Alman üniversitesinin Çin projesi hükümeti rahatsız etti

Almanya’daki Bielefeld Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’nun Çin’in Hainan eyaletinde şube açması hükümetin tepkisine neden oldu. Eleştirilere yanıt veren yüksek okul başkanı Schramm-Wölk, Çin’in Almanya için ekonomik, siyasi ve kültürel önemine dikkat çekti

Almanya’nın Bielefeld kentinde bulunan Bielefeld Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu (HSBI) Çin projesi ile gündemde. Temmuz ayında Yüksek Okul, dünya genelindeki ilk olarak Çin’in Hainan eyaletinde şube açtı. 2023-2024 döneminde ilk öğrencilerini alacak olan Hainan Bielefeld Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu (BiUH), Çin açısından da ayrı bir öneme sahip. BiUH, ülkede açılan ilk bağımsız yüksek okul olma özelliği taşıyor.

BiUH projesi, Alman Federal Hükümetinin de dikkatini çekti. Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığından tepki geldi. Yeni Çin stratejisine dikkat çeken bakanlık yapılan açıklamada, “Çin özellikle bilim ve araştırmada her geçen gün daha fazla rakip ve sistematik bir karşı güç haline geliyor” denildi.

‘GEZEGENİN SORUNLARI ÇİN OLMADAN ÇÖZÜLEMEZ’

Bakanlık açıklamasına yanıt, Bielefeld Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu (HSBI) Başkanından geldi. Table.Media’ya konuşan Prof. Dr. Ingeborg Schramm-Wölk ve BiUH Başkanı Jürgen Kretschmann, bakanlık açıklamanın siyasiliğine işaret etti. Schramm-Wölk, yapılan eleştiriye rağmen hükümetin strateji belgesinde yüksek okullar arasında işbirliğinin olumlu karşılandığını belirtti. İşbirliğini şeffaf bir zeminde yürütmeyi hedeflediklerine de değinen Schramm-Wölk, bir “şeffaflık ofisinin” kurulmasının planlandığını aktardı. Kretschmann da projenin yeni yaklaşım ile uyumlu olduğuna işaret etti. “Çin’de dünya nüfusunun beşte biri yaşıyor ve ülke, dünyanın ikinci büyük ekonomisi” diye konuşan Kretschmann, “Federal Hükümet de Çin Stratejisinde gezegenin küresel, ekolojik ve ekonomik sorunlarının Çin olmadan çözülemeyeceğini vurguladı” diye konuştu. Kretschmann ayrıca işbirliğinin eşit seviyede ve güven zemininde geliştirilmesi ve karşılıklı kültürlere karşı hassasiyetle yaklaşılmasının önemine ihtiyaç olduğunu paylaştı.

PROJENİN BİTİRİLMESİ ÖNGÖRÜLMÜYOR

Proje ile ilgili bir açıklama da kamu kurumu olan Alman Akademik Değişim Hizmetleri’nden (DAAD) geldi. Daha 2020 yılında DAAD’nin bir “çıkış stratejisi” talep ettiğini bildiren bir DAAD sözcüsü, kendilerinin sadece lisans programlarını desteklediklerini fakat araştırma çalışmalarını desteklemediklerini paylaştı.

Halihazırda proje, Almanya’daki bir çok yüksek okulun aldığı kararın da tersi yönünde bir niteliğe sahip. Liberal Hür Demokrat Parti yönetimindeki Eğitim Bakanlığı ülkedeki üniversitelerde sayısı 19’u bulan Konfüçyus Enstitüleri ile işbirliklerini sonlandırma çağrısı yapmış, Nürnberg-Erlangen Üniversitesi ise Çin Burs Kurulu bursu alan kişileri çalıştırmayacağını duyurmuştu. 

Bielefeld Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Başkanı Ingeborg Schramm-Wölk ise projenin sadece yasal çerçevelerin dışına çıkılması durumunda bitirileceğini paylaştı. Projenin iki ülkenin yüksek okul yasaları ile Alman Ticaret Kanunu çerçevesinde yürütüldüğünü belirten Schramm-Wölk, kamu hibeleri kullanılmadığı için projenin maddî bir risk taşımadığının da altını çizdi. Yüksek okulun elde ettiği 140 bin avroluk kâr ile bir şirketin kurulduğunu aktaran başkan Schramm-Wölk, yeni kurulan yüksek okulun da kamu yararına özel kurum olarak kurulduğunu paylaştı. “Yüksek okul akademik özgürlüklere sahip ve bunların güvencesini veriyor” ifadelerini kullanan Schramm-Wölk, “eğitim ve araştırma gibi tüm akademik çalışmalar barışçıl amaçlara hizmet ediyor” dedi. Projenin ayrıca eşi benzeri olmadığına da dikkat çeken Schramm-Wölk, elde edilecek gelirlerin de öğrencilerin yararına kullanmayı öngördüklerine dikkat çekti.

İŞ DÜNYASI PROJENİN ARKASINDA

Hainan Bielefeld Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Projesine destek ise iş dünyasından geldi. “Genel olarak uluslararası çift dilli yüksek okul işbirliklerini destekliyoruz diye konuşan Doğu Vestfalya Sanayi ve Ticaret Odası (IHK) Yüksek Okul Sorumlusu Uwe Lück, işbirliğini destekleyen şirketlerinde Çin pazarına açılma ve mevcut ilişkilerin derinleştirilmesi açısından projeye olumlu baktıklarını paylaştı. 

Öte yandan Hainan Bielefeld Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu (BİUH) Başkanı Kretschmann da BİUH’un kuruluşunun Bielefeld Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu (HSBI) modeline dayanmasıyla Alman eğitim kaynaklarını seferber etmeyi amaçladığını vurguladı. Kretschmann, “Alman eğitim standartları ve Çin, Alman ve uluslararası şirketlerin kalifiye uzman ve yönetici iş güçlerini yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

PROJENİN ORTA VE UZUN VADEDE AMAÇLARI

Projeyi ayrıca her iki ülke de ayırdıkları bütçe ile destekliyor. 2021-2024 yılları için Alman Akademik Değişim Hizmetleri (DAAD) projeye 1,8 milyon avro verdi. Haina Bölge Hükümeti ise üniversite binasının kullanımının ilk beş yılı için kira almıyor. Orta ve uzun vadede ise BiUH, harç gelirleri ile gelir elde etmeyi amaçlıyor. 2023-2024 eğitim yılında ilk öğrencilerini alacak olan yüksek okul, 140 öğrencisiyle eğitim hayatına başlamayı planlıyor. 2025-2026 kış dönemine kadar Yangpu Kampüsü’nün ilk inşaat faslının tamamlanması öngörülürken, üniversitenin 2034 yılına kadar öğrenci sayısını 12 bine çıkarmayı hedefliyor. Bielefeld Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu (HSBI) Başkanı Ingeborg Schramm-Wölk ayrıca 2025 yılında ilk öğrencilerin Almanya’ya geleceğini de müjdeledi. Karşılığında Bielefeld’deki öğrencilerin de BiUH’da yurt dışı deneyimi kazanabileceklerini belirten Schramm-Wölk, “HSBI yeni yüksek okul ile uluslararasılaşma sürecini daha da ileriye taşıyor, kendini çift eğitim programları için uluslararası en gözde adres olarak konumlandırıyor, Çin’in yeni ekonomi, teknoloji ve eğitim merkezi olarak Hainan’ın gelişimi süreçlerinde aktif sorumluluk üstleniyor iki ülkedeki öğrenci, eğitimci ve araştırmacıların alışveriş ve işbirliğini ilerletiyor” diye konuştu.

Sonraki Haber