Alman şirketler yaptırımlar karşısında endişeli

Almanya Federal İstatistik Dairesi'ne göre dış ticaret ortakları arasında yer alan Rusya, 2020 yılında Almanya’nın ihracat listesinde 15'inci sırada yer aldı. Yaklaşık 23 milyar avro ile Rusya'nın toplam Alman ihracatındaki payı yüzde 2'nin biraz altındaydı.

Rusya'nın tercih ettiği Alman ihracat kalemleri arasında makine, otomobil ve otomobil parçaları, kimya ürünleri ve elektroteknik ürünler ilk sıralarda yer alıyor. Rusya ise ağırlıklı olarak Almanya'ya hammadde, petrol, doğal gaz ve demir dışı metaller tedarik ediyor. Ülke, Almanya'nın toplam ithalatında yüzde 2'lik bir paya sahip. Dış ticaret ortakları arasında böylece 14'üncü sırada yer alıyor. Ancak doğal gaz konusunda Almanya, Rusya'ya bağımlı. Almanya'nın ithal ettiği doğal gazın yaklaşık yarısını Gazprom ve benzeri Rus doğal gaz şirketleri tedarik ediyor.

‘ALMAN EKONOMİSİ SARSILDI’

Alman ekonomisi, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyonu büyük bir endişeyle izliyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Başkanı Peter Adrian, DW'ye yaptığı değerlendirmede "Bu işgalin ekonomik sonuçları henüz öngörülebilir değil, ancak kesinlikle ciddiler. DIHK Başkanı olarak özellikle Alman şirketlerinin çalışanlarını ve Ukrayna'daki Yurtdışı Ticaret Odası'nı düşünüyorum. Alman şirketlerinin çalışanları ve Rusya'daki Yurtdışındaki Ticaret Odası da şu anda önemli bir belirsizlikle karşı karşıya" diye konuştu.
Alman Ekonomisi Doğu Avrupa Komisyonu Başkanı Oliver Hermes de Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesiyle sarsıldıklarını söylerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e müzakere masasına dönme çağrısında bulundu. Hermes, "Rusya'daki dost ve ortaklarımıza sesleniyorum: Sesinizi yükseltin ve bu savaşın sona ermesine yardımcı olun" diye konuştu. Alman Ekonomisi Doğu Avrupa Komisyonu, Doğu Avrupa ile ekonomik ilişkiler kurmak için yaklaşık 70 yıldır çalışıyor.

METRO: ENDİŞEYLE İZLİYORUZ

Hamburg merkezli liman ve lojistik grubu HHLA, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyon nedeniyle Odessa'daki konteyner terminalinin işletmesini askıya aldı. Grubun bir sözcü, 480 çalışanın da güvende olduğunu açıkladı. Şirket, yerel makamlar ve federal hükümetle temas halinde olan bir kriz birimi kurdu. Odessa'da yükleme işlemi tamamlanmış vaziyette iki gemi vardı. Limandan ayrılıp ayrılamadıkları henüz bilinmiyor. HHLA, 2001 yılından bu yana Ukrayna'nın güneyindeki Karadeniz kıyısında büyük bir konteyner terminali işletiyor. Rusya ve Ukrayna'yı güçlü bir pazar olarak gören toptancı Metro sözcüsü de gelişmeleri endişeyle izlediğini duyurdu. Sözcü, "Rusya'da faaliyet gösteren bir şirket olarak her şeyden önce yaklaşık 10 bin çalışanımız ve 2,5 milyon müşterimize karşı sorumluyuz" açıklamasını yaptı. Metro'nun Rusya'daki en önemli müşterileri arasında özellikle yemek ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösterenler başta olmak üzere, serbest müteşebbisler yer alıyor. 2020-21'de Metro, Rusya'da yaklaşık 2,4 milyar avro ciro elde etti. 800 milyon avro cironun sağlandığı Ukrayna'da ise 26 Metro mağazası bulunuyor.

180 MİLYONLUK CAZİP PAZAR

Yerelleşme eğilimi nedeniyle Almanya'nın Rusya'ya doğrudan yatırımı son yıllarda artış göstererek 25 milyar avroya yükselmişti. Böylece Alman şirketleri, Rusya'daki en aktif yabancı yatırımcılardan biri konumuna geldi.
DIHK verilerine göre modernizasyona duyulan yüksek ihtiyaç ve "Made in Germany" markasının iyi imajına ek olarak nispeten yüksek kâr marjları, Rus pazarını cazip kılan başlıca faktörler. Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) bünyesindeki 180 milyonluk tüketici nüfusuna sahip genişletilmiş iç pazarı da önemli artılar arasında yer alıyor.

Sonraki Haber