Almanya Dışişleri Bakanı: Rusya gazı keserse Alman halkı ayaklanır
Kuzey Akım 1 boru hattındaki rutin yıllık bakım sebebiyle gaz akışı azaldı, Almanya paniğe kapıldı. Kış ayları için gazsız kalma riskini taşıyan Almanya zor durumda.
Açıklama yapan Dışişleri Bakanı Baerbock, gazın kesilmesi halinde Almanya’da halk ayaklanmasının başlayabileceğini söyledi. Paniğin nedeni ise gaz vanalarının bir daha açılmama riski. Fakat Rusya, bakımı yaptıktan sonra gaz akışına düşük oranda olsa da devam etti. Buna rağmen Almanya’da hala gazın kesilme korkusu var. Baerbock, krizin derinleşmesi halinde iç siyasi sorunlar yaşayacaklarını açıkladı.
‘UKRAYNA’YA DESTEK VEREMEYİZ’
Baerbock, RND medya grubunun etkinliğinde yaptığı açıklamada Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattının bakımı için gerekli olan türbin konusunda Kanadalılarla yaptığı görüşmeyi anlattı. Bakan Baerbock gazın kesilmesi halinde Ukrayna’ya destek veremeyeceklerini belirterek, "Kanadalılar kendi kamuoyunda yanıtlayamadıkları soruların olduğunu söylediler. Biz de bunu anlayabileceğimizi ilettik. Ancak bu gaz türbinini alamazsak, o zaman daha fazla gaz alamayız, gaz alamayınca da Almanya olarak Ukrayna'ya hiçbir şekilde destek veremeyiz çünkü o zaman halk ayaklanmalarıyla meşgul olacağız." ifadelerini kullandı.
Kuzey Akım 1’in bakımı ile ilgili kriz yaptırımlarla başlamıştı. Onarım için gerekli olan türbinler, Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan dolayı tedarik edilemiyordu. Almanya ise bu krizi çözebilmek için Kanada ile yaptırımların geçici olarak kaldırılması için görüşme yaptı.
‘ABARTILI YORUMLAR YAPILDI’
Baerbock’un açıklamalarından sonra Almanya medyasına yansıyan haberlerde bakana eleştiriler geldi. Baerbock’un söyledikleri basında, “halk ayaklanması çıkabilir” yorumlarıyla yer aldı. Eleştirilerin odağı olan Baerbock konuyla ilgili açıklamasında, yorumunun abartıldığını, bunun sadece gazın tamamıyla kesilmesiyle olabileceğini söyledi.
STOKLAR TÜKENİYOR
Almanya yaşanan gaz krizinden en çok etkilenen ülke. Çünkü Almanya’nın Rusya’ya enerji bağımlılığı yüzde 55 oranında. Özellikle ağır sanayi üretimi ve evlerin ısıtılması en kritik iki nokta: Birincisi üretimi etkilerken, ikincisi halkın yaşam düzeyini olumsuz yönde etkiliyor. Bu şartlar altında Almanya, yaklaşmakta olan kış ayları için acil eylem planları hazırlamaya çalışıyor. Nükleer enerji santrallerinin yenilenmesinden, kömüre yapılan yatırımın artırılması kadar önlemler alan Almanya, kışı soğuk geçirmemek için her uygulamayı devreye sokmaya çalışıyor. Şu anda Almanya’nın doğal gaz stoku yüzde 64,5 oranında. Fakat Almanya şimdiden bunu tüketmeye başladı ve kış için gazsız kalma ihtimali var.
‘RUSYA’DAN GELEN GAZA GÜVENEMEYİZ’
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Kuzey Akım 1 boru hattından geçen gaz akışının bakım sonrası düşük seviyede devam etmesiyle, ülkenin gaz tüketimini azaltmak için yeni bir acil durum önlemleri duyurdu.
Robert Habeck, Rusya'dan gelen gaz tedarikine güvenilemeyeceğini söyledi ve insanları enerji tasarrufu için bir araya gelmeye çağırdı. Yeni önlemler arasında, iş verenlerden şirketlerin yakıt tasarrufu yapması için, çalışanlarının mümkün olduğunca evden çalışmalarına izin vermelerini talep etti. Ayrıca, yasal bir zorunlulukla özel havuzları ısıtmak için gaz kullanılmasının yasaklanması da maddeler arasında yer alıyor. Habeck, kamu binalarındaki koridorların mümkün olduğunca ısıtılmaması gerektiğini de belirtti. Bakan, insanların sorumlu bir şekilde hareket etmelerine güvenilebileceğine inandığı için evleri kontrol etmek için bir "ısı polisi" getirme niyetinde olmadığını, ancak Avrupa'nın "önemli bir dayanma gücüne" ihtiyaç duyacağını söyledi.
MACARİSTAN, RUSYA’DAN İLAVE GAZ İSTEDİ
Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, ülkesine ilave doğal gaz satın alma isteğini görüşmek üzere Rusya'ya gitti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Szijjarto, başkent Moskova'da görüştü. Görüşme sonrasında ortak basın toplantısında konuşan Szijjarto, Macaristan'ın enerji ikmali güvenliğinin sağlanması ve Ukrayna'daki krizi görüşmek üzere Moskova'ya geldiğini ifade etti.
Normalde doğal gaz rezervlerinin yeterli olduğunu ancak içinde bulunulan anormal dönem nedeniyle enerji ikmallerinin güvenliğinin garanti altına alınması gerektiğini dile getiren Szijjarto, "Macaristan hükümeti, ülkenin tamamen enerji ikmali güvenliğinin sağlanması için 700 milyon metreküp ilave doğal gaz alma konusunda karar verdi. Kaynaksız bir şekilde Avrupa’da böyle bir miktarı, Rusya dışında kimseden almak mümkün değil." diye konuştu.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Rus doğal gazının Macaristan'a ihracatına yönelik geçen yıl imzalanan uzun vadeli sözleşmeyi Moskova'nın tam olarak yerine getirdiğini vurgulayarak, "Bugün meslektaşlarımız, Macaristan hükümetinin bu yıl ek miktarda doğal gaz satın alma konusundaki ilgisini açıkladı. Bu talep derhal bildirilecek ve dikkate alınacaktır." ifadelerini kullandı.