Almanya Başbakanı Scholz: Rusya ile yapıcı diyaloga hazırız

Batı'da siyasi liderler 'Moskova'nın Ukrayna'yı işgale hazırlandığı' algısı yaratılırken, yeni Almanya Başbakanı Olaf Scholz'dan "Rusya ile yapıcı diyaloga hazırız" açıklaması geldi.

Sputnik'in aktardığı bilgiye göre Olaf Scholz, Almanya Başbakanı sıfatıyla koalisyon hükümetinin 4 yıllık icraat planını açıkladığı parlamentodaki ilk önemli konuşmasında iç sorunlara odaklanmakla birlikte Rusya ile gerilime değinmeden geçmedi.

Scholz, "Rusya ile yapıcı diyaloga hazırız. Gerilimin tırmanması döngüsünü durdurmak amacıyla karşılıklı anlayışa varmak için daha sık girişimde bulunmaya hazır olmak zorundayız ki, bu, daha önce Normandiya sürecinin yardımıyla geçici olarak mümkün olmuştu" dedi.

Sosyal Demokrat Partili Başbakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat bu, Almanya'nın yeni 'Doğu politikası' diye yanlış anlaşılmamalı. Birleşik bir Avrupa'da 'Doğu politikası' ancak Avrupa'nın 'Doğu politikası' olabilir. Bu da Avrupa hukuku ve barışçı düzeninin ilkelerini temel alır ki, Rusya, bunlara uymayı taahhüt etmiş, lakin Kırım'ı ilhakı bağlamında ağır şekilde ihlal etmiştir."

Berlin'in Rusya-Ukrayna sınırındaki durumu büyük endişeyle izlediğini ve değerlendirme yaparken de aynı politikayı güdeceğini söyleyen şansölye, "Toprak bütünlüğünün herhangi bir ihlalinin ağır bedeli olacak ve bu konuda Avrupalı ​​ortaklarımız ve transatlantik müttefiklerimizle tek ses halinde konuşacağız" vurgusunu yaptı.

Sonraki Haber