 Panther ana muharebe tankını tanıttı. Kasım 2022'de Rheinmetall, Ağustos 2023'te İspanyol silah üreticisi Expal'i 1,2 milyar avro karşılığında satın aldığını duyurdu. Rheinmetall, Gepard uçaksavar topu tankı için mühimmat tedarik kapasitesinde bir iyileşme bekliyor. Aralık 2022'de Rheinmetall, Ukrayna'daki savaşla bağlantılı olarak Almanya'da mühimmat üretiminin arttığını ve İsviçre'nin mühimmat teslimatlarını veto ettiğini duyurdu.

Rusya-Ukrayna savaşının 2022'de patlak vermesinden bu yana Düsseldorf merkezli şirketin hisse fiyatı beş kat arttı. Rheinmetall, Rus güçleri tarafından hedef alınma riskine rağmen Ukrayna'da zırh ve mühimmat fabrikaları açmayı planladığını duyurdu.

TAURUS FÜZESİNİN ÜRETİMİ DURDURULDU

Avrupalı silah üreticisi MBDA'nın Almanya şubesi başkanı, Kiev'in Rusya'ya karşı kullanmak üzere tedarik etmesi için Berlin'e baskı yaptığı Taurus füzelerinin üretiminin şu anda askıya alındığını söyledi. Thomas Gottschild cumartesi Augsburger Allgemeine gazetesine verdiği mülakatta, Bavyera Eyaletindeki bir tesiste şimdiye kadar 600 civarında füze üretildiğini, ancak şirketin Alman makamlarıyla mevcut bir sözleşmesi olmadığı için daha fazlasını yapamayacağını söyledi. Yetkili, Taurus'un üretim hatlarının hala mevcut olduğunu, dolayısıyla MBDA'nın füzelerin teslimatını "herhangi bir zamanda" arttırabileceğini söyledi.

Gottschild, "Ancak bunu yapmak için bu silahlar için yeni bir siparişe ihtiyacımız olacak" diye ekledi. Şirket, Alman yasalarına göre yasak olduğu için füzelerin rezervlerini yapamıyor. Gottschild, üretimin durmasının savunma sanayi için her zaman bir "zorluk" olduğunu vurgulayarak, "Genellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler olan tedarikçilerimiz... genellikle üretim hatlarını sürdürmeyi finansal olarak karşılayamazlar. Dolayısıyla Taurus için yeni siparişler alacak olsaydık, tedarikçilerimizin öncelikle kendilerini yeniden konumlandırmaları ve örneğin ihtiyaç duydukları hammaddeleri temin etmeleri gerekecekti." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber