Alman şirketler gittikçe kötümserleşiyor

Uluslararası olarak faaliyet gösteren Alman şirketlerinin, bir yıllık ekonomik görünüm konusunda, geçtiğimiz ilkbahara kıyasla artık daha kötümser olduğu ortaya çıktı

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği tarafından yapılan ankete 3600’den fazla firma katıldı. Katılımcı firmaların %40'ı hizmet, %39'u imalat ve inşaat ve %21'i perakende sektöründe faaliyet gösteriyor. Firmaların yüzde 22’si gelecek on iki ay içinde iyileşme beklerken, yüzde 28’si işlerinin daha kötüye gitmesini bekliyor. Oysa ilkbaharda yapılan benzer ankette, iyimser firmaların sayısı, kötümser olanlardan fazlaydı. Kötümser firmaların saydığı nedenler arasında sürekli yüksek enflasyon, yüksek enerji fiyatları ve Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasını sıkılaştırması, yani art arda yapılan faiz artışları yer alıyor.

ALMANYA'NIN ZAYIFLIĞI AVRUPA'YI VURACAK ENDİŞESİ

Bir diğer sebep de Almanya'nın mevcut ekonomik durgunluğu. Ankete göre, Avrupa'nın en büyük ekonomisi bölgedeki diğer ekonomilerle iç içe geçmiş durumda ve bu da Almanya'daki zayıflığın kıtanın geri kalanına dair beklentileri de kötüleştirdiğini ortaya koyuyor.

'DÜNYANIN BİR ÇOK NOKTASINDA DAHA AZ YAPISAL ZORLUK VAR'

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Volker Treier dünyanın birçok bölgesindeki şirketlerin zor durumda olduğunu ancak “Almanya'dakinden daha az yapısal zorlukla” karşı karşıya kaldıklarını ve kimi ülkelerde daha elverişli yatırım koşullarından faydalanabildiklerini ifade etti.

Sonraki Haber