Almanların üçte ikisi gelecekten kaygılı

Bir cazibe merkezi olarak sunulan Almanya'da vatandaşlar arasında yapılan araştırma dikkat çekici. Almanların yarıdan fazlası gelecekle ilgili kaygılar yaşıyor. Çoğunluk sağlık hizmetlerinde endişeli. İkinci sırada ekonomik kaygılar var. Emeklilik ise üçüncü sırada.

Alman Basın Ajansı'na sunulan ankete göre, Almanların yüzde 69 geleceğe kaygıyla bakıyor. Kadınlarda bu oran yüzde 74 ile daha yüksek.

Verbraucherzentrale Bundesverband isimli tüketici kuruluşunun yaptığı ankette, en çok kaygı doğuran konular arasında sağlık hizmetlerine erişebilmek, birinci sırada yer alıyor. Ankete katılanların yüzde 69’u bu konuda kaygılı olduklarını belirtiyor. Almanya’da hastane kapasitelerinin ve hizmetlerin yetersizliği uzun süredir konuşuluyor.

FİYAT ARTIŞLARI VE EMEKLİLİK KAYGISI

Kaygılarda ikinci sırada fiyat artışları yer alıyor. Burada oran yüzde 61. Almanya’nın sanayisizleşmesi, şirketlerin işletmelerini yurtdışına taşıma yönündeki eğilimler, ekonominin kötüye gittiğini gösteren yapısal etkenlerden bazıları. Son iki yıldır Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, özellikle Kuzey Akım boru hattının sabotaja uğramasıyla enerji fiyatlarındaki hızlı yükseliş ise Alman halkına enflasyon olarak yansıdı.

Ankete katılanların kaygı duyduğu bir konuda emeklilik planı. Katılanların yüzde 52 emeklilik ile ilgili endişeli. 18 ila 29 yaş arasını kapsayan genç kategorisinde ise emeklilik yüzde 68 ile daha büyük bir kaygı sebebi. Emeklilik maaşlarının yetersizliği de ülkede çok sayıda insanın muzdarip olduğu bir dert.

Uzmanlar AB ve ABD'nin Ukrayna'daki emelleri uğruna Almanya'yı mahvettiği, Almanları güvenli bir yaşlılıktan mahrum bıraktığını sert bir dille eleştiriyor. “Geriye kalanları korumak için AB'den ayrılıp kendi bağımsız politikamızı oluşturmak gerekiyor.” uyarıları geliyor.

Sonraki Haber